Bijbelwetenschappen
John H. Walton, Old Testament Theology for Christians: From Ancient Context to Enduring Belief (Downers Grove: IVP Academic, 2017) 302 p., $ 31.50 (ISBN 978083085192).
Typerend voor de publicaties van John H. Walton, hoogleraar Oude Testament aan Wheaton College, is dat het uitgangspunt wordt genomen in de cognitieve omgeving van de oudtestamentische schrijvers. In dat kader vraag Walton niet alleen aandacht voor wat het Oude Testament van zijn culturele omgeving scheidt maar ook wat het aan zijn culturele omgeving verbindt. Deze aanpak kenmerkt ook Old Testament Theology for Christians. De titel maakt al duidelijk dat de auteur in deze publicatie aandacht vraagt voor de theologische betekenis van het Oude Testament. De volgende thema’s komen aan de orde: JHWH en de goden, kosmos en mensheid, verbond en koninkrijk, tempel en Tora, zonde en kwaad en zaligheid en leven na dit leven.
Walton brengt naar voren dat JHWH geen relatie heeft met de goden van andere volkeren. Dat heeft alles te maken met het feit dat alleen Hij het voorwerp van verering en aanbidding mag zijn. Het Oude Testament spreekt vooral over Gods relatie met Israël en in het kader daarvan ook over zijn relatie met de engelen of zonen van God. Kenmerkend voor JHWH is dat Hij heilig is en na-ijverig (jaloers). Hij duldt geen derde in zijn relatie met Israël. Als de volkeren zich tegen Israël keren, richt zijn na-ijver zich op deze volkeren. Walton noemt als grote verschil met de goden van de omliggende volkeren dat JHWH op geen enkele wijze van mensen afhankelijk is.
JHWH is een God die handelt. Hij leidt de geschiedenis. In het oude Israël wist men van de regelmaat en orde die de schepping kenmerkt. Voor daden die daarin niet passen is de aanduiding ‘bovennatuurlijk’ niet doeltreffend. Het zijn tekenen en wonderen die getuigen van de macht van JHWH en zijn zorg voor zijn volk. Belangrijk is de opmerking van Walton dat volgens Genesis de mens uit stof geschapen is en niet uit klei.
Zo wordt de nietigheid van de mens onderstreept.
In het hoofdstuk over verbond en koninkrijk wijst Walton op de grote betekenis van genealogieën in het Oude Testament.
Zij lieten de gelovige Israëlieten zien welke plaats zij hadden in het heel de geschiedenis omvattende plan van God. In onderscheid met de omliggende volkeren betuigt het Oude Testament dat in één mensenpaar de oorsprong ligt van het gehele menselijke geslacht. De mens was in gemeenschap met God geschapen.
Wanneer Walton stelt dat het in Genesis 3 meer gaat over het verlies van toegang tot God dan over de zondige toestand van de mens sinds de zondeval, maakt hij mijns inziens een onjuiste tegenstelling. Volgens Walton heeft de zondeval alleen de verhouding tussen de mens en de schepping aangetast, maar niet de schepping als zodanig.
Wat de auteur hier nalaat is expliciet aan te geven dat in ieder geval de dood van de mens een gevolg is van de zondeval en niet behoort bij Gods goede schepping.
Walton stelt dat verlossing geen oudtestamentisch thema is. Dat is alleen al als wij denken aan de exodus een onhoudbare these. Wat de auteur blijkbaar vooral bedoelt, is dat redding van de toekomende toorn niet centraal staat in het Oude Testament. Het is waar dat het Oude Testament veel minder nadrukkelijk het leven na dit leven aan de orde stelt dan het Nieuwe Testament. Echter, voor aanwijzingen die er in het Oude Testament in die richting ook zijn heeft de auteur te weinig oog.
In ieder geval zijn de thema’s zonde, schuld en vergeving ook voluit in het Oude Testament aanwezig.
Walton schreef een instructief boek. Hij legt grote nadruk op de eigenheid van het Oude Testament. Mijn bezwaar is dat deze zoveel accent krijgt dat de continuïteit tussen het Oude en Nieuwe Testament en daarmee de blijvende betekenis van het Oude Testament onder druk komt te staan. Kan het Oude Testament nog wel als een voorbereiding op het Nieuwe Testament worden gezien, als de constante factor alleen is dat het om dezelfde handelende God gaat?! Dat doet de vraag rijzen of het Oude Testament onder de nieuwe bedeling nog wel mede de norm van ons geloof kan zijn. Ongetwijfeld is Walton van mening dat dit wel het geval is, maar jammer is dat hij niet meer naar voren brengt wat het Oude Testament met het Nieuwe Testament verbindt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 1 december 2019
Theologia Reformata | 130 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 december 2019
Theologia Reformata | 130 Pagina's