"Ik ben dankbaar dat we op zo’n mooie plek mogen werken"
In en rond het Energiehuis draait alles om duurzaamheid
OUDE-TONGE – “Het is echt waanzinnig mooi geworden.” Natuurlijk heeft Monique Sweep, uitvoerend bestuurder van Coöperatie Deltawind, het over het nieuwe pand: het Energiehuis aan de rand van Oude-Tonge.
“Het is bijna onwerkelijk dat we er straks werkelijk zitten en iedere dag zijn”, zegt ze een kleine week voor de verhuizing op 21 mei. “Binnen ervaar je de ruimte en het licht. Ik ben dankbaar dat we op zo’n mooie plek mogen werken. En ook anderen, die gebruik willen maken van onze flexwerkplekken.”
“Aan vaste werkplekken doen we niet meer. We inspireren elkaar rond de tafel. Daar ontstaan de ideeën.” Zelf gaat Monique dus ook flexwerken. In het Energiehuis is geen bestuurskamer, zoals haar werkruimte in het vorige kantoor. Wel zijn er twee vergaderzaaltjes, een fysiek Energieloket en stiltewerkplekken voor medewerkers die rustig willen werken of vertrouwelijke informatie op hun scherm hebben. Er is zelfs een auditorium met een uitschuifbare tribune…
Iets bijzonders
Dat Coöperatie Deltawind een ander onderkomen nodig had, was al enige tijd duidelijk. De 35-jarige organisatie had in het huurpand aan de Boezemweg te kampen met een gebrek aan ruimte. “Bovendien waren we daar niet zichtbaar en toegankelijk”, zegt Monique Sweep.
“We hadden dus een ander kantoor nodig. Eerst zijn we op zoek gegaan naar een bestaand pand. Dat is namelijk duurzamer dan iets nieuws laten bouwen. Toen we niets geschikts konden vinden, is -mede op aangeven van onze leden- gekozen voor nieuwbouw. Daar ben ik nog steeds blij mee, want dan kun je wel iets bijzonders neerzetten.”
Op poten
Ook tijdens het vervolgproces kwam Coöperatie Deltawind voor keuzes te staan. Monique: “Voor ons is duurzaamheid heel belangrijk. Daarom wilden we ook met de nieuwbouw zo duurzaam mogelijk aan de slag gaan. Bij het maken van je keuzes moet je ook kijken naar praktische toepasbaarheid. Je bent continu aan het afwegen. De architect heeft ons daarbij geholpen en geprikkeld.”
“Een van de keuzes is dat we het Energiehuis op poten hebben gezet. De bedoeling daarvan is dat we het landschap gewoon laten doorlopen en zo min mogelijk een beroep doen op de grond.” Bij het gebouw komt een ecologische landschapstuin met twee vijvers. Het Energiehuis zelf heeft een grote glazen pui: een kas van 1 meter 10 diep met subtropische planten, die zorgen voor een goed binnenklimaat.
Batterij
Tijdens het proces kwam naar voren dat niet alle plannen uitvoerbaar zijn. Een helofytenfilter realiseren bleek niet mogelijk omdat er een wettelijke verplichting is om aan te sluiten op de riolering, als die er is.
“Verder wilden we zo min mogelijk beton gebruiken”, vervolgt Sweep. “Maar als je moet heien, ontkom je daar niet aan. Er zijn ook twee betonnen kelders voor onze installaties.” Het Energiehuis bestaat voor het overige geheel uit hout. Deels is dat gerecycled hout, zoals de azobédelen die de gevel bekleden. De parkeerplaats is gemaakt van tweedehands beton. De toiletten in het gebouw zijn niet van porselein, maar van recyclebaar roestvrijstaal.
“We hebben ook een batterij gekocht. Die is gekoppeld aan de zonnepanelen en de laadpaal, zodat we de energieopbrengst en het verbruik in het gebouw en via de laadpaal zo goed mogelijk kunnen balanceren. Het is een lithium-ijzer batterij, die milieuvriendelijker is.”
Van de leden
Ook kwam Coöperatie Deltawind voor de vraag te staan hoe groot het gebouw moest worden. De keuze viel op een ruim pand. “Groter dan we op dit moment voor eigen gebruik nodig hebben”, zegt Monique. “Omdat het gebouw ook van de leden van onze energiecoöperatie is en daarmee een maatschappelijke functie heeft. Vooral als het om duurzaamheid en sociale samenhang gaat. Wie actief is in de samenleving en ruimte nodig heeft, kan hier terecht. Bijeenkomsten, vergaderingen, workshops, lezingen, een concertje… Maar het Energiehuis is niet bedoeld voor feesten en partijen en we gaan ook niet aan zaalverhuur en horeca doen.” Leden van Coöperatie Deltawind kunnen het Energiehuis gratis gebruiken. Commerciële gebruikers betalen huur.
Na de verhuizing op 21 mei, is het tijd voor de officiële opening. Die gaat wethouder Jaap Willem Eijkenduijn verrichten op 30 mei. Op 31 mei en 1 juni is het open dag voor de leden van Coöperatie Deltawind.
De naam van het gebouw
“Het Energiehuis is gebouwd op de energie die wij, als Coöperatie Deltawind, hebben opgebracht”, zegt Monique Sweep. “En het Energiehuis gaat energie geven om de volgende stap in de energietransitie te zetten.” De naam van het gebouw heeft dus meerdere betekenissen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 mei 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
