Huisbezoek
Binnen de christelijke kerk is het huisbezoek een belangrijke taak van de ambtsdragers. Naast de prediking en de catechese is huisbezoek een belangrijk middel dat Gods Geest wil gebruiken tot opbouw van de gemeente. Paulus wijst erop dat het in Efeze in het openbaar en in de huizen de mensen het Evangelie heeft uitgelegd en aangeboden (Hand. 20:20). Tijdens het huisbezoek kunnen we de mensen in de ogen zien en proberen de kern van de Bijbelse boodschap nog beter bij het hart te leggen. Voor het huisbezoek zijn een aantal dingen van groot belang. Laat ik er enkele noemen.
Het is belangrijk dat mensen die huisbezoek krijgen, daar ook blij mee zijn. Er kan soms een wat ongemakkelijke sfeer ontstaan omdat ambtsdragers zich niet wijs gedragen of omdat mensen eigenlijk niet meewerken met het huisbezoek. Soms wordt op een wat stille manier het bezoek wat gehinderd. Mensen kunnen bijvoorbeeld net doen alsof ze een vraag niet goed begrijpen. Ook zijn er mensen die om een eerlijk antwoord heen draaien. Ook kan het wel gebeuren dat ambtsdragers geen wijze vragen stellen. Gesloten vragen – bijvoorbeeld: bent u bekeerd? – zijn met ja of nee te beantwoorden, maar nodigen niet echt uit tot een gesprek. Het stellen van goede vragen is een eerste belangrijke vereiste voor het huisbezoek. In Johannes 4 vinden we daarvan een mooi voorbeeld. In dit hoofdstuk heeft de Heere Jezus een diep geestelijk gesprek met een Samaritaanse vrouw. De vrouw komt zelf, in zeer korte tijd, tot het ware geloof in Christus. Van een openlijke en ernstige zondares, ze had al vijf mannen gehad, werd ze een getuige van Christus, de Zaligmaker. En let wel, in ongeveer een uur tijd hebben deze dingen plaatsgevonden. De Heere Jezus toonde Zich de almachtige Zaligmaker. Waar Hij spreekt, daar moeten de duivel en de zonde wijken en daar komt het ware geloof openbaar.
Maar hoe is de Heere dit gesprek eigenlijke begonnen? De Heere stelt haar een vraag: Geef Mij te drinken. De Heere begint dus bij de gewone dingen die op dat moment aan de orde waren. De vrouw is bij de put om water te halen. En de Heere vraagt om water. Om allerlei redenen was dit zeer opmerkelijk. Het was eigenlijk onbestaanbaar dat een Joodse leraar aan een Samaritaanse vrouw om een gunst zou vragen. De Heere deed het wel en zo bracht Hij het gesprek op gang.
Voor vandaag ligt hier denk ik een belangrijke les. Goede en begrijpelijke vragen stellen is een heel belangrijke voorwaarde voor een eerlijk en geestelijk gesprek. Wie onmiddellijk begint met de vraag over bekering, gaat aan zijn doel voorbij. Belangrijker is wellicht de vraag of de persoon in de Bijbel leest. En verder kan dan gevraagd worden wat er precies gelezen is die dag of de dag ervoor. Aan de hand van dergelijke concrete vragen kan dan het geestelijke gesprek langzaam worden opgebouwd. Goede vragen zijn daarom best heel belangrijk.
Daarnaast is luisteren belangrijk. Er zijn verschillende soorten mensen. Niet iedereen is even begaafd in het geven van antwoorden. Daarom is het luisteren en het wekken van vertrouwen zeer belangrijk in een persoonlijk en geestelijke gesprek. Het is bovendien best lastig om te doorgronden wat de ander precies bedoelt met zijn antwoorden. Mensen kunnen soms heel verschillend reageren. Soms zeggen ze iets, maar bedoelen ze wat anders. Het is dan vooral van belang om nog eens door te vragen. En laat de mensen ook uitpraten. Het is niet goed als we elkaar in de rede vallen. Uiteraard kunnen mensen soms dingen zeggen die beter niet gezegd kunnen worden. Dan is een voorzichtige correctie, in liefde, uiteraard nodig. Maar bij ambtelijk werk geldt steeds de gedachte dat we achter de Meester aan moeten komen. En van Hem moeten we leren zachtmoedig te zijn en nederig van hart. Een moeilijke en levenslange les.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 januari 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 januari 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's