Singles in de gemeente
In een gemeente, zeker als die groot is, zijn verschillende groepen die de aandacht van de kerkenraad vragen. Maar niet alleen aandacht van de kerkenraad is nodig. De groepen zijn onderdeel van het gemeentezijn. Het gaat dan dus over het geven van aandacht aan elkaar.
Welke groepen zijn er? Vaak denken we als eerste aan onze jongeren, ouderen, gezinnen. Er zijn ook mensen met bespreekbaar of onbespreekbaar verdriet. In elke gemeente is ook een aantal singles. Er zijn verschillende betekenissen van het woord single. Voor dit artikel gaat het om alleenstaanden, soms ook alleengaan- den genoemd. Deze mensen zijn nooit getrouwd geweest.
Verschillende beleving
Degenen die single zijn, hebben een wisselende ervaringen beleving. Dat wordt in de gemeente gezien. Enkele voorbeelden:
1. Er zijn singles die ervaren dat er maar weinig aandacht aan hen geschonken wordt. Soms trekken ze zich terug en isoleren ze zich.
2. Er zijn singles die het heel anders beleven. Zij vormen soms met elkaar een groep die samen activiteiten onderneemt. Zij kijken naar, zoals ze het zelf verwoorden, wat ze hebben en kunnen.
Meestal nemen ze actief deel aan activiteiten in de gemeente.
3. Natuurlijk zullen er singles zijn die nog weer een andere belevingen uitstraling hebben. Met deze singles heeft een kerkenraad en een gemeente ook te maken. Sommige mensen vinden singles zielig en benaderen hen ook zo. Dat wordt door velen van hen verafschuwd. Zulke aandacht wordt niet gewaardeerd.
Singles waren er in de tijd van de Bijbel, singles zijn er vandaag. In de Bijbel is te lezen dat singles tot een eigen bestemming kwamen. Dat is eveneens de werkelijkheid van vandaag.
Aandacht in het gebed
Als de gemeente in het gemeenschappelijk gebed aan de Heere opgedragen wordt en diverse groepen met name genoemd worden, dan is het gewenst singles niette vergeten. Ze horen er in het gemeenschappelijk gebed helemaal bij. Net als gezinnen, weduwen, weduwnaars en anderen hebben zij hun eigen zorgen en vragen.
Laten predikanten en ouderlingen deze groep niet vergeten! Dat geldt bijvoorbeeld ook als de gemeente wordt aangesproken bij een dooptoespraak.
Kijken we naar de landelijke ontwikkeling, dan wordt er heel wat voor singles gedaan. Er zijn diverse activiteiten en bijeenkomsten, waaraan soms ook onze singles deelnemen. De bijeenkomsten kunnen verdeeld zijn in activiteiten voor diverse leeftijdsgroepen. Landelijk is er dus veel aandacht voor deze doelgroep. Zou er ook in ónze gemeenten niet wat meer aandacht aan hen geschonken moeten worden? Allereerst kunnen we wijzen op het adviesplein van onze gemeenten www.gemeen- teengezin.nl. Op deze website staat een aantal artikelen over singles. Het is een sober begin als start voor meer aandacht aan de groep singles. Dit behoeft dan ook uitbreiding.
Verder kan ergewezen worden op bijeenkomsten of activiteiten die in sommige gemeenten voor deze doelgroep georganiseerd worden. Binnen een grote groep functioneren soms kleine groepjes die zelf samen een en ander ondernemen. De continuïteit is meestal afhankelijk van de organisatie en de afspraken die gemaakt worden. Samen je schouders eronder zetten en met elkaar regelmatig iets organiseren, is voorwaarde voor het in stand blijven van zo'n deelgroep. Ten slotte kunnen singles worden uitgenodigd om samen met anderen activiteiten in de gemeente te organiseren.
In de achterliggende tijd werd de vraag gesteld of er voor singles ook eens iets regionaal georganiseerd kan worden. Het ziet er naar uit dat dit in het voorjaar van 2022gerealiseerd wordt. Houd de berichtgeving in De Saambinder daarom in de gaten.
Aandacht geven
Tot slot een gedachte vanuit een van de artikelen op de website www.gemeente- engezin.nl
Alle gemeenteleden worden bezocht. In een gezin betekent het dat de aandacht verdeeld wordt. Bij een single betekent het dat de aandacht gericht is op één persoon. Er is dan ook meer ruimte om te vragen hoe het alleengaan ervaren wordt, en of er op dit punt speciale zorgen of vragen leven. Vanuit deze gesprekken kan dan duidelijk worden welke aandacht deze doelgroep in de gemeente nodig heeft.
Reacties en vragen kunnen gestuurd worden naar info@gemeenteengezin.nl La.v.JolinevandenEnde. 1?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 december 2021
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 december 2021
De Saambinder | 20 Pagina's