De produktiviteit
!n „Elseviers Weekblad" van verleden week stond een artikel dat sterk de aandacht heeft getrokken, over het onderwerp „De produktiviteit in ons land is ontstellend laag". Er werd nog bijgevoegd; „Duitsland, Zweden en België liggen ver voor". Het kan leerzaam zijn de inhoud van dit naar onze mening nogal sensationele artikel eens nader te beschouwen.
Het gaat hier dus over een bekende term uit de economische wetenschap n.1. de produktiviteit van de arbeid. Niet iedereen zal weten wat onder het beorip produktiviteit verstaan wordt. Het e in elk geval niet hetzelfde als produktie, Dat is het totaal van wat een land of een persoon voortbrengt door de arbeid. De produktiviteit is het nationaal produkt gedeeld door de werkgelegenheid d.wz. het aantal deelnemers aan het arbeidsproces in een land. Hel totaal van het nationaal produkt wordt uitgedrukt in geld omdat het zo heterogeen is opgebouwd b.v. uit schoenen en woningen, wegen en schepen.
De welvaart van een land wordt in zeer belangrijke mate bepaald niet door het totale nationaal produkt, maar door dit nationale produkt per hoofd van de bevolking. Chma b.v. heeft een heel wat groter totaal produkt dan Nederland, maar er zijn 700 miljoen Chinezen die dit produkt moeten delen. De welvaart hangt dus af van het nationale produkt gedeeld door het aantal inwoners. Daarom staat m het probleem van de
Daarom staat m het probleem van de welvaart de arbeidsproduktivitelt centraal Hierbij moeten we echter wel bedenken dat machines enz. die met minder arbeid meer produkt voortbrengen, de arbeids produktiviteit in hoge mate doen toenemen. Deze hangt ook nog van meer factoren af zoals de persoon van de ondernemer, de vaardigheid van de arbeiders enz.
Het is de gewoonte om de produktiviteit uit te drukken als de werkelijke produktie vermenigvuldigd met honderd, gedeeld door de maximaal haalbare produktie met als resultaat een getal tussen 1 en 100. Een produktiviteit van 100 is, zo zegt de schrijver, nooit helemaal haalbaar, omdat niemand de hele dag op volle kracht kan werken. Er moet eens gepauzeerd worden, een sigaret gedraaid enz.
Daarvoor kan een marge van 15% worden afgetrokken., Men kan dus een produktiviteit van 85 als redelijk beschouwen: men behoeft zich dan niet overmatig in te spannen, maar kan normaal arbeiden. Werkgevers eisen uiteraard dat de vraag naar meer loon ondersteund wordt door een hogere produktiviteit. Een individuele onderneming berekent eigen produktiviteit, want daarvan hangt het economisch resultaat af. De ondernemer wordt steeds genoodzaakt tot verbetering van zijn fabricagemethoden. Ondanks meerdere mechanisering en automatisering hangt het totaalresultaat nog altijd af van de mens.
Wat Nederland betreft ligt de arbeidsproduktivitelt op ongeveer 40, dus, 20 schnjft E. W., scliandalig laag! Een Amerikaans bureau heeft onlangs de produktiviteit berekend van enkele Europese landen: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italië en Zweden. In vergelijking vooral met Duitsland, België en Zweden presteren de Nederlandse arbeiders aanzienlijk minder m hun werktijd. Als men een bevredigende produktiviteit op 85 stelt komt ons land met 40 toch wel heel slecht voor de dag! Meer dan de helft van onze inspanningen wordt dus vericwKt m slechte organisatie, luiheid, tegen werking etc. Door dit alles komt onze produktie veel en veel te duur uit. Bij te huidige bruto uurloon van om en labij 5 gulden, exclusief de sociale lasten, is dit voor de ondernemer nauwelijks te dragen. De marge tussen kosten 6n verkoopprijzen wordt steeds smaller zodat de winsten kleiner worden. Het Wijkt dat de Nederlanders de helft van aun werktijd verknoeien. De ervaring oewijst dat 20''/o van de mensen in de oedrijven SC/o van het werk verricht, Waaruit te concluderen valt dat de arbeidsproduktivitelt in Nederland wel jutzonderlijk laag moet liggen als men «et gemiddelde neemt.
Natuurlijk kan door een slechte organisatie van een bedrijf de produktiviteit Veel te laag zijn. In zulke bedrijven weekt men onbedoeld lijntrekkers. Een Wkomst is dat de mechanisatie en de automatisering een groot deel van de Jroduktiviteit voor hun rekening moeten nemen doordat de produktiviteit pe "lan in ons land gestadig daalt.i Wanleer de produktiviteit behoorlijk was Jouden wij ook niet zo fanatiek buitenlanders behoeven aan te trekken om on- 'e arbeidsproblemen op te lossen. Wanneer de nu latente (verborgen) arbeids- ^acht kon worden gemobiliseerd zou M welvaart in ons land zienderogen Benemen. Dan zouden onze loonkosten J'eer draaglijk kunnen worden voor het bedrijfsleven.
De schrijver van bovengenoemd artikel in Elseviers Weekblad doet tenslotte 'en oproep tot een algemene verbetepg van de arbeidsproduktivitelt door te streven naar een verdubbeling van d wVo. WIJ sluiten ons daarbij gaarne aan.
«Die Gods Woord niet willen stellen t een Leidsman, zullen zich eenmaal jesteld zien en gedwongen worden zich •f aan te onderwerpen als haar Rech-
THOMAS WATSON
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 december 1970
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 december 1970
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's