Emoties lopen op tijdens inspraak raadsvergadering
GOEREE-OVERFLAKKEE - Liefst zes insprekers hadden zich tijdens de laatste raadsvergadering gemeld in de gemeenteraad. Schaliegas, afspraak in het presidium over het ambtsgebed, windenergie en het advies over de lokale media-instelling waren de thema’s. Namens Groen- Links Goeree-Overflakkee riep mevrouw Spionjak de gemeenteraad op zich met klem uit te spreken als een schaliegasvrije gemeente.
“Zet gezondheid niet op het spel voor deze gaswinning. Behoud het eiland van rust, ruimte en recreatie. Met wind- en zonne-energie en misschien een getijdencentrale levert ons eiland al forse duurzame energiebijdragen.” Spionjak benoemde concreet gevaren die volgens GroenLinks zouden kunnen optreden bij schaliegaswinning.
Zoals bodemdaling en daardoor een risico voor overstromingen, grondwaterverontreiniging en problemen met het drinkwater.
Ambtsgebed
De heer Evers vond dat de afspraak in het presidium over het ambtsgebed niet in beslotenheid maar in het openbaar gemaakt had moeten worden. Dat tekent een transparant bestuur. Geen selectieve tolerantie. Respect voor iedereen, religieus of niet, zou volgens hem tot uiting komen bij het hanteren van een “moment van bezinning”.
Media
De heren Huizer (namens stichting FlakkeeNieuws) en Bakelaar (namens Slogo gaven bij het collegevoorstel om in te stemmen met het advies om de stichting Lokale Omroep Goeree- Overflakkee (Slogo) voor te dragen aan het Commissariaat voor de Media als lokale publieke media-instelling voor de gemeente Goeree-Overflakkee, toelichting op hun ingenomen standpunten. In het voortraject was het (nog niet) gelukt om tot samenwerkingsafspraken te komen. Ook in de statements van beide sprekers bleek dat er nog een flinke stap gezet moet worden om de verschillen eventueel nog te kunnen overbruggen.
Emoties
Bij de belangstellenden op de overvolle publieke tribune laaiden emoties op tijdens en na de inspreekreacties van mevrouw Breugelmans en de heer De Kool over het item windenergie en dan gericht op mogelijke locaties (in het oostelijk deel van het eiland) van te plaatsen molens. Centraal stelden zij dat de effecten voor het leefklimaat aanzienlijk zijn voor omwonenden. Nu al neemt de onrust onder bewoners sterk toe. Hoe lang kun je het geluid verdragen? “Spaar het woongenot van mensen” was een hartenkreet. Zoek naar alternatieven. Woningen dreigen onverkoopbaar te worden in plaatsingsgebieden en agrariërs laten zich, om financiële redenen, verleiden tot plaatsing van de molens.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 mei 2013
Eilanden-Nieuws | 18 Pagina's
