“Ik mis de menselijke maat”
Van Rijswijk over passend onderwijs en leerlingenvervoer voor haar dochter:
HERKINGEN – Twee jaar geleden verhuisden Mirjam van Rijswijk en haar dochter Robin (14) vanuit Schiedam naar Goeree-Overflakkee. Omdat haar dochter autisme heeft, was de zoektocht naar passend voortgezet speciaal onderwijs (VSO) niet gemakkelijk. En nu zijn er nog steeds de nodige uitdagingen. "Het is vechten tegen de bureaucratie."
In eerste instantie kwam Robin bij het praktijkonderwijs terecht op de CSG Prins Maurits. "Belangrijke voorwaarde was dat er voldoende begeleiding zou zijn." Maar het was geen succes, licht Van Rijswijk toe. "Het hele jaar door waren er strubbelingen: het niveau was veel te makkelijk en ze miste uitdaging. En er was weliswaar begeleiding, maar dat was voor haar niet afdoende." In 2022 kwam ze huilend thuis. "Ik kan dit niet meer mam", zei ze. "Ik wil niet meer naar school." Daarom werd besloten om toch naar het voorgezet speciaal onderwijs te gaan.
Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. "We hebben een heel rapport opgebouwd met stukken waaruit duidelijk blijkt dat het reguliere middelbare onderwijs niet passend voor haar is. Robin zelf gaf aan dat ze niet meer naar school wilde, omdat ze haar niet begrepen. Toch ging de Prins Maurits niet mee in dat verhaal. Zij vonden dat zij in staat waren mijn dochter passend onderwijs te bieden. Daarom hadden we bij andere instanties moeite hen te overtuigen dat het zo echt niet meer ging. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer de Prins Maurits achter onze beslissing had gestaan, we veel sneller groen licht hadden gehad om over te gaan naar het speciaal onderwijs."
Groen licht
Want om daarvoor in aanmerking te komen, moet er eerst groen licht komen vanuit het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs. En dat liet op zich wachten. "Ik kan me daar zó boos over maken. De docenten deden echt wel hun best hoor, maar de expertise ontbrak om mijn dochter op de juiste manier te begeleiden. Zij heeft gewoon veel ondersteuning en duidelijke instructies nodig. Zij moet weten waar ze aan toe is, anders gaat het mis in haar hoofd." Van Rijswijk diende een officiële klacht in bij de klachtencommissie. "Uiteindelijk kwam het groene licht er in medio april, terwijl Robin al vanaf december thuiszat zonder perspectief. Dat voelt voor haar als falen."
Omdat er geen voortgezet speciaal onderwijs wordt aangeboden op Goeree-Overflakkee, moesten ze uitwijken naar een school in Zeeland. Begin juli kwam daar akkoord op. "Ze is nu net begonnen en gelukkig gaat dat heel goed. Ze is weliswaar teruggezet naar de brugklas omdat ze zo’n achterstand heeft opgelopen, maar de docenten weten hoe het werkt en hoe ze haar goed kunnen begeleiden. Ze zit nu echt op haar plek."
20 kilometer
Toch is er een ‘maar’. Want om bij de school te komen, is leerlingenvervoer nodig. "Dat begon met een gecombineerde rit met twee andere meisjes. Die werden opgehaald bij De Staver. Alleen na een tijdje begon het me op te vallen dat die andere leerlingen altijd het laatst werden opgehaald en het eerst worden afgezet. Dat maakt dat mijn dochter bijna 20 kilometer per dag extra reed. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar voor Robin is dat heel wat. Ze is na een volle dag school al erg moe en overprikkeld, en dat extra reizen is dan eigenlijk al te veel."
Dus trok Van Rijswijk aan de bel. Of het misschien niet om en om kon – dus de ene keer eerst langs De Staver en de andere keer eerst langs Herkingen? Ze had met behulp van kaarten uitgerekend dat dat in principe nauwelijks tot niets scheelt qua reistijd. "Nou, toen ben ik twee weken lang van het kastje naar de muur gestuurd tussen gemeente en taxicentrale. Ik werd gewoon niet serieus genomen. Toen werd er op een gegeven moment gezegd: misschien is het toch beter dat ze individueel vervoer krijgt."
Bijltje neergooien
"Toen diende echter het volgende probleem zich aan. Want Robin had elke dag een andere chauffeur. Met allemaal een andere rijstijl, soms net een iets andere route. Voor veel mensen zal dat geen probleem zijn. Maar zij vergeleek het -ik vond dat wel een mooie vergelijking- met alsof je iedere dag switcht van een iPhone naar een Samsung. Dus heb ik gevraagd of het mogelijk was om een vaste chauffeur te krijgen en, als die ziek is, een vaste vervanger. Ik heb er meerdere mails over geschreven, ik heb met de wethouder om tafel gezeten, maar het stuitte allemaal op een muur van protocollen en regels."
Vraagt ze dan ook niet heel erg veel? "Ik ken mijn kind. Een autist wil duidelijkheid. Voorspelbaarheid is voor haar veiligheid. Inmiddels is het echter zo’n gevecht om iets gedaan te krijgen. Het levert zóveel frustraties op. Ik zit al met een dochter met autisme en puberaal gedrag, dat is al moeilijk genoeg." Zelf zit Van Rijswijk ook al enige tijd met een burn-out thuis. Even wordt ze emotioneel. "Het is een jarenlange strijd tegen bureaucratie. Maar ik kan het bijltje er niet bij neergooien – vanwege mijn kínd!"
Plank mis
Haar vertrouwen in instituties als de gemeente is beschadigd, geeft ze aan. "Ik mis de persoonlijke betrokkenheid en menselijke maat. Wij hadden dit ook allemaal veel liever niet gehad. Maar er worden aannames gedaan en wij worden in een hokje geduwd, terwijl juist maatwerk nodig is. Dan sla je de plank mis." Ze zucht. "Maar we moeten door. Ik hoef geen sorry te horen, maar misschien moeten ze het bij de gemeente eens met een andere bril bekijken. En er goed over communiceren." Weet ze of dit een breder probleem is, bij meer ouders? "Ik spreek eigenlijk nauwelijks andere ouders. Maar mijn gevoel zegt dat er meer zijn die in hetzelfde schuitje zitten."
PM herkent zich niet in zienswijze Van Rijswijk
In het kader van hoor en wederhoor vroeg Eilanden-Nieuws een reactie van de CSG Prins Maurits en gemeente Goeree-Overflakkee. CSG Prins Maurits laat in een korte reactie weten zich niet te herkennen in de zienswijze van Van Rijswijk. “Vanuit school is en wordt altijd getracht om aan iedere leerling passend onderwijs te bieden in goed overleg en in afstemming met het Samenwerkingsverband”, aldus voorzitter Erik Olieslagers van het College van Bestuur.
De gemeente liet weten: “Als gemeente delen we vanwege de privacy geen informatie over individuele zaken. Wel willen we benadrukken dat we bij de uitvoering van leerlingenvervoer altijd zorgvuldig te werk gaan. We hebben goede dienstverlening hoog in het vaandel staan. We doen ons best om maatwerk te bieden, passend bij ieder individu.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 januari 2024
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 januari 2024
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's