Onverschillig tegenover zijn zaligheid
Hoe diep moet de ellendekennis zijn? Moet men onverschillig staan tegenover zijn zaligheid?
Erkenning
We kunnen nooit helemaal peilen wat de achtergrond is van de vragen die binnenkomen. Daarom willen we de vragen graag wat ‘voorzichtig’ beantwoorden. De ellendekennis moet in elk geval zo diep zijn dat men erkent dat in onze Schepper alleen maar gerechtigheid is. Een verloren zondaar gaat het vonnis van zijn veroordeling goedkeuren. Een oude dichter sprak:
‘k Zal dit alleszins (voluit) betuigen,
‘k Wil mij onder U wel buigen.
Gij zijt Heerser, ik Uw knecht,
Die Gij onder hebt gelegd.
Schoon (hoewel) dat Gij mij wou verdoemen,
Nog zal ik U billijk (rechtvaardig) noemen,
Want ik mij zulks waardig ken,
Snode (slechte) zondaar als ik ben!
’k Zal, en moet, en wil ’t ook dragen:
Behaagt het U, ’t moet mij ook behagen,
Ik zeg en meen het: Gij doet wel,
Schoon Gij wierp mij in de hel.
Met grote instemming laten we daarop volgen wat de oefenaar Theodorus Avinck (1740-1782) eens sprak. We citeren uit “Wendt u naar Mij toe”, bundel van praktikale verhandelingen over enige Schriftuurteksten (in de hertaling van C. Bregman). In de vierde oefening, over ‘de noodzaak van de evangelische verootmoediging voor het komen van een zondaar tot Christus’, lezen we: ‘De ziel kan zelf weleens tot zo’n hoogte stijgen dat zij vanwege haar onwaardigheid in Gods vrijmacht berust, als het de Heere zou behagen haar alle genade te weigeren. Maar dit heeft dan niets te maken met een onverschillig staan tegenover zijn zaligheid. De mening dat men er onverschillig onder moet zijn of men gezaligd dan wel verdoemd wordt, is de meest vreemde die men ooit kan koesteren. Zo’n onverschilligheid kan en mag er nooit zijn (…). Het wordt nergens in de Bijbel geëist dat wij tot dat punt vernederd moeten worden. Wij vinden in de Schrift ook daarvan niet één voorbeeld’.
Verootmoediging
Het is verleidelijk om nog veel meer uit deze ‘oefening’ aan te halen, maar we moeten ons wat beperken. Wellicht kan wat ik uit dit boek citeerde een aansporing zijn om dit goed leesbare boek ter hand te nemen! Avinck spreekt heel uitvoerig over de diepte van de ellendekennis. Als de Bijbel een trap of maat (zeg maar diepte) had genoemd, zou dat een voorwaarde geweest zijn om aan te voldoen. Maar de Heilige Schrift leert ons dat er verschil is. De stokbewaarder uit Handelingen 16 werd ‘zeer bevende’. Maar over Lydia de purperverkoopster, die in hetzelfde hoofdstuk getekend wordt, krijgen we een lieflijke wijze van bekering te horen. De ellendekennis of verootmoediging moet zo diep gaan dat ze ons uit onszelf drijft, zodat wij zien en erkennen niets te hebben om voor God te kunnen bestaan. Ze is diep genoeg als ze ertoe leidt dat Christus ons dierbaar, noodzakelijk en gepast wordt. Ze is diep genoeg als de zonden ons bitter zijn en een zware, onhoudbare last.
Er is vernedering en verbrijzeling die te ver gaat, meent Avinck. De vernedering die dieper gaat dan terechtkomen aan de voeten van Christus, gaat te ver. Hij noemt in dit verband een naamloze predikant die dikwijls sprak: ‘Tot aan de voeten van Christus moeten wij ons vernederen; hoger wil ik niet en lager mag ik niet’.
We sluiten af met de wens van Avinck in zijn voorwoord op deze oefeningen: ‘Vaarwel lezer, en wees de algenoegzame en zondaren liefhebbende Zaligmaker en Zijn dierbare genade bevolen!’
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk- altijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 mei 2023
De Saambinder | 20 Pagina's
