Tulpenfoto's
Normaal gesproken worden we op de redactie deze periode ‘overspoeld’ door de mooiste tulpenfoto’s. Tot nu toe blijft het echter schrikbarend stil. En dat heeft weer alles te maken met de veranderingen in het klimaat.
Dat lijkt in eerste instantie wat vergezocht. De reden waarom er weinig foto’s worden gemaakt en ingestuurd, heeft immers vooral te maken met het slechte weer van de afgelopen dagen. Als het droog was, dan was de zon helaas vaak ver te zoeken. Zelfs natuurfotografen blijven dan liever binnen.
De reden dat het voorjaar zo vreselijk nat is, heeft dan weer alles te maken met klimaatverandering. De gemiddelde temperatuur op aarde stijgt, waardoor we gemiddeld genomen zachtere winters krijgen, meer regen in het voorjaar en lange droge periodes in de zomer. 2023 was het warmste jaar ooit gemeten. En dan is er ook nog het gevolg van het klimaatfenomeen El Nino, dat om de paar jaar te zien is. De invloed van de opwarming van het zeewater van de Grote Oceaan is beperkt, maar dit jaar vermoedelijk wel van enige invloed op ‘ons’ weer dat het de kans op een natte lente vergroot.
Over klimaatverandering zijn de meeste wetenschappers het wel eens, enkele uitzonderingen daargelaten. De invloed van de mens hierop is een groter twistpunt. Nu zijn we op de redactie geïnteresseerde lezers, maar zeker geen experts op dit gebied. Wel houden we ervan om nuchter te blijven. De veranderingen zijn waarneembaar en ook terug te zien in alle metingen, maar de toekomst voorspellen aan de hand van allerlei modellen, daarbij komt die nuchterheid wel van pas. Want hoe hard het KNMI op basis van IPCC-modellen ook roept dat de zeespiegel in 2100 misschien wel twee meter hoger is dan nu (dan is in de huidige situatie het eiland bijna verdwenen en hebben we Amersfoort aan zee), het is goed om te realiseren dat dit het meest extreme scenario is. Waarbij we helemaal niets doen om de uitstoot van CO2 te verminderen en ook onze kustlijn laten voor wat ie is. De realiteit is echter dat er van alles gebeurt en de CO2-uitstoot juist minder wordt. Ook zijn er allerlei plannen voor verdere kustversteviging, ook bij ons voor de kust.
De conclusie: laten we nuchter blijven en ons verstand gebruiken. Roepen dat er niets aan de hand is, dat is struisvogelpolitiek.
Maar ook klimaatalarmisme is niet nodig. De meer realistische zeespiegelstijging van ongeveer een halve meter is op veel plaatsen prima op te vangen. Tegelijk ligt er een belangrijke taak voor ons mensen om goed en zorgvuldig om te gaan met de schepping. We zijn immers geroepen om rentmeesters te zijn, oftewel om goed voor onze leefomgeving te zorgen. En de natuur hoort daar ook zeker bij. Dus stoppen met paniek zaaien en alle boeren en vissers wegjagen, maar wel nadenken over wat we nog beter kunnen doen. Doorgaan met het verduurzamen van bijvoorbeeld woningen, maar ook van gedrag. Denk bijvoorbeeld aan meer fietsen en een dagje geen vlees eten.
En ja, de echt grote stappen zullen moeten worden gezet door de industrie, maar laten we ons daar niet achter verschuilen.
Nog even terug naar de vele regen tijdens het huidige voorjaar. ‘Wie klaagt op het weer, klaagt op de Heer’, is een gezegde dat zeker bij extreem weer vaak wordt gebezigd. Als dat ervoor zorgt dat mensen wat minder klagen, is dat natuurlijk alleen maar goed. De diepere lading is dat er Iemand is die de wereld in Zijn handen houdt. Dat mag troost geven; bij een hittegolf van drie weken, een ijskoude winter en (zoals nu) een nat voorjaar. Dan maar wat minder foto’s van tulpeneiland G-O.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 april 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
