Vrij en verantwoordelijk
Over vrijheid kan veel worden gezegd. Bij 75 jaar bevrijding is het goed dat daar in onze samenleving aandacht voor is. Het is ook nodig dat wij vanuit de beginselen van onze partij daarin onze bijdrage leveren.
In de 75 jaar die sinds de bevrijding zijn gevolgd, heeft vrijheid in ons land opnieuw gestalte gekregen. Al snel begon de toenemende welvaart rijke vruchten af te werpen. Vanaf het midden van de jaren 1960 hebben zaken als emancipatie van de vrouw, individualisering en ontkerkelijking onze samenleving diepgaand veranderd. Voor de generatie van nu zijn dergelijke zaken gaan behoren tot ‘vrijheid’, terwijl dit daarvóór volstrekt niet het geval was.
‘Nooit meer oorlog’: deze gedachte heeft sterk geleefd, zeker in die eerste tijd na de oorlog. Het heeft richting gegeven aan keuzes die door de jaren heen zijn gemaakt. Als dit nu nog wel eens als argument wordt gebruikt, vraag ik me vaak af of men daarmee niet meer de eigen keuzes wil legitimeren dan dat dit nog zoveel te maken heeft met de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog.
Vrijheid stelt verantwoordelijk. Juist wie nooit meer oorlog wil, dient zich dat te realiseren. Deze verantwoordelijkheid geldt onze overheid als dienares van God. Als partij zijn we gehouden de overheid steeds weer te wijzen op Gods heilzame geboden. Uiteindelijk is ieder die vrijheid geniet zelf verantwoordelijk; Gods Woord geldt immers voor ieder persoonlijk. Hierbij wil ik ook de kerken noemen. Hoe hebben zij hun plaats in de samenleving ingenomen en Gods Woord daarin tot uiting gebracht? Deze verantwoordelijkheid heeft de overheid jegens de burgers en hebben wij als mensen onderling. Maar bovenal hebben wij onze verantwoordelijkheid ten opzichte van God. Al deze jaren heeft Hij ons verdragen en gezegend.
Daartegenover plaatsen wij onze afwijkingen van Zijn Woord en Wet. Voorbeelden hiervan zijn er helaas te over. Na 75 jaar vrijheid is er aan onze zijde grote schuld. Laat dit als een belijdenis voor ons als SGP’ers onlosmakelijk verbonden mogen zijn met 75 jaar bevrijding. Maar laat ons dan ook terugkeren naar de Bijbelse beginselen en de Heere smeken om Zijn genade voor overheid en onderdaan. Laat ons smeken dat Hij ons en onze kinderen niet overgeeft in het oordeel, maar behoudenis schenkt in de komst van het Koninkrijk van Zijn Zoon.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 1 maart 2020
De Banier | 32 Pagina's
