Dirksland zal sloot aan Stationsweg dempen en aldaar de weg verbreden
Acnttien nieuwe woeiogen werden aanbestee
De raad van de gemeente Dirksland kwam woensdagmiddag om half vier bijeen. Het wordt in meerdere gemeenten een goede gewoonte, dat men op de dag en niet 's avonds vergadert. Afwezig met kennisgeving was de heer van Kempen. Het belangrijkste punt van de agenda vonden wij wel de demping van de stinksloot aan de Stationsweg; de weg zal er door worden verbreed wat op dit drukke punt zeker een uitkomst zal blijken te zijn — Ondanks de beperkende investeringsbepalingen neemt het college zich ernstig voor de woningbouw in uitgebreider sm doorgang te doen vinden.
Op deze eerste vergadering van het jaar wenste de voorzitter de leden nog een gezegend 1957 toe, zowel voor hun ambtelijk als huiselijk leven. De omstandigheden w.o. dit jaar moet worden begonnen zijn niet zo rooskleurig aldus spreker, door de beperkingen van investeringen, die zijn opgelegd. Alvorens werkobjecten mogen worden uitgevoerd dient een verklaring van „geen bezwaar" te komen van het Provinciaal Bestuur. Goedkeuringen zullen alleen worden gegeven voor woningbouw, bouwrijp maken van grond en rioleringen. In de Kamer is tegen deze v/ijze van doen bezwaar gemaakt, omdat dit leidt tot inperking van de autonomie van de lagere publiek-rechterlijke lichamen Spreker ging daar niet verder op in, maar zei dat staande voor de feiten, alleen die werken kunnen worden uitgevoerd die top-urgent zijn. B. en w. nemen zich de bouw van een groot aantal woningen voor, om de oude woningen in Kralingen te saneren. Zou dat gelukken om deze woningbouw te verwezenlijken, kan 1957 nog een goed jaar worden. Het bouwvolume wordt geregld naar de woningtelling van 1956, zo dat dit in de meeste gemeenten niet groot is. Spreker hoopte dat de plannen zouden slagen waardoor de woningnood sterk verminderd kan worden en besloot met de wens ,dat op de arbeid van het college en van de raad Gods zegen zou mogen rusten.
De heer de Bonte dankte als oudste raadslid en vond dat ondanks de minder prettige mededelingen de kop er voor moest worden gehouden en zéker getracht om de woningbouw doorgang te doen vinden.
Ingekom,en stukken
Besluit van Ged. Staten, waarbij is verdaagd de beslissing op het raadsbesluit strekkende tot aankoop van de opstal van het perceel Noorddijk 1; id. op de beslissing op de gemeentebegroting 1957 hebben verdaagd, alsmede de begroting voor het gasdistributiebedrij f 1957.
Woonruimtecommissie
Ingevolge artikel 8 van de Woonruimtewet treden alle leden van de commissie van advies ieder jaar tegelijk af. Voorgesteld werd de heren C. J. van Loo, D. Poortvliet, A. Robijn, -J. H. Bestman en A. L. Bakker weder te benoemen, wat ook geschiedde.
Subsidie speeltuinvereniging
Van het verzoek van de Speeltuinvereniging, was het volgende verzoek ingekomen:
„Ondergetekenden, vertegenwoordigende het bestuur der Speeltuinvereniging, brengen ter kennis dat aan contributie dit jaar is ontvangen een bedrag van ƒ 875.—'. Andere inkomsten ter verbetering van de exploitatie zijn er niet. Alleen aan loon van de opzichter, dhr.
Alleen aan loon van de opzichter, dhr. de Munck,' werd deze zomer een bedrag betaald van plm. ƒ 650.—, d.i. vanaf enige weken voor de opening op 28 ju. li. Vanzelfsprekend zijn daar nog meer uitgaven bijgekomen, de belangrijkste zijn nog: waterleiding ƒ 42.—; vergaderingen en drukwerk ƒ 30.—; contributie N.U.S.O. ƒ 35.—.
Reparatie en onderhoud wordt voor volgend jaar geschat op ƒ 200.—, welk bedrag zal worden besteed aan vernieuwing der rietmatten, versteviging stelling grote schommel, wijziging stelling klimtouwen, waar een schommel van wordt gemaakt. Voorts stelt het bestuur zich voor een familieschommel aan te schaffen, te vervaardigen door een der plaatselijke ambachtslieden.
Het bestuur denkt voor volgend jaar voor een en ander plm. ƒ 1500.— (alleen dus voor reparatie, onderhoud en nieuw materiaal) nodig te hebben. Het wil trachten deze kosten zoveel mogelijk uit eigen middelen te betalen. De kas kan dit echter niet geheel dragen. Daarom verzoeken ondergtekenden uw college aan onze vereniging een bijdrage te willen verlenen gelijk aan SO'/o van het bedrag der ontvangen contributie (ƒ 875.—)."
Goedgevonden werd aan het verzoek te voldoen en voor 1957 een subsidie aan de vereniging te verlenen van /' 450.—.
Aankoop luoning Noorddijk
Bij besluit van 28 september 1956 werd besloten tot aankoop van de woning Noorddijk 1 van het Algemeen Armbestuur van Melissant voor ƒ 400. Ged. Staten hebben gevraagd waarom alleen de opstal enj niet de grond wordt aangekocht. Hierover is met het Algemeen Armbestuur van Melissant gecorrespondeerd 'en het Armbestuur is genegen de woning met de daarbij behorende grond, kadastraal sectie A no. 611 groot 4 a 22 ca, te verkopen voor een bedrag van ƒ 500.—.
Besloten werd het vorig raadsbesluit in te trekken en het nieuwe voorstel aan te nemen.
Stichting Binnenhof
Bij het bestuur van de Stichting „Binnenhof" is een schrijven ingekomen van b. en w. en de raad der gemeente Ouddorp, in tegenstelling tot de besturen van alle overige gemeenten, zich niet met de ontworpen gemeenschappelijke regeling hebben kunnen verenigen.
Het onoverkomelijke bezvi/aar vormt voor hen artikel 21 sub b en wel het .beroep op Ged. Staten, hetwelk juist is opgenomen; om een onpartijdige instantie bij onderling verschil in te schakelen.
Voorgesteld werd een nieuwe gem. schappelijke regeling aan te nemen, :waarbij de gemeente Ouddorp niet is opgenomen, doch wel de mogelijkheid van toetreding van deze gemeente is opengelaten.
Dit werd na enige bespreking goedgevonden.
Uitgifte bouwgrond
Voor de bouw van 4 woningen aan de Prins Bernhardlaan vraagt de heer C. Both de twee laatste percelen bouwgrond van de gemeente te mogen overnemen. Het betreft hier:
Het perceel grond achter de woning bewoond door de heer J. in 't Hol. Dit perceel wil de heer Both kopen. De prijs voor deze grond is destijds vastgesteld op ƒ 5.— per m2.
Het perceel naast de woning van de heer de Klerk. Dit perceel wil Both in erfpacht ontvangen. De erfpachtsprijs zou in verband met de tegenwoordige rente bepaald kunnen worden op ƒ 0.25 per m2. De heer van Es informeerde of de
De heer van Es informeerde of de bouwers al bekend waren, omdat het door een architect wordt aangevraagd. Spr. doelde er op, dat er soms beslag werd gelegd op gemeentegrond.
De heer Gestel deelde mede dat er wel vier gegadigden voor waren om te bouwen. Het voorstel werd goedgevon- .den.
Goedgevonden werd om ingevolge artikel 50 van de Kleuteronderwijswet gelden beschikbaar te stellen aan de Vereniging tot Stichting en Instandhouding van Scholen met de Bijbel te Dirksland voor de kleuterschool, voor:
a. het aanbrengen van gasojaars in de twee leslokalen en in het spellokaal;; b. het aanschaffen' van een stofzuiger; c. het aanschaffen van meubelen; d. het aanschaffen van ontwikkelingsmateriaal e.d. Eveneens keurde men goed een voor
Eveneens keurde men goed een voorstel tot verhoging van de bezoldiging van het gemeentepersoneel overeenkom stig de gedragslijn als voor het rijkspersoneel wordt gevolgd.
Demping sloot lans de Stationsweg
Over deze aangelegenheid is met de Provinciale Waterstaat een bespreking gevoerd. Hierbij is gebleken, dat de Provincie wel genegen is om de Stationsweg in beheer en onderhoud over te geven aan de gemeente. Bij het dempen van de sloot heeft de Provincie geen belang en een bijdrage in de kosten van demping zal de Provincie niet verlenen. Tegen het dempen van de sloot op kosten der gemeente bestaat bij de Provincie geen bezwaar.
Ook met de eigenaren van de aangrenzende percelen is over het verlenen van een bijdrage in de kosten van demping onderhandeld.
Zij hebben tegen het dempen van de sloot geen bezwaar, maar wensen daarin geen bijdrage te verlenen.
De kosten van demping en het verder in orde maken van de tuinen wordt geraamd op ƒ 8000.—. Wel is voor de uitvoering nodig het certificaat geen bezwaar. De voorz. achtte het wel urgent voor verbreding, van de weg, inzake het busverkeer.
De heer D. Poortvliet had nog nooit zo'n „onte en smerige boel" gezien, zoals het nu is! Het is wel zeer nodig betoogde spreker.
De heer van Es achtte het ook nodig maar vond het niet reel, dat de bewoners er niet in bijdragen. Dhr. Struijk heeft het indertijd zelf betaald en de kerkeraad voor de pastorie ook. Nu krijgen ze mooie tuintjes en een afscheiding op kosten van de gemeente!
De heer Grootenboer meende dat er hier en daar veel grond in gebracht zou moeten worden. De heer Poortvliet vond het zonde als
De heer Poortvliet vond het zonde als die mooie boom bij Kooman weg moest. Dit zou nader bekeken worden.
De heer Bestman was tegen het voor stel omdat de eigenaars er niets in bijbetaalden.
„Met dat probleem zijn we het eens", antwoordde de voorzitter. De eigenaars zeggen: wij hebben er geen belang bij, terwijl het voor de gemeente een groot belang is. De een wil wat betalen, de andere niet en dat maakt het moeilijk. We kunnen niet met 2 maten meten aldus spreker. Het is de hoofdweg van het dorp en verbreding van het verkeer is er hard nodig.
De raad nam het aan met de stem van de heer Bestman tegen.
Overname grond en erfpacht
Zoals bekend, is door de aanleg van de nieuwe weg over de Bosdreef het noodzakelijk geworden, dat de woning en werkplaats op de hoek Burgemeester C. Zaaaijerlaan-Bosdreef van de heer Hesselink verdwijnt. De eigenaresse hiervan, Mw. de Wed. A. Nelisse, is hiertoe bereid. Een gedeelte van de grond (erfpachtsgrond), zijnde ongeveer 374 m2, zou dan aan de gemeente komen. Het afbreken van de woning en de garage wordt uitgevoerd op kosten van de verkoopster en ten genoege van b. en w.
Voor de bouw van een nieuwe woning met garagebedrijf heeft de heer Hesselink van de gemeente nodig 210 m2 grond. Voorgesteld werd deze grond te verkopen voor f 9.— per m2 of in totaal J' 1890.—, waarmee men akkoord ging.
Brandweer-uniformen
Er volgden enige wijzigingen in de gemeentebegroting 1956, o.m. ook om voor de brandweer uniformen aan te schaffen voor ƒ 400.—. De heer Poortvliet herinnerde aan het geval Melissant en gaf zijn partijgenoot dhr. v. d. Spaan gelijk. Maar hij stemde er toch voor, alsook dhr, v, Prooijen, ofschoon de laatste liever wat meer opening van zaken zag bij de brandweer.
Rondvraag
De heer van Es informeerde hoe het stond met de aanbesteding van die 18 woningen.
„Die zijn aanbesteed" antwoordde de voorzitter. De woningbouw vereniging heeft de aannemer Kerkhof er bereid toe gevonden, wiens opgave om en bij de begroting was. Het komt er nu opaan om het fiat er voor te krijgen.
De heer Roon merkte op dat de W.B. de 8 afgewerkte woningen had opgenomen, die keurig waren afgewerkt. Dit pleit dus voor aannemer Kerkhof.
De heer T. v. Prooijen sprak over een circulaire van het ministerie Maatsch. Werkster oin de mensen die bij de gemeente in zorg zijn, door de uitkering der A.O.W. niet in inkomtsen te verminderen.
De voorzitter antwoordde dat het wel zo zou gaan, dat die uitkeringen niet lager zouden worden gesteld. De heer v. Prooijen merkte op dat
De heer v. Prooijen merkte op dat binnenkort de 25''/o huurverhoging komt Hij vond het nu tijd de krotwoningen cp te ruimen.
De voorz. antwoordde wanneer er een saneringsplan komt voor de onbewoonbaar verklaarde woningen, dat het dan een bezwaar is, dat de woningen die nog goed zijn, ook moeten sneuvelen ten bate van dit plan. De kosten daarvoor worden geraamd op ƒ 1.50 per inwoner of ƒ 4500.—. B. en w. meent dit geld —' hoewel het plan ingrijpend is — toch maar beschikbaar te stellen. Wat de huurverhoging betreft voor die woningen, kan b. en w. daarin een beslissing nemen. Bij de laatste huurverhoging hebben meerdere eigenaren! de verhoging niet toegepast.
De heer D. Poortvliet informeerde hoe het stond met de aankoop van de grond van de R.T.M, (de railweg in de kom der gemeente.) De voorz. antwoordde dat de gemeen
De voorz. antwoordde dat de gemeenten de voorkeur kregen om die grond aan te kopen.
De hoer Roon had het over het snelle rijden van bussen en auto's in de Stationstraat. Bij de uitrit Achterdorp was er een groot gevaar. Dit werd door weth. Soeteman be
Dit werd door weth. Soeteman bevestigd, vooral omdat er bij de Coöperatie geladen en gelost wordt.
De voorz. wilde dit verder bespreken in besloten zitting waartoe men overging.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 februari 1957
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 februari 1957
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's