Gemeenteraad Oude Tonge
VEBGADERING van den Raa4 der Oeaneente OUDE TONGE op Dinsdag 26 Maart 1940, des namiddags 3 uur.
Voorzitter de looóburgemeester de Wit. Afwezig de heer Kauflfman.
De VOORZ. zeide, dat deze vergadering eigenlijk reeds eerder gehouden had moeten worden, doch door de ziekte van den Secretaris zijn wij wat gehandicapt geweest.
De notulen, die ter visie hadden gelegen, werden vastgesteld.
De VOORZ. deelde mede, dat B. eni W. tot tijdelijk secretaris hebben benoemd de heer D. Verweij..
Op een verzoek van de R. K. Middenstandorganisatie om duurtetoeslag toe te kennen aan de instellectueele ambtenaren, werd afwijzend beschikt, omdat mede door Ged. Staten bericht is, dat in afwachting van een beschikking van hoogerhand met deze toeslag dient te worden gewacht.
De VOORZ. deed mededeeling dat van den Opperbevelhebber van Land en Zeemacht een verordening was ingekomen, betreffende tewerkstelling van de burgerbevolking voor militaire doeleinden.
De heer PRINCE zelde dat hij afkeurde, dat in Ooltgensplaat voor de militaire werken hooger loonen worden betaald, dan de patroons hier kunnen geven.
De VOORZ. antwoordt dat dit werk niet krachtens deze verordening wordt gemaakt dus zuiver particulier werk Is.
De verbouw van de R. K. School was door Ged. Stateru goedgekeurd en op het verzoek van de Alg. Ned. Politiebond om duurtetoeslag werd afwijzend beschikt.
B. en W. stellen voor afwijzend te beschikken op een verzoek om vergoeding van reiskosten aan den heer J. W. van Noort, voor zijn dochtertje dat de R.H.B.S. bezoekt. Alzoo werd besloten. Dit mag niet gegeveni worden.
Op een verzoek van den Ned. trekhonden bond om gelökstelling of opheiEflng van de hondenbelasting, werd aangehouden tot bij de behandeling der begrooting.
Besloten werd aan de Bijz. School een voorschot toe te kennen van f 1066.89 en aan de R. K. School een, van f 2269.44 over het jaar 1940.
Besloten werd de verordening tot heffing van de besmettelijke ziektegelden te wijzigen en aan te sluiten op de tarieven van de Z.H. Vereen. „Het Groene Kruis."
B. en W. stellen voor de politieverordenlng aan te vullen met een verbodsbepaling over het maken van muziek door middel van de radio en dergelijke, waardoor rumoer op de straat ontstaat.
Hiertoe werd, aangezien dit een Ministrieel verzoek is, voldaan.
De VOORZ. stelde voor de wijziging van de uitvoering In den Vleeschkeuringsdienst welke door Ged. Staten wordt voorgesteld, alsnog te houden, opdat B. en W. eerst nog nader kunnen beraden. Wordt goedgevonden.
B. en W. stelden voor het aantal vergunningen ingevolge de drankwet te bepalen op maximum 9, voorheen was dit 10. Waar de 10e echter niet bezet was, meende men tot verdere verlaging niet te moeten overgaan.
De heer GEBRAAD zag liever dat het aantal werd bepaald op 8, zooals in het verzoek van de Afd. Oude Tonge van de Ned. Vereen, tot Afschaffing van Alcoholhoudende dranken was verzocht.
Tenslotte werd het voorstel van B. en W. aangenomen.
De aftredende leden van de conunlssie tol wering van schoolverzuim, werden herkozen. In de vacature Mooijaart werd gekozen de heer L. Kardux. B. en W. stelden voor aan den. haven
B. en W. stelden voor aan den. havenmeester, de heer den Rooijen, een gratificatie toe te kennen van f 50.— over 1939 en een salarisverhooging te geven, ingaande 1 Jan. |J. van f 50.—.
Na ampele bespreking werd besloten dit voorstel aan te nemen.
De heer GEBRAAD zag liever dat deze zaak bifl de begrooting opnieuw aan de orde zou worden gesteld en men zich van de tydelijke voorziening losgemaakte en een definitieve havenmeester benoemde.
Op een daartoe ingekomen, verzoek werd de heer Kranenburg eervol ontslag verleend als Hoofd der O. L. School tegen 1 Mei a.s. B. en W. hadden bereids reeds sollicitanten opgeroepen. Een 12tal sollicitaties waren ingekomen.
Op verzoek werd aan den heer M. Wlttekoek eervol ontslag verleend als gemeentesecretaris 'tegen 1 April a.s..
De VOORZITTER: In tegenstelling tot het vorig ontslag is het verzoek om ontslag van onzen gemeentesecretaris.
Deze heeft, kunnen we wel zeggen, zijn geheele leven besteed voor de belangen) der gemeente.
Reeds op 14jarigen leeftijd is hij op het gemeentehuis alhier gekomen, vervolgens is hij voor korten tijd werkzaam geweest te Schiedam en den Ham, om reeds in 1906 terug te keeren naar de gemeente Oude Tonge.
In 1908 werd hfl benoemd tot gemeentesecretaris aUiier. Onder 5 Burgemeesters heeft hij gediend.
De laatste jaren openbaarde zich bö hem een sloopende ziekte, wat hem echter niet verhinderde, om zijn ifimctie te blijven waar nemen, tot een noodlottig ongeval vorig jaar Mei hem dit onmogelijk maakte.
Liet het zich in den loop van den zomer aanzien, dat kans op gedeeltelijk herstel zeer wel mogelijk was, tot heden is deze ons aller wensch niet in vervulling gegaan.
Het belang der gemeente inziende, heeft hij in Januari j,l. niet langer gedraald om. keuring aan te vragen, waarop in begin Maart afkeuring volgde. Naar aanleiding hiervan heeft vorige week ons een verzoelc bereikt tot ontslag.
Bij dit verzoek om ontslag zijn wij vervuld van weemoed. Met den secretaris verlaat ons iemand, die het belang der gemeente vooropstellend, ons gedurende al die vele jaren trouw en eerlijk heeft gediend.
Nimmer drong hij zich op den voorgrond zijn bescheidenheid was algemeen bekend. Voor ieder had hij een goed woord.
Met recht kan van hem getuigd worden, dat hij geen vijanden heeft. Van deze plaats spreek ik den wensch
Van deze plaats spreek ik den wensch uit, dat zijn en#.tige ziekte alsnog een wending ten goede mag nemen, opdat hij nog mag genieten van de rust na een zoo arbeidzaam leven. Het zij hem van harte gegund.
Ook zfln eohtgenoote en dochter wenschen wij sterkte in deze voor hen ookzoo moeilijke dagen. Geve God, dat het zoo moge zön.
Ik stel voor eeni schreven te richten aan den Heer Secretaris om hem op de meest eervolle wijze ontslag te verleenen, met dankbetuiging voor de vele diensten, in het b.elang van de gemeente Oude Tonge bewezen.
Tevens den wensch uitsprekend, dat God hem in zfln lijden bösta.
Op de meest eervolle w^jze wordt het ontslag verleend.
Gezien het heengaan van den Secretaris werd vervolgens tot Ambtenaar van den Burgerlijken Stand benoemd de heer Verweij.
Besloten werd tot het aangaan van een geldleening, groot f 14.000, rentende 4%% bij de bank van Ned. Gemeenten, voor den verbouw van de R. K. School.
In de RONDVRAAG vroeg de heer Gebraad, welk doel het heeft, gehad, die steenen van de gasfabriek te brengen naar het plein der O.L. School en deze nu vervolgens weer te laten weghalen naar een andere plaats. Spreker zelde dat hierover allerlei praatjes de ronde doen in de gemeente ea vroeg om opheldering.
De VOORZITTER zegt daarover liever in besloten zitting te zullen spreken. Dan sluiting."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 maart 1940
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
