‘God is bij voorbaat uit het verhaal weggeschreven’
Van de hand van de bekende theoloog Henk Bakker verscheen enige tijd geleden een dikke studie over Jezus. Bakker, die ooit promoveerde op een mooie studie over de vroege kerk, heeft zich grondig verdiept in de studie van het Nieuwe Testament en heeft een enorme hoeveelheid literatuur gezien.
Met name een punt wil Bakker zeer nadrukkelijk maken: we verstaan Jezus slechts dan goed als we Hem zien binnen de context van Israël. Dat is niet zo nieuw als hij het doet voorkomen – bepaald niet – maar het is zeker van belang. Goed dus dat hij dat zo onderstreept. Maar toch houd ik vooral aarzelingen over bij dit boek.
Bakkers populairwetenschappelijke boek over de vroege kerk, Zij hebben lief, maar worden vervolgd, heb ik destijds met veel vreugde gelezen en dit boek nam ik dan ook verwachtingsvol ter hand. Helaas kan ik over dit boek onmogelijk zo enthousiast zijn als over zijn eerdere werk. Waarom? Om te beginnen: het lijkt gewoon niet af. Op verschillende plekken dacht ik: hier had een grondige laatste redactieronde het boek goed gedaan.
Nu is dat niet zo erg: een auteur kan onder druk van de deadline misschien net te snel zijn manuscript verzonden hebben. Groter is mijn probleem met wat ik maar even noem Bakkers consequente benadering van Jezus van onderop. Dat begint al bij de eerste zin: ‘Mensen hebben hun meningen over Jezus (…) en dat is hun goed recht.’ Nu – daar gaat het dan ook voortdurend over: meningen die mensen over Jezus hebben. Het lijkt wel alsof de geschiedenis zich afspeelt onder een gesloten hemel, waar geen God is Die Zich met ons bezighoudt. Ik noem slechts één zin: ‘In de verwerking van haar geschiedenis had het Joodse volk kritische reflecties op haar eigen traditie voortgebracht, met name door (…) profetische stemmen.’ Excuseer? Heeft Israël de kritische stem zelf voortgebracht? Ik vermoed dat één hoofdstuk Jeremia je al van die gedachte kan afhelpen. Het volk heeft niet zelf de kritiek geformuleerd, maar die kwam van de kant van God. Dit voorbeeld laat zich moeiteloos met vele andere aanvullen, want het past bij wat Bakker wil beschrijven, bij zijn methode. Maar zo is God bij voorbaat uit het verhaal weggeschreven – en dan zul je Hem ook niet meer vinden. Dat gebeurt dus ook niet en daarom blijft het boek onbevredigend.
Kortom: ik had van Bakker meer gehoopt en verwacht dan dit slordige en theologisch magere boek.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 april 2022
De Wekker | 24 Pagina's
