De zaligmakende genade
De brief aan Titus Hoofdstuk 2:11-13
Paulus geeft in vers 11 de reden waarom Titus alle mensen moet vermanen dat zij zich godzalig zullen gedragen. De reden is dat de zaligmakende genade van God aan hen verschenen is. Hiermee is bedoeld de leer van de genade Gods ons door Christus bewezen en in het Evangelie vervat (kanttekening 29).
alle mensen’. De apostel wijst hiermee op allerlei mensen, ouden en jongen, zelfs slaven. Juist deze gena- ‘A an de is overvloeiende voor de grootste van de zondaren. Vraag het maar aan Paulus zelf ( 1 Tim. 1:13-16). ‘Verschijnen’ ziet op iets wat verborgen was. Dit woord staat in het Grieks met nadruk vooraan in de zin. Gods genade in Christus is ‘verschenen’, is openbaar geworden in de volheid des tijds. Verschijnen heeft ook iets van: schijnen in de duisternis. Zo verscheen de zaligmakende genade door Jezus Christus in de ellende en de donkerheid van deze wereld. Hij zegt: Ik ben het Licht der wereld. Maar uit onverdiende gunst, uit vrije genade, is deze Zon der gerechtigheid ook opgegaan in de duistere harten van Gods kinderen op Kreta.
Weet u persoonlijk wat genade is? Dan heeft u geleerd door het overtuigende en ontdekkende licht van de Geest dat u verloren ligt. Dat u al Gods geboden zwaar en dikwijls hebt overtreden en niet één gebod gehouden hebt. Dat u naar het rechtvaardig oordeel van God de eeuwige dood hebt verdiend. Maar genade leert ook roepen om genade! ‘Ik zal mijn Rechter om genade bidden’. Om zo het wonder te mogen ervaren dat God in Christus genade wil bewijzen op grond van verdiensten. Nee, niet van u, maar door zaligmakende genade, die geopenbaard wordt door de Zoon van God. Hij wil verschijnen tot vreugde van verlorenen.
Waartoe is de zaligmakende genade Gods verschenen, op Kreta, maar ook in uw leven, kind van God? Twee zaken: een onderwijzing (paideuousa - opvoedend) tot een heilig leven (vers 12), en ver-wachting en zalige hoop voor de toekomst (vers 13). Zaligmakende genade en goede werken (heiligmaking) horen bij elkaar. De Bron van rechtvaardigmaking en heiligmaking is Christus! De vruchten van deze reddende en heilbrengende genade van God in Christus komen openbaar. Negatief en positief! In het verzaken (er ‘nee’ tegen zeggen) van twee dingen: de goddeloosheid en wereldse begeerten (1 Joh. 2:15-16), die in de wereldse en onwedergeboren mensen gevonden worden... en heersen (kanttekening 32). Ook een wedergeboren zondaar weet van de boosheid die hem altijd aankleeft, weet van wereldse begeerten, maar strijdt ertegen. Beproef uzelf maar: of de zonde ons (be)heerst, of dat wij begeren die te verzaken door de kracht van Christus?
Paulus noemt ook de andere kant van de heiliging. In deze tegenwoordige wereld (Grieks: aion, dat wil zeggen: de boze tijd waarin wij leven) komt de ontvangen genade openbaar in drie kenmerken: matig, rechtvaardig en godzalig. Matig (de maat houden) voor onszelf, rechtvaardig tegenover onze naaste en godvrezend ten aanzien van God.
Het leven van de ware gelovigen voltrekt zich tussen twee verschijningen van Christus. Tussen ‘is verschenen’ in het vlees (vers 11) en ‘zal verschijnen’ op de wolken (vers 13). Zij hebben Gods gunst en genade ervaren in de openbaring van Jezus Christus en hopen op Zijn volmaakte heil. Zij verwachten - met een vaste en gelukzalige hoopde komst van de Heere Jezus Christus in grote heerlijkheid en glorie op de wolken van de hemel.
Hoedanig is uw leven? Is er een gegronde (!) hoop en een levende (!) verwachting voor de eeuwige toekomst? Dat kan alleen als u eerlijk voor God mag weten hoe de Zaligmaker Jezus Christus uw eigendom is geworden - onze Zaligmaker!
(wordt vervolgd)
11 Want de zaligmakende genade Gods is verschenen aan alle mensen.
12 En onderwijst ons, dat wij, de goddeloosheid en de wereldse begeerlijkheden verzakende, matig en rechtvaardig, en godzalig leven zouden in deze tegenwoordige wereld;
13 Verwachtende de zalige hoop en verschijning der heerlijkheid van den groten God en onzen Zaligmaker Jezus Christus;
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 juni 2020
De Saambinder | 20 Pagina's
