De geloofsleer in een podcast
Jongeren lezen steeds minder, ook minder in de Bijbel en in goede boeken. Daarom gaan de Gereformeerde Gemeenten jongeren nu toerusten in de geloofsleer via podcasts. Enkele vragen over dit project - dat Timotheüs heet - aan een van de redactieleden, ds. J.M.D. de Heer.
De GG gaan podcasts maken over de geloofsleer. Dat is nieuw. Kunt u de noodzaak ervan eens uit de doeken doen?
‘Het klinkt misschien een beetje apart, maar de podcasts zijn zelfs bedoeld om jongeren weer aan het lezen te krijgen. We horen vaak dat jongeren minder lezen. Helaas ook minder in de Bijbel en in goede boeken. Daardoor maken ze zich de leer van Gods Woord minder eigen. Juist in een tijd met zoveel dwalingen is dat schadelijk. Daarom heeft een synodale commissie nagedacht over andere manieren om de geloofsleer uit te leggen aan jongeren. De commissie kwam uit op podcasts. Dat klinkt voor sommigen misschien modern, maar zo modern is het niet. Al vele jaren zijn we eraan gewend dat gemeenteleden niet alleen preken lezen, maar ze ook beluisteren via cassettebandjes, later cd’s en nu met de telefoon. Waarom zou je de leer die ons lief is niet in gesproken vorm overdragen? Ook in de Bijbel lezen we veel over mondelinge overdracht van de geloofsleer.
Hoe willen we jongeren via de podcasts aan het lezen krijgen? Door erin te verwijzen naar gedeelten uit de Bijbel, onze belijdenisgeschriften, goede boeken en artikelen’.
Dit initiatief werd genomen op de Generale Synode. Hoe verliep die besluitvorming hierover op de synode?
‘Er was grote eenstemmigheid over de noodzaak om de geloofsleer over te dragen. Over de wijze waarop dat zou moeten, waren wel vragen. Kan een podcast een concurrentie worden van de catechisatie? Het antwoord was: Dat is zeker niet de bedoeling, we zien het ook niet zo gebeuren. Het is eerder een welkome aanvulling op de catechisatie. De commissie maakt daarom podcasts’.
Op een JBGG-symposium in september 2023 werd vastgesteld dat jongeren veel minder van de Bijbel begrijpen dan vaak wordt gedacht. Dat is ernstig.
‘Zeker, daarom zullen we als kerk alle zeilen bij moeten zetten en creatief moeten zijn om de geloofsleer over te dragen’.
Hier ligt een taak voor de kerk: uitleggen, uitleggen, uitleggen.
‘Ja, en allereerst een taak voor de gezinnen. Daar begint de gehoorzaamheid aan de doopbelofte. De podcasts kunnen ook in gezinsverband worden gebruikt. We zouden dat prachtig vinden’.
Gaat het ook om het laten horen van een tegengeluid tegenover alles wat op jongeren afkomt over thema’s uit de geloofsleer? Voor velen zijn sociale media de bron waaruit wordt geput. Dat maakt ambtsdragers bezorgd.
‘Krijgen jongeren een vraag over de doop, over de wedergeboorte en het geloof, dan vinden ze op internet van alles. Rijp en groen door elkaar. Wat is het belangrijk dat jongeren betrouwbare uitleg van de geloofsleer vinden. Zo gemakkelijk worden ze misleid door aantrekkelijke verhalen die indruisen tegen Gods Woord en onze belijdenisgeschriften’.
Op welke manier gaat de commissie dit communiceren richting kerkenraden en catecheten?
‘In de brief die vanuit de Generale Synode aan de kerkenraden is geschreven, stond ook iets over dit initiatief. Dezer dagen gaat er ook een brief naar de kerkenraden’.
Dit project gebeurt in nauwe samenwerking met de Jeugdbond?
‘Ja, en die samenwerking verloopt heel goed. De Jeugdbond heeft veel ervaring opgebouwd hoe ze jongeren via de media kunnen bereiken. Van die ervaring maakt de synodale commissie dankbaar gebruik. In het overleg hebben we een heldere afbakening gemaakt. De synodale commissie is geheel verantwoordelijk voor de inhoud van de podcasts. Dat voelen we echt als een ambtelijke verantwoordelijkheid. De Jeugdbond denkt positief kritisch met ons mee over bijvoorbeeld het niveau van de podcasts. Ook nemen ze het technische gedeelte voor hun rekening’.
Het gaat om podcasts over geloofsonderwerpen. Welke thema’s zijn dat?
‘Neem de inhoud van de Nederlandse Geloofsbelijdenis en de inhoudsopgave van het vragenboekje van Hellenbroek en iedereen kan weten welke onderwerpen op www.danielonline.nu/timotheus verwacht kunnen worden’.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 april 2024
De Saambinder | 24 Pagina's
