Encyclopedie Nadere Reformatie (deel IV); prof. dr. W.J. Op ’t Hof (red.); 459 blz., € 64,50.
Een kloek boek. Fraai uitgevoerd. Een keur van wetenschappelijk verantwoord en toegankelijk geschreven artikelen over thema’s binnen en rond de Nadere Reformatie en het gereformeerd piëtisme. Ziedaar de formule voor de ”Encyclopedie Nadere Reformatie”. Eindelijk kwam het vierde deel uit. De eerste twee delen waren biografisch van opzet. Daarna volgde thematisch werk. Een greep uit de 63 trefwoorden van deel IV (tussen L-R): Lekendogmatiek, Moderne Devotie, Orgel, Pastoraat, Pneumatologie, Predikantsberoeping, Preeklezen, Puritanisme, Rechtvaardiging. Smullen voor ieder die geïnteresseerd is in kerkgeschiedenis, in gereformeerde theologie, in de wortels van ons kerkelijke leven. Veel waardevols is opgedolven uit werken van oudvaders. Lange lijnen worden getrokken, soms wordt het dieplood neergelaten: neerslag van jarenlange studie, onder meer binnen de Stichting Studie Nadere Reformatie. Uitgekiende en uitvoerige literatuurverwijzing maakt het werk tot een echte encyclopedie: een eerste oriëntatie, een startpunt voor verdieping en verdere studie.
Dit is een naslagwerk, maar ook een leesboek, vooral voor ‘echte geleerden’: degenen die beseffen hoe weinig ze nog maar weten. Want kennis maakt opgeblazen, maar echte wijsheid maakt ootmoedig. Ontmoeting met het verleden maakt mild en bescheiden. In deze tijd van betweterij, citatenoorlogen, polarisatie en ‘ik ben heiliger dan gij’ is goede geschiedschrijving het ware tegengif. We zijn zo klein. Als kerkverbandjes. Als mensjes.
Dit boek maakt wat weemoedig. Wat is het oude goud veelal verdonkerd! Schaamteloze oppervlakkigheid heeft nu soms het hoogste woord. Hete hoofden, koude harten. De kerk van Nederland is verscheurd en verbrokkeld. Tegelijk bewaart dit naslagwerk ons voor idealisering van het verleden. Het verzwijgt de verdeeldheid van vroeger niet; die was er ook binnen de ene vaderlandse kerk van de zeventiende en achttiende eeuw. Maar de tijd waarin de Nadere Reformatie godsvrucht en wetenschap verbond, leverde theologen van grote geleerdheid, die bovendien van God geleerd waren. Een zegen voor Gods Kerk! Ook het vijfde en laatste deel is inmiddels verschenen. Op 15 april vond de presentatie plaats.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 april 2023
De Saambinder | 20 Pagina's
