Aanschuiven bij de formatie
‘Er wordt veelvuldig geflirt met de SGP.’ U zult vast denken: wat is dat nu weer? Maakt u zich geen zorgen. Het kwam voorbij in de media, in relatie tot de formatie.
Geregeld krijg ik de suggestie of het advies om aan te sluiten bij de formatie, om zo een centrumrechtse coalitie mogelijk te maken. Ook worden we wel genoemd door partijen die bezig zijn met de formatie.
Misschien vraagt u zich ook wel af waarom de SGP daar niet actiever op inzet. Er zou inderdaad veel te zeggen zijn voor SGP-deelname aan een kabinet. We zijn de oudste nog aanwezige partij in het parlement. We zijn een partij met een consistente lijn. We zijn constructief. We hebben vele deskundige politici en bestuurders in onze achterban. En toch is ons advies om de vier partijen PVV, BBB, NSC en VVD een coalitie te laten vormen. Het liefst een normale, degelijke meerderheidscoalitie. Maar als dat niet lukt een meer creatieve variant. Dat advies geven we niet voor niets.
Wat De Kiezer Belangrijk Vindt
De kiezers hebben gesproken op 22 november vorig jaar. Ze hebben de PVV groot gemaakt. Ze hebben NSC groot gemaakt. BBB heeft fors gewonnen. En de VVD heeft dan wel een fors aantal zetels verloren, maar is nog steeds de derde partij van het land. Zonder compleet te zijn, vragen die kiezers om oplossingen voor: het migratievraagstuk, voor het platteland, voor de problemen in de landbouw en visserij, voor het tekort aan woningen. En ze willen goed bestuur.
Voor de genoemde vraagstukken zouden de vier genoemde partijen, gegeven hun verkiezingsprogramma’s en inzet in het verleden, op inhoud best met elkaar tot redelijke oplossingsrichtingen moeten kunnen komen. Toch is dat niet gemakkelijk. Het lijkt dat uitspraken uit het verleden en persoonlijke verhoudingen in de weg zitten. Nu kun je ook gemakkelijk zonder PVV en/of BBB een coalitie vormen. Dat wordt ook geregeld geopperd. Bijvoorbeeld GL/ PvdA met NSC, D66 en de VVD. Los van het feit of die partijen met elkaar willen regeren, levert dat voor de thema’s die de kiezer belangrijk vindt eenzelfde patstelling op als we in het vorige kabinet zagen. De ideeën om tot oplossingen te komen liggen ver uit elkaar.
Onze Aanbeveling
De SGP heeft de aanbeveling gegeven om met die eerste vier partijen aan een kabinet te werken. Vanwege de kiezer, maar ook omdat die partijen met oplossingen voor genoemde problemen zouden kunnen komen die dichter bij het verkiezingsprogramma van de SGP liggen.
Waarom dan toch niet aanschuiven? We zijn als SGP goed uit de verkiezingen gekomen. Maar we zijn nog steeds gering in zetelaantal. We maken getalsmatig niet het verschil. Aanschuiven betekent ook dat je al het kabinetsbeleid voor je rekening moet nemen. Als je getalsmatig dan niet het verschil maakt, kun je door anderen verantwoordelijk worden gehouden voor zaken die over onze grenzen gaan. Dat geeft voor ons en voor een kabinet weinig perspectief.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 maart 2024
De Banier | 32 Pagina's
