De rol van de kerk
Van wie zou de volgende uitspraak zijn? ‘Kerken spelen een rol om de samenleving bij elkaar te houden en mensen troost te bieden’. Drie keer raden!
Laat ik maar met de deur in huis vallen. Het was minister-president Rutte. Zijn uitspraak werd opge- tekend in het Reformatorisch Dagblad. Er stond een prachtige foto bij, van de minis- ter-president in de Haagse Kloosterkerk.
Normaal gesproken zou deze kerk afge- laden vol zitten als de minister-president spreekt. Deze keer was de kerk net zo leeg als op zondag.
De toespraak stond in het teken van de zogenaamde Protestantse Lezing. In de week ervoor had Rutte er al aan gere- fereerd in een Kamerdebat. Maar toen noemde hij het een lezing in het kader van Hervormingsdag. Dat maakte natuurlijk extra nieuwsgierig naar de inhoud. Hervor- mingsdag voert ons terug naar 1517, toen Luther zijn 95 stellingen aansloeg aan de deur van de Slotkapel van Wittenberg.
Aflaat
Het is niet zo gemakkelijk om de lijn van het betoog van de minister-president te verbinden aan de intenties van Luther. Bij deze kerkhervormer ging het natuurlijk over onderwerpen als de strijd tegen de aflaat. Zelfs de kinderen kennen het verhaal wel van de monnik Tetzel die de afla-ten verkocht. Het kwam er op neer dat de mensen een aflaat konden kopen. Dat was een papier waarop stond dat hun zonden vergeven waren.
Het spannendste verhaal daarbij hoorde ik op de lagere school, namelijk dat er mensen waren die zelfs aflaten kochten voor zonden die ze in de toekomst zouden gaan doen. Tetzel vond het prima, als het maar geld opbracht. Dus verkocht hij die papieren met zogenaamde vergeving voor toekomstige zonden. Vervolgens beroof- den de kopers de monnik van zijn geld, en ze vertelden hem dat deze diefstal al ver- geven was door de aflaat die hij hun zelf had verkocht.
Rijkdom
Het laat de dwaasheid van de aflaat zien. En het geeft meteen aan dat er toch een link was met het verhaal van Rutte. Hij ging namelijk in op de rijkdom. Alleen de rijken konden aflaten kopen. Maar door het voorgaande verhaal kunnen we zien dat rijkdom zinloos was. En daar maakte de minister-president een belangrijk punt. Zijn stelling was dat het in het leven niet gaat om rijkdom of uiterlijkheden, maar om wat je voor anderen hebt gedaan. Het gaat volgens de minister-president om menselijk contact: ‘Niet om de contanten, maar om de contacten’.
Op zich was dat een duidelijke stelling, die ook past bij wat de Heere Jezus Zelf ons heeft voorgehouden. Het liefhebben van je naaste staat niet voor niets hoog in het christelijke vaandel. Maar dat is wel een uitvloeisel van het eerste stuk van de samenvatting van de Wet des Heeren, gericht op het liefhebben van God boven alles.
Levende relatie
Zonder die liefde tot God is de kerk een lege vorm. Juist die liefde tot God is het cruciale element waardoor de kerk werke- lijk contact maakt. In een levende relatie met God in de Heere Jezus Christus door het werk van de Heilige Geest. En van daaruit in het contact met de medemens.
Dat is een contact dat niet alleen gericht is op medemenselijkheid, maar op medelij- den met de ziel van de medemens. Genade maakt gunnend, zo wordt wel gezegd. Wel- nu, dat moet toch de boventoon voeren.
Daarmee is niet gezegd dat de minister- president geen waarde(n)volle dingen heeft gezegd. Hij was namelijk heel positief over de kerk, omdat het hem doet den- ken aan ‘gezamenlijkheid’. En hij roemde de belangrijke rol van de kerken tijdens de coronacrisis. Ook omdat kerken de handen ineen hebben geslagen om mee te helpen.
Heel mooi allemaal. Maar bovenal is het van belang dat de kerk als kerk blijft functioneren in de Woordverkondiging, in het bedienen van de sacramenten (wat kan daar naar worden uitgezien) en in het handhaven van de tucht als medicijn. Dan komt de kerk tot haar doel!
Geve de Heere dat die rol van de kerken wordt ervaren, naast het samenbindende element en naast de diaconale taken, in het staan op het fundament, Jezus Chris- tus. En die kerk is volgens de NGB, artikel 27, verenigd met hart en wil in eenzelfde Geest, door de kracht des geloofs.
P. Schalk, Veenendaal
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 november 2020
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 november 2020
De Saambinder | 20 Pagina's