Kompas en tegenkompas
We hebben een moreel kompas nodig, dat uitstijgt boven het ‘volg je gevoel’. De regering of de gemeenteraad moet handelen volgens objectieve normen voor het algemeen welzijn, zoals de Tien Geboden.
Wie dit in de jaren 1990 naar voren bracht, plaatste zichzelf compleet buiten de orde – in de ogen van bijna alle collega-politici of collega-studenten. Immers: voor altijd hadden we de liberale democratie verworven, waarin elk individu maximaal vrij is en de staat geen moreel ijkpunt mag kiezen.
Maar de non-conformisten van toen hebben binnen één generatie gelijk gekregen. Vandaag is de algemene teneur in de politiek: we hebben basiswaarden nodig, de rechtsstaat moet een fundament hebben, de iken-ieder-voor-zich-mentaliteit stimuleert mensen niet tot verantwoordelijkheid maar tot zelfverrijking.
Die hang naar een nationale gemeenschap 1 leidt nu tot maatschappelijke tegenstellingen. De radicale liberalen zeggen: ons liberalisme moet het fundament zijn, elk individu ontplooit zich autonoom en verwelkomt ieders zelfgekozen identiteit. Wie ons daarin niet steunt, is niet democratisch en rechtsstatelijk. En erger nog: die hindert de vooruitgang.
Aan ons christenen nu de roeping om hiertegen stelling te nemen. Weliswaar goed om nu in te zien dat we op het niveau van de democratische rechtsstaat kunnen spreken over onze geloofsovertuigingen, en over de visie op mens en moraal die het algemeen welzijn moet bepalen. Maar dit autonomieliberalisme is geen geschikt kompas voor de rechtsstaat, integendeel. Dat individualisme heeft de toekomst niet.
Interessant is dat een deel van de samenleving hier ook tegen in verzet komt. Maar met alleen goedkope anti-elite-retoriek komen we niets verder. Het tegenkompas dat wij en heel ons land nodig hebben ligt in Hebreeën 11: hier op aarde niets meer te zijn dan gasten en vreemdelingen. Dat perspectief is het waard om een éénling voor te zijn.
Bron
1 Kennedy en Rutjes, Gescheiden partners, Amsterdam 2022.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 april 2023
Zicht | 96 Pagina's
