Jouw vragen
Ik kreeg deze vraag: „Ik kom vaak bij een slager die alleen halal vlees heeft. Tot ik pas iemand hoorde zeggen dat je dat als christen niet zou moeten kopen. Dat zette me aan het denken. Hoe kijkt u hier tegenaan?”
Deze vraag leefde ook al in de tijd van Paulus. Wat is de bijbel toch actueel! Halal vlees is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren (geen varkens, kikkers, roofdieren enzovoort). Die worden onverdoofd geslacht, onder het aanroepen van Allah en het zegenen door een imam. Onverdoofd slachten houdt onder meer in dat het dier doodgaat door een snede in de hals met een scherp mes. Het vlees van dieren die geslacht zijn volgens de islamitische wetten, krijgt een halalkeurmerk. Halal staat voor alles wat volgens de Koran als goed en rein wordt gezien. Ook al het eten uit de zee, groenten, fruit en alle dranken, behalve alcohol, zijn voor moslims halal of rein.
Inmiddels is er in Nederland een wet aangenomen die het onverdoofd slachten van dieren verbiedt, maar een uitzondering maakt voor ritueel slachten vanuit religieuze overtuiging. In België is er wel een verbod op ritueel slachten van kracht gegaan. religieuze organisaties hebben dit verbod aangevochten tot aan het europese hof, maar zonder resultaat. Dat betekent dat dit straks voor alle europese landen geldt. Het laat zien dat godsdienstvrijheid door de overheid beperkt kan worden. en dat is een zorgelijke ontwikkeling. Terug naar de vraag. Mag je halal vlees eten? Vlees van een dier dat geslacht wordt onder aanroeping van Allah? En dat door een imam gezegend wordt? In de tijd van Paulus leefde een soortgelijke vraag ook onder christenen. Zij vroegen zich af of ze vlees mochten eten dat aan de afgoden geofferd was. In 1 Korinthe 8 gaat Paulus hier uitvoerig op in. Hij weet dat de christenen tot wie hij zich richt, in een wereld leven waarin het dagelijkse leven gedomineerd wordt door afgodentempels met hun offercultus. Duidelijk zegt hij: Afgoden zijn niets, door het geloof mogen we weten datze niet bestaan. Daarom kunt u het vlees gerust eten.
Toch was er in detijd van Paulus meer aan de hand. men at dat offervlees in de tempel. en daar lag de moeite van veel christenen. Als je de afgodendienst hebt afgezworen, wil je daar toch ver bij vandaan blijven? Toch kan dat vlees eten in de tempel gerust, zeiden sommigen, want we weten toch dat afgoden niet bestaan. Zij zagen neer op degenen die dit niét met hun geweten konden verenigen. Paulus zegt: eet het dáár niet, om uw broeder niet te ergeren.
Deze lijn kunnen we doortrekken naar onze tijd. Als het om halal vlees gaat: eet het gerust. maar houd je ver van de islamitische godsdienst.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 september 2024
Terdege | 112 Pagina's
