Onbegrensde Seksualiteit Desastreus Voor Maatschappij
December 2021 vierde lhbti-organisatie ‘Cultuur- en ontspanningscentrum (COC)’ het 75-jarig jubileum. Een mijlpaal die breed gevierd werd in onze maatschappij waar seksuele vrijheid hoog in het vaandel staat. Wie niet meegaat in dit streven naar seksuele vrijheid wordt al snel bestempeld als ‘ouderwets’ of ‘intolerant’. Als we echter naar de maatschappelijke gevolgen van deze gepropageerde vrije seksuele moraal kijken, is er alle reden tot zorg. Onbegrensde seksuele vrijheid heeft namelijk desastreuze gevolgen voor onze maatschappij. xx
Maximalisatie van het individu
Allereerst leidt de hedendaagse wens van maximale seksuele vrijheid tot de ontbinding van de samenleving. Het richt zich immers op het individu dat vrijuit onbeperkt allerlei vormen van erotiek moet kunnen consumeren. Als gevolg hiervan ontstaat er een gerichtheid die zich uitsluitend bekommert om de ontplooiing van het eigen ‘ik’. Op deze wijze worden begrippen als ‘naastenliefde’ en ‘zelfopoffering’ in toenemende mate verdrongen uit onze samenleving. Is het dan een verassing dat ‘eenzaamheid’ een van de grootste problemen van onze tijd is?
Aan onszelf overgelaten
Daarnaast zadelt seksuele vrijheid ons op met een loodzware last: de vorming van onze eigen identiteit. Waar je identiteit voorheen vastlag in externe aspecten als religie, gemeenschap of overtuiging, zijn we tegenwoordig overgeleverd aan de mantra van ‘zelfdesign’. ‘Seksuele vrijheid’ wordt in direct verband gebracht met de ontwikkeling van de eigen ‘identiteit’. Een organisatie die mensen helpt zichzelf te ontdekken stelt op de website: “Genderidentiteit gaat over wat je bent, op basis van je eigen gevoel.” De website vervolgt elders: “Uiteindelijk ben jijzelf diegene die de verantwoordelijkheid moet nemen voor wie je wilt zijn (…).” Met andere woorden: de mens is zijn eigen doel geworden. Het resultaat? Een ondragelijke verantwoordelijkheid, waar menigeen (psychisch) onder lijdt.
Bijbelse identiteit
Het is daarom tijd voor een herwaardering van seksualiteit naar de maatstaven van God. Dat is seksualiteit als unieke gave, begrensd binnen het huwelijk van man en vrouw. Gods Woord leert ons daarnaast dat onze diepste identiteit níet ligt bij onze seksuele gerichtheid, maar in onze Schepper. Als christen mogen wij daarom spreken van een ‘ontleende identiteit’ (Liefde die boven alles uitgaat, Klaassen en De Vries, 2020). God schiep ons naar ‘Ons beeld en naar Onze gelijkenis’ (Genesis 1:26). Sinds Genesis 3 verkeert de mensheid echter in een identiteitscrisis, omdat we Zijn beeld zijn kwijtgeraakt. De verlossing uit deze crisis ligt echter niet in de moderne idee van allerlei andersoortige identiteiten. De verlossing uit onze rusteloze zoektocht ligt in Hem, die de volmaakte uitdrukking van Gods mensbeeld was. Door Zijn werk zijn we niet langer ons eigen doel, maar zijn we het eigendom van dé Ander.
Dat is niet ‘angstaanjagend ouderwets’ of ‘intolerant’. Dat is pas vrijheid.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 januari 2022
De Banier | 32 Pagina's
