Hoe brengt u de boodschap?
De theorie staat vaak ver van de praktijk, want die is weerbarstig. Wijsheden uit een boekje zijn mooi, maar dan … Daarom dit laatste artikel, waarin u enkele handvatten krijgt aangereikt om de Bijbelse boodschap zo goed mogelijk over te brengen. Om jongeren ‘naar de eis van hun weg’ deze boodschap dus aan te reiken.
Jongeren zitten op duidelijke taal te wachten. De vraag is echter of we de taal van onze kinderen spreken. Onze jongeren leven namelijk in een open wereld. Ze hebben die wereld in hun zak en in hun oren. Muziek met een eigen taal. Vaak taal van de straat die pakweg twintig jaar geleden nog op straat bleef, maar nu door de invloed van sociale media met groot geweld de samenleving en helaas uw huis binnendringt.
Grote kans dat uw puber namen als Jonna Fraser, Ronnie Flex en Lil’ Kleine zo thuis kan brengen. Dat uw kind de taal van deze ‘zangers’ kent. En dan komt u met de ‘tale Kanaäns’ om de Bijbelse boodschap te brengen. Voelt u de enorme kloof? En dat, terwijl de boodschap slechts over te bren- gen is als zender en ontvanger op elkaar zijn afgestemd. Verstaanbaarheid is een eerste vereiste. Nee, we moeten natuurlijk geen straattaal gaan gebruiken. Maar wees u bewust van de taalkloof en zoek naar duidelijke taal die uw kinderen begrij- pen. Dat is niet eenvoudig. Daarom is het goed om telkens bij jongeren te checken of ze ons begrijpen.
Verstaanbaarheid
Een klacht die veel jongeren uiten is: ‘De Bijbel is zo moeilijk. Ik begrijp er niets van’. Hoe komt dat? Allereerst is er een geeste- lijk probleem. Een vleselijk mens begrijpt immers geen geestelijke zaken.
Het is onze taak als opvoeders om de Bijbel verstaanbaar uit te leggen aan onze jongeren. Tegelijk worstelen jongeren met de verstaanbaarheid van de Bijbel zelf. Terwijl dat het Woord van God is en blijft. Er is sprake van een taalbarrière die helaas niet kleiner, maar steeds groter wordt. Ook omdat er steeds minder gelezen wordt. En daarin hebt u een belang- rijke taak.
Moeten we er niet alles aan doen om het Woord van God bij onze jongeren te krijgen en te houden? Veelzeggend in dit verband is wat Matthew Henry zegt bij de verklaring van de gelijkenis van het visnet in Mattheüs 13. Aan het einde van de gelijkenis vraagt Jezus aan Zijn discipelen: ‘Hebt gij dit alles verstaan?’ Henry zegt daarbij: ‘Hij was bereid om hetgeen zij niet begrepen, te verklaren. Het is de wil van Christus dat allen, die het Woord lezen en horen, het zullen verstaan, want hoe zou het hen anders goed kunnen doen?’
Afhankelijk
Bidden voor jongeren is belangrijk, zoals het vorige artikel liet zien. Maar het gebed voor uzelf is eveneens van groot belang. U leeft in een wereld die maakbaarheid uitstraalt. Aan alles is te merken: ‘Wij zullen het zelf wel regelen’. Denk vooral niet dat dit u voorbijgaat. U bent ook een kind van uw tijd, zeker als u twintiger, der- tiger of veertiger bent.
Afhankelijkheid betekent ook nederigheid. Bij Wie kunnen we hiervoor beter in de leer dan bij Christus Zelf? In Mattheüs 11:29 roept Hij u toe: ‘Neemt Mijn juk op u, en leert van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart’. Een juk is een last. Zou dat in het kader van deze artikelen- serie niet betekenen dat het werken met jongeren lang niet altijd vanzelf gaat? Misschien loopt u weleens zuchtend door het huis, niet wetend hoe het verder moet met uw kind of kinderen. Dat is geen schande, want – en dat is beslist niet als cliché bedoeld – wie is tot deze dingen bekwaam?
Maar verlies de moed niet! Denk aan Psalm 22:31: ‘Het zaad zal Hem dienen; het zal den Heere aangeschreven worden tot in geslachten’. Geen reden dus om het hoofd te laten hangen. Wel alle reden om waakzaam te zijn. En tegelijk: de Heere gaat door met Zijn werk. Hij is en blijft de Getrouwe, de Onveranderlijke, de Almachtige.
(slot)
Reacties kunt u mailen naar n.j.teerds@kliksafe.nl
Aan het begin van dit jaar is het boekje ”Naar de eis van hun weg” verspreid onder alle kerkenraden van de Gereformeerde Gemeen- ten. Dit boekje is een handreiking voor ambtsdragers in het omgaan met jongeren anno nu. In vier artikelen vindt u de hoofdlijnen uit dit boekje. Deze week het slot: Hoe brengt u de boodschap?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 december 2022
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 december 2022
De Saambinder | 20 Pagina's