Geen slachtvee, geen altaren
Veel orthodoxe Joden erkennen de Heere Jezus niet als de Gezondene van God de Vader. Waarom zijn ze dan toch op Goede Vrijdag gestopt met de offerdienst?
Wij hadden een altaar
Het is een misverstand om te denken dat de offerdienst met het scheuren van het voorhangsel in de tempel op Goede Vrijdag is beëindigd. Gods hand scheurde dit gordijn, maar vermoedelijk is in allerijl dit zware gordijn door mensenhanden gerepareerd. De offerdienst moest worden voortgezet...
De Joodse raad was blind voor de vervulling van de woorden die we met Psalm 40 zingen:
‘Geen slachtvee, geen altaren,
vol spijs ten offer, waren
het voorwerp van Uw lust;
Gij hebt Mij, naar Uw Woord,
Mijn oren doorgeboord,
En ‘t lichaam toegerust’.
Ook de ogen van vele Joden bleven blind voor de gekomen Zaligmaker Jezus Christus. En ze bleven komen met hun eigen offers naar het altaar te Jeruzalem. Daarom lezen we bijvoorbeeld in Handelingen 3 vers 1 dat Petrus en Johannes opgaan naar de tempel ‘omtrent de ure des gebeds, zijnde de negende ure’. Kanttekening 1 schrijft daarbij: ‘Namelijk op welke, benevens de gebeden, ook het dagelijks avondoffer opgeofferd werd’.
Nog ongeveer veertig jaar hebben de altaren gerookt. Toen kwamen de Romeinen onder leiding van de latere keizer Titus (39-81) en is de (tweede) tempel geheel verwoest. Rond het jaar 70 is dus de offerdienst officieel geheel gestopt.
Waarom is de offerdienst vanaf dat moment gestaakt? Wel, de Thora, de eerste vijf boeken van Mozes, geven heel duidelijk aan dat een Jood na de bouw van de tabernakel - en later de tempel - nooit meer een individueel offer mag brengen. In de periode ervoor lezen we dat wel: Kaïn en Abel hebben samen geofferd, Noach offerde toen hij de ark verliet en onder meer Abraham bouwde steeds een altaar. Maar toen de Heere de tabernakeldienst gaf en later de tempeldienst, is de offerplaats vast komen te staan. Daarom is er ook een jarenlange onderbreking geweest gedurende de Babylonische ballingschap.
Stad en tempel waren verbroken en pas met de herbouw van de tempel werd de offerdienst door de teruggekeerde Joden hervat.
Waarom dus geen offerdienst meer? Wel, orthodoxe, niet-Messiasbelijdende Joden kunnen alleen maar zeggen: wij hadden een altaar.
Wij hebben een altaar
De Talmoed, een belangrijke verzameling van rabbijns onderwijs, heeft vastgelegd dat er wel een rechtstreekse lijn moet zijn van de gebeden naar de offerdienst. Zo valt bijvoorbeeld het tijdstip van het ochtendgebed precies in de periode waarin het eerste dagelijkse offer in de tempel werd gebracht. Als een orthodoxe Jood dus zijn dagelijkse gebeden uitspreekt, doet hij dat op dezelfde momenten van het etmaal waarop de offerdiensten plaatsvonden in de tempel. Daarbij wordt er nog altijd gesproken over de bouw van de ‘derde tempel’, waarbij de offerdienst weer een plaats zal krijgen.
De bruidsgemeente van het Nieuwe Testament heeft al deze ceremoniën niet nodig. Zeker, er is een tijd geweest dat ze met al hun offertjes probeerden de Heere te behagen. Maar eeuwig wonder, als met de apostel Paulus mag worden gesproken: ‘Wij hebben een Altaar, van Hetwelk geen macht hebben te eten die den tabernakel dienen’. De kanttekening (15) schrijft daar onder meer bij: ‘Hierdoor wordt geen stenen of uitwendig altaar verstaan, want dan moest de apostel zeggen dat wij vele altaren hebben, of moeten hebben, namelijk in alle tempels of hoeken van de tempels; maar hij spreekt van een geestelijk Altaar, namelijk Christus Jezus Zelven, Die door den eeuwigen Geest Zichzelven onstraffelijk heeft opgeofferd (…). Christus wordt ook ons Altaar genaamd, omdat wij op Hem onze gebeden en dankzeggingen Gode moeten opofferen.’
Lezer(es), had u een altaar of hebt u een altaar?
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk- altijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 juli 2024
De Saambinder | 20 Pagina's
