Echinacea en Echinaforce
Appels en peren...
Op de site van de Telegraaf wordt bericht over een nieuw onderzoek uit de Verenigde Staten, waarbij het effect van Echinacea angustifolia op het verloop van verkoudheid is onderzocht. In dit artikel wordt ten onrechte verwezen naar Echinaforce van A. Vogel. "De onderzochte preparaten wijken zoveel af van Echinaforce dat wij kunnen spreken van het vergelijken van appels met peren", aldus Biohorma, de leverancier van A. Vogelproducten.
Echinaforce is vervaardigd van Echinacea purpurea (rode zonnehoed). Het onderzoek is uitgevoerd met preparaten van een andere plantensoort, namelijk de Echinacea angustifolia (smalbladige zonnehoed). Bovendien zijn de onderzochte preparaten woitelextracten, terwijl voor Echinaforce de gehele plant wordt gebruikt. Ten slotte betreft het onderzoek drie verschillende soorten extracten (C02, 60% alcohol en 20% alcohol), terwijl voor de fabricage van Echinaforce 90% alcohol wordt gebruikt. Zoals in de publicatie van het onderzoek terecht wordt opgemerkt bevat elke plantsoort en ieder deel van de plant zijn eigen unieke samenstelling van inhoudsstoffen. Dit heeft grote gevolgen voor de werkzaamheid van het preparaat.
Onderzoek naar de effectiviteit
De effectiviteit van Echinaforce bij acute rhinitis (verkoudheid) werd al in 1997 onderzocht in een placebo-gecontroleerd, dubbelblind onderzoek en werd uitgevoerd volgens de GCP (Good Clinical Practice) richtlijnen. Het onderzoek vond plaats in het Centrum voor Infectieziekten in het Zweedse Uppsala. Een deel van de vrijwilligers kreeg bij de eerste verkoudheidsverschijnselen A.Vogel Echinaforce voorgeschreven. Een ander deel kreeg een placebo met een vergelijkbare smaak en vorm. De artsen constateerden een statistisch significante afname van klachten bij gebruik van A.Vogel Echinaforce, waarmee de werkzaamheid van A.Vogel Echinaforce bij de behandeling van verkoudheidsklachten werd aangetoond.
Nieuwste inzichten
Ook krijgen we steeds meer inzicht in hóe Echinaforce werkt. Onlangs is door wetenschappers van het Swiss Federal Institute of Technology te Zünch ontdekt dat specifieke immuuncellen in ons lichaam reageren op de stof alkylamide uit Echinacea purpurea. Een hele doorbraak, want met dit onderzoek kregen de wetenschappers voor het eerst inzicht in het werkingsmechanisme van aUcylamiden. En daarmee ook in de positieve invloed die Echinacea purpurea heeft op de immuunreactie van ons lichaam.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 februari 2006
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 februari 2006
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's