Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Feest op wielen

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Feest op wielen

7 minuten leestijd Arcering uitzetten

Ze serveren een geurige kop koffie, een tongstrelend gebakje of een vers broodje hamburger. Wat is een markt nog zonder foodtruck? Terdege sprak met drie eigenaars over de charme van hun restaurantje op wielen.

WIE: Frank van Steeg uit Nunspeet

FOODTRUCK SINDS: „2019. Toen heb ik al mijn geld in wielen gestopt.”


WAAROM: „Vanaf mijn jeugd heb ik een passie voor koken. bij verschillende restaurants op de Veluwe deed ik ervaring op. Zo was ik werkzaam bij boshuis Drie in Speuld, De Zwarte Boer in Leuvenum en ‘t Edelhert in Elspeet. In 2012 zou ik voor stichting Echos Home gaan werken in Kandahar. Helaas brak ik net daarvoor met zaalvoetbal mijn knie. Dat geintje leverde me vijf operaties op. Dan begin ik maar voor mezelf, heb ik in die tijd bedacht. en van dat idee ben ik niet meer afgeweken. In 2019 schafte ik een Opel blitz aan. tot en met het laatste boutje is die uit elkaar geweest. Dag en nacht lag ik te sleutelen. een bartrailer volgde. In april 2022 kochten we de Ford F250, daar hebben we achterop grote smokers laten bouwen.”


MOOISTE EVENEMENT: „Dat bieden we aan onder de naam hoguera.nl. Hoguera betekent vreugdevuur. Niet voor niets. Op een mooie plaats in de natuur kunnen liefhebbers een plaatsje reserveren in een pop-up restaurant.

We hebben onder meer een avond georganiseerd bij het stoomgemaal in Nijkerk. Heerlijk eten, blije mensen aan tafel, en toen de zon onderging een spreeuwendans in de lucht. Kippenvel.”


SERVEERT: „De meeste leveranciers serveren maar één product. Dus bijvoorbeeld hotdogs of hamburgers. Wij hebben het concept omgedraaid en willen bij onze gasten juist maken wat zij willen eten. Bij elke opdracht spits ik mijn aanbod toe op de vraag van de opdrachtgever. Ik heb bijvoorbeeld op een dealerdag bij een uienboer gestaan. Dan draaien alle gerechten om dit bolgewas. Als voorgerecht serveer ik dan uiensoep. En reken maar dat ik voor de rest van het menu ook iets lekkers en toepasselijks bedenk.

Ons concept past niet in de gewone vrijdagmiddagborrel. Wij richten ons vooral op de zakelijke markt en exclusieve tuinfeesten. Wij richten ons vooral op de zakelijke markt en af en toe een bruiloft. Bij bedrijven krijg je een budget en weet je wat de kaders zijn waarbinnen je kunt werken. Dat vind ik prettig.

Betrouwbaarheid vind ik belangrijk. Als ik jou heb beloofd dat ik erbij ben op je feestje, dan zal ik er ook zijn. Al moet ik een kraan bellen die onze foodtruck dan naar jou toetakelt.

Ik ben altijd in voor gekkigheid. Wil de klant iets duurzaams? Dan krijgt hij sprinkhanen. Als hij durft natuurlijk. Het draait bij mij niet alleen om goed eten of om de foodtruck, maar vooral ook om de beleving. Het totaalplaatje moet kloppen.”


TEGENSLAG: „De afgelopen maanden is er behoorlijk veel regen gevallen. Hierdoor hebben onze gasten minder vertrouwen in een tuinfeest en kiezen ze eerder voor een binnenlocatie. Daardoor lopen wij werk mis. maar wie klaagt over het weer, klaagt over de Heer’.

Verder is het ondernemerschap altijd pionieren. Je bent continue aan het strijden voor je plekje in de markt. Maar je verzamelt ook een netwerk dat van je werk gaat houden. Inmiddels heb ik vier man in vaste dienst. Wekelijks doe ik beroep op een stuk of acht oproepkrachten. Verder heb ik een netwerk opgebouwd van mensen die ik regelmatig kan inzetten. Dat is ook wel nodig als je bijvoorbeeld een open dag bij Den Ouden tanktransport mag organiseren. Die dag werd bezocht door 2500 man. De truckshow bij Barneveld was ons grootste evenement tot nu toe. Daar kwam 7500 man op af. Dan draaien de barbecues overuren. We hebben daar bijvoorbeeld vers gerookte zalmmet huisgemaakte remouladesaus, aardappeltruffelsalade, flat iron steaks, broodjes hamburgers geserveerd. Een paar concrete getallen? 30 man personeel, 700 liter bier per uur. We zijn wel wat mans!”

WAAR DROOM JE VAN: Grappend: „Van rust, haha. Schrijf dat maar niet op, want dat past zó niet bij mij. Ik zou graag een mooie evenementenlocatie op de Veluwe overnemen. Zodat ik de beleving nog meer kan doorvoeren.

Ook daar zou ik me vooral richten op beleving en sfeer. Voor de zakelijke markt denk ik dan aan teambuildingsactiviteiten en vergaderingen. maar ik zou ook graag bruiloften, jongerenavonden en familiefeesten willen verzorgen. Koken in en met producten uit de natuur. Uiteraard blijven onze foodtrucks “on the road”.”


WIE: Roel Vahl (68) uit Brunnepe

FOODTRUCK SINDS: 2017

WAAROM: „Wij strijden om het behoud van een oude rokerij in Brunnepe. De gemeente heeft de rokerij verkocht aan een projectontwikkelaar die er een woontoren wil bouwen, maar wij willen op die plek een museum maken om bezoekers te laten zien hoe het oude ambacht van visroken in zijn werk ging. Met de foodtruck proberen we geld te verdienen voor onze stichting, Stichting Vischrookerij Heerde en Reumer. We werken met allemaal vrijwilligers. maar ik moet eerlijk zeggen dat het werk de laatste jaren een beetje stil ligt. We zijn inmiddels ook al twintig jaar bezig met het strijden voor het behoud van de rokerij. Het begint zeer te doen. Ons is al zo vaak een oplossing in de zaak beloofd, maar het gaat heel moeizaam.

Waarom we het behoud van de oude rokerij zo belangrijk vinden? Omdat dit de enige rokerij van Nederland is die al sinds 1886 op dezelfde plek staat. Er zit een oude, gietijzeren fundering onder.

Tot 1956 werd hier vis afgeleverd door de visserlui.”

SERVEERT: „Gerookte zalm en paling. Soms ook makreel. Ik rook al meer dan veertig jaar vis. Vroeger werkte ik bij mijn opa en oma in  de rokerij. Zelf heb ik dat beroep nooit gehad. Ik heb in de bouw gewerkt en als natuuropzichter. maar ik rook nog elke week voor mezelf vis.

We roken nog op de ouderwetse manier, met de hand en een rookton van ruim vijftig jaar oud. Ik kan met mijn handen voelen wat de temperatuur in de ton is.

Voor het vuur gebruiken we wilgenhout, eikenhout en  peppel. Voor zover ik weet zijn wijde enige foodtruck die op de ouderwetse manier vis rookt. Ik merk wel dat het werk zwaarder wordt nu ik ouder ben. Je moet telkens alles uit de truck slepen, omdat we buiten roken. De rookton zelf weegt alleen al 300 kilo. Gelukkig is er altijd volk dat me wil helpen met sjouwen.”

„We staan altijd met Kerst in Kampen. Dan krijgen we zo duizend man bij de truck. We beginnen om 3 uur en staan er tot een uur of 10 ’s avonds en roken aan een stuk door.” Lachend: „Als ik thuiskom, hoef ik de woonkamer niet in te komen, want die rooklucht moeten ze thuis niet. Mijn kleren kunnen regelrecht de wasmachine in.

Pas hebben we bij Sail Kampen gestaan, toen hebben we gigantisch goed gedraaid. De opbrengst daarvan ging naar de botterstichting, met wie we veel samen doen. De mensen vinden het super om een traditioneel stukje zalm bij ons te kopen, zonder kruiden of aparte troep erop. Gewoon gerookt zoals dat vroeger gedaan werd.

Volgende week gaan we naar Zwolle en rook ik makreelfilets voor eenzame ouderen. Dat vind ik ook mooi om te doen. De ouderen vragen nu al: „Die visverkoper van vorig jaar, die komt toch ook wel weer?””

TEGENSLAG: „Het is weleens lastig om de vis goed in te kopen. Stel dat ik dertig zalmzijdes koop en ik blijf met twintig zitten, daar heb ik niks aan. Daarom werken we nu liever op afspraak bij bedrijven. Dan weet ik voor hoeveel man personeel ik moet inkopen en krijg ik daarvoor betaald. Houd ik wat over, dan is dat niet mijn probleem.”

TOEKOMST: „Ik stop er nog niet mee. Zo lang ik nog goed kan roken, ga ik door, al is het maar elke week voor mezelf en mijn familieleden.

De foodtruck, een Opel blitz uit 1967, is mijn eigendom. Ik heb hem zelf opgeknapt. Alles hier, vanuit huis. Hoeveel uur daarin zit? Ach mens, ik heb geen flauw idee. Ik ben er zeg maar een maand of drie mee bezig geweest. De laadruimte is een replica van de oude vischrookerij van Brunnepe, zodat de klant zich in een oud vissersdorpje waant, met een decor van visnetten. Als ik ermee stop, doe ik de foodtruck nog steeds niet weg. Dan gaat-ie naar de kinderen. Waarschijnlijk naar mijn jongen. Hij kent het ambacht ook.”

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 september 2024

Terdege | 112 Pagina's

Feest op wielen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 september 2024

Terdege | 112 Pagina's