Is het psalmbriefje er al?
Voor wie van de ene zondag naar de andere leeft, is een belangrijke vraag: waar zal de preek over gaan? Welke psalmen staan er op het bord? Niet alleen de ‘gewone’ kerkganger is hier benieuwd naar, ook de organist.
De ene organist is de andere niet. Het verschilt behoorlijk hoeveel voorbereidingstijd organisten aan een dienst besteden. De een vindt het geen probleem als hij een kwartier voor aanvangstijd het briefje krijgt. Een ander floreert juist door vanaf donderdag al met de psalmen bezig te zijn. Hierbij speelt natuurlijk mee of een organist aan bladmuziek gebonden is. Bovendien is het ook per gemeente en per predikant verschillend wanneer het psalm-briefje beschikbaar is. Gedurende de week kan er veel gebeuren waardoor het wijzigen van een vroeg beschikbare liturgie gewenst is. Organisten mogen best meer beseffen dat het maken van de preek en bepalen van de psalmverzen een worsteling kan zijn. Is het wel verstandig om organist te worden als je zenuwachtig wordt wanneer er op vrijdagavond nog geen psalmbriefje is?
Tegelijkertijd mag van ambtsdragers het besef verwacht worden dat ook organisten kunnen uitzien naar, én opzien tegen de zondag. Geef ze dan de gelegenheid om ruim van tevoren al de gedachten te laten gaan over de inhoud van preek en psalmverzen. Als dan ter elfder ure nog een vers gewijzigd wordt, zal geen organist daar moeilijk over doen. Het is natuurlijk ook geen wet van Meden en Perzen om het inleidend orgelspel te laten aansluiten op het thema van de preek. Dat kan ook moeilijk als het briefje pas kort voor de dienst beschikbaar is.
Het is zeker niet de bedoeling dat vroege aanlevering van het psalmbriefje tot gevolg heeft dat de organist een concert voorbereidt. Bij een tussenzang kan het eenvoudig voorspelen van de eerste of laatste psalmregel een stichtelijke, passende aanpak zijn. Anderzijds: als in een (grote) gemeente de collectezang drie verzen van Psalm 38 betreft, gunnen we de organist graag de nodige voorbereidingstijd om een voorspel dat lang genoeg is in te studeren. Laat staan dat een ‘onbekende psalm’ op het bord prijkt: niet alleen voor de gemeente, maar ook voor de organist is dat vaak een extra uitdaging. Voor wie van de ene eredienst naar de andere leeft, is het verlangen uit Psalm 84 vrijwel nooit afwezig. De bedoeling van deze bijdrage is dat lezers die zich vooral met één type identificeren (‘laat is geen probleem’ of juist ‘vroeg móet’), zich proberen in te leven in de ander, en daar rekening mee proberen te houden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 juni 2023
De Saambinder | 20 Pagina's
