De Heere regeert
Het jaar is voorbij. En dus moet er een jaarverslag komen, een overzicht van de gebeurtenissen in het jaar onzes Heeren 2022. Maar, het einde is zoek.
Dit jaaroverzicht kunnen we volschrijven met een ellen- lange lijst van thema’s waarover maatschappelijk en kerkelijk grote bezorgdheid bestaat. Zeker het afge- lopen jaar kwamen er buitengewoon veel zorgwekkende zaken langs. Een van de regeringsleiders zei eerder deze maand: ‘Wat is er ongelooflijk veel gebeurd’.
Wereldwijd maar ook in eigen land voltrekt zich een morele en geestelijke crisis. De onverdraagzaamheid is huizenhoog. De spanning tussen bevolkingsgroepen neemt hand over hand toe. De aarde is vervuld van twist en wrevel. En dat gaat de kerken niet voorbij. Helaas.
Waar gaan we het over hebben? Over zorgen en noden? Die zijn er volop. Noem de slepende oorlog in Oekraïne met al zo ontzet- tend veel slachtoffers. Het gaat knellen in de wereld. Het was al angstig sinds Genesis 3, maar het wordt steeds erger. Sinds Abel vloeit er een stroom van bloed. Er is sprake van toenemende internationale spanningen. Er zijn ook zorgen over het klimaat, over de energieprijzen, over de stikstofcrisis met alle gevolgen van dien voor de agrarische sector. Er zijn geen woningen genoeg. Opeens is er vreemd genoeg overal tekort aan personeel. Veel gezinnen kennen financiële zorgen en worden in hun bestaans- recht bedreigd. Op prinsjesdag werd de koning uitgejouwd. Zijn dochter kan in Amsterdam niet eens normaal aan haar studie beginnen. In de Tweede Kamer lijkt onderhand het laatste restje fatsoen verdwenen te zijn. Her en daar gaat een vieze beerput van misbruik en grensoverschrijdend gedrag open. Wat een wildernis. Enzovoort enzovoort.
De oordelen liggen voor de deur, op ieders drempel. Alles lijkt van zijn plaats. De kerk is in veel gevallen een vervallen Jakobshut geworden, vol verdeeldheid, gekrakeel, twist en verwijdering. En met de kerkelijke eenheid wil het ook maar niet vlotten. Geen enkele kerk hoeft naar een andere te kijken.
Maar, laten we de klaagmuur niet al te hoog optrekken, want God regeert! En er zijn ook zegeningen. Het nieuwe kabinet wilde toch geen wijziging aanbrengen in het grondwetsartikel waarin de vrijheid van onderwijs is verankerd, met daarbij wel de erkenning dat de school een veilige plaats moet zijn voor iedere leerling. Er waren meer zegeningen. De Bremense predikant ds. O. Latzel werd vrijgespro- ken van volksopruiing. Eerder al ging de Finse politicus Päivi Räsänen vrijuit. In Nederland zag het gerechtshof geen aanleiding om een rechtszaak tegen de oudgereformeerde ds. A. Kort te begin- nen. Christenen in veel landen hadden met spanning naar deze gerechtelijke uitspra- ken uitgezien. Dit zullen niet de laatste rechtszaken over dit onderwerp zijn, maar op dit moment mogen we hier dankbaar voor zijn. Geloofd zij God om deze dingen. En toch overheerst overal bange vrees. De samenleving lijkt niet meer tot rust te kunnen komen, omdat de mensen de rust niet kennen, en de vrede niet die alle ver- stand te boven gaat.
Soms houdt de wereld de adem in. Begin oktober zei de Amerikaanse predikant Biden dat een wereldwijde kernramp dichterbij was dan ooit. En toen viel het woord Armageddon. Dat is een Bijbels begrip. Volgens het boek Openbaring is het de plaats waar in de eindtijd de aardse machthebbers voor de laatste strijd worden bijeengebracht ‘in de plaats welke in het Hebreeuws genaamd wordt Arma- géddon’ (Openb. 16:16). De wereld kent de term ook, als aanduiding voor een alles- omvattende apocalytische ramp. Hoe dit alles zal zijn, wij zijn van gisteren en weten het niet. Maar Hij Die Zijn stoel op sterren sticht en grondvest op de wolken, Hij zal het laatste woord hebben. Er komt een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waarop gerechtigheid wonen zal. Daar zal God de tranen van de ogen afwissen, daar zal geen dood meer zijn, noch rouw, noch gekrijt, noch moeite, ‘want de eerste dingen zijn weggegaan’.
Pastoriezorgen
Ook in pastorieën kunnen zorgen en noden zijn. Predikanten zijn ook maar kwetsbare mensen. In meerdere pastorieën waren zorgen over de gezondheid van predikan- ten of van hun echtgenoten. Niet alles hoeft vermeld te worden en niet iedereen waar- deert het om genoemd te worden. Het is wel ons uitzien of allen die in zorg of moeite verkeren (of verkeerden) zich geborgen mogen weten door de God aller genade.
Beroepingswerk
Ds. H. Hofman te Kalamazoo (VS) nam het beroep aan van Grand Rapids-Beckwith Avenue (VS).
Op nieuwjaarsmorgen nam ds. G. Hooger- land afscheid van Rotterdam-IJsselmonde. Hij ging naar Kruiningen.
Op 23 februari werd ds. M. Joosse als herder en leraar verbonden aan de gemeente van Barendrecht.
Ds. J.B. Huisman ging dit jaar van Ermelo, zijn eerste gemeente, naar Ede.
Ds. C.A. van Dieren, predikant te Rijssen-Noord, nam het beroep van Uddel aan.
De nieuwe gemeente in Kesteren ontving ds. D. de Wit als haar eerste predikant.
Kandidaat J.R. Slingerland te Grand Rapids nam het beroep aan van Corsica (VS).
Ds. M.T. Al-Chalabi nam het beroep aan van Hilversum. Deze gemeente kreeg voor het eerst in haar 90-jarige geschiedenis een eigen herder en leraar.
Generale synode
De Generale Synode van ons kerkverband kwam dit jaar weer bijeen, op 14 en 15 september en 12 en 13 oktober. Deze breedste kerkelijke vergadering werd voor de tweede maal voorgezeten door ds. P. Mulder. De God aller genade schenke de afgevaardigde broeders kracht, voorzichtigheid en wijsheid om het goede voor Jeruzalem te mogen zoeken. In het jaar 2023 zal de synode ook bijeenkomen op 15 en 16 februari.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 december 2022
De Saambinder | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 december 2022
De Saambinder | 24 Pagina's