CHRISTUS ALS HET STERVENDE TARWEGRAAN
Met dit voorbeeld uit de natuur wijst de grote Zaaier op de noodzakelijkheid van Zijn sterven. Hij gebruikt een dubbele bevestiging om deze woorden in te leiden: ‘Voorwaar, voorwaar, zeg ik u’. Letterlijk staat er: Amen, amen. Het zal waar en zeker zijn wat er nu volgt. De Heere Jezus vergelijkt Zichzelf met het tarwegraan. We kennen de gele, harde tarwekorrel wel. Je kunt die tot meel malen om er brood van te bakken, maar je kunt die ook tot zaaizaad bestemmen. Als zo’n korrel in een graanschuur blijft liggen en niet in de aarde valt en sterft, zal er dan ooit koren uit groeien? Nee, dan blijft die korrel alleen. Maar als die tarwekorrel in de aarde wordt gezaaid, dan vergaat de korrel. Hij sterft in de donkere aarde. Alleen dan volgt er ontkieming. Alleen dan schiet er een halm op. Alleen dan volgt er straks de oogst. Wat een wonder! Uit zo’n tarwekorrel, die gestorven is, zoveel vrucht. Dat is de heerlijkheid van het tarwegraan. De heerlijkheid van Christus is de heerlijkheid van een tarwekorrel, die wordt gezaaid en sterft om vrucht te dragen.
Verstaan we waarom Christus moest komen? Als Hij niet was afgedaald naar deze wereld verloren in zonde en schuld, maar in de hemel gebleven, was de oogst uitgebleven en had er niemand zalig kunnen worden. Dan was de hemelse schuur leeg gebleven. Maar in de volheid des tijds is Hij gekomen op deze aarde. En Hij is niet op de aarde gebleven, maar in de aarde gevallen. Christus is de dood ingegaan. Hij is gestorven en begraven. Omdat God de zonde niet ongestraft kan laten, heeft Hij die gestraft aan Zijn lieve Zoon Jezus Christus.
Dit moet ons op de knieën brengen voor het eerst of opnieuw: ‘Heere Jezus, ik heb U dit aangedaan. Om mijn zonden moest en wilde U de weg gaan van het tarwegraan’. Echte verootmoediging leren we aan de voet van het kruis. De Heere Jezus spreekt over veel vrucht. Al het echte geestelijk leven dat in deze wereld wordt gevonden, is het gevolg van Zijn verzoenend lijden en sterven. Er is geen weg waardoor wij met God verzoend worden, dan door de verlossing in het bloed van Christus. Mogen we door genade al delen in de vrucht van Zijn offer? Mag u geloven dat Christus de weg van het stervende tarwegraan ook voor u en jou moest gaan? Dan weten we ook persoonlijk wat sterven is, sterven aan onszelf. Het beeld dat de Heere Jezus gebruikt, bevat ook onderwijs voor het geestelijke leven. Leven met Christus betekent ook gemeenschap hebben aan Zijn sterven. Zonder sterven geen vrucht. Het geloofsleven betekent een stervend leven. Sterven aan onszelf, aan de zonde, aan de wereld. Dat is de dagelijkse doodssteek voor mijn trots, mijn ongeloof, mijn ontrouw, mijn zondige begeerten. Sterven aan onszelf en leven uit Hem. Zo zal ons leven vruchtdragend zijn. Uit enkel genade. Tot eer van God en tot heil van onze naaste.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 februari 2021
Zicht op de kerk | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 februari 2021
Zicht op de kerk | 32 Pagina's