Doorstart
Naam: Henk VisscherLeeftijd: 70Woonplaats: ApeldoornOpleiding: Chemie en bedrijfskundeVoormalig beroep: Onderzoeker en later projectleiderNu: Vrijwilliger voor vluchtelingen
Wat heeft u voor werk gedaan?
Na de MULO volgde ik de opleiding tot chemisch analist, omdat ik heel nieuwsgierig ben hoe alles eruit ziet.
Met chemie kun je de wereld en processen begrijpen, dat is mooi om te zien. Ik ben ook altijd blijven ontwikkelen. Ik heb vijftien jaar naast mijn werk gestudeerd, in de avonden en later ook cursussen. Dat was een hele fijne combinatie.
Ik heb gewerkt bij onderzoeksinstituut TNO in Delft, waar ik mij bezighield met afvalwaterzuivering. Later heb ik zeewater onderzocht op chemicaliën.
Daarna ging ik aan de slag bij TNO in Apeldoorn, dat zich meer richt op de technologie van afvalbehandeling.
Eerst werkte ik als onderzoeker in het laboratorium, later heb ik als projectleider meer de bedrijfskundige kant gedaan.
Hoe kijkt u terug nu u met pensioen bent?
Waar ik van kon genieten, is het samenwerken met anderen. Dat geeft veel creativiteit. Als ik het alleen moest doen, voelde ik mij ongelukkig. In de tijd dat ik planner was, kon ik met mijn achtergrond als chemicus meedenken.
Toen we later octrooi ontvingen, zei een collega: dat was dankzij jouw idee.
Dat is een mooi resultaat van samenwerking.
Wat mij altijd verwonderde: we weten een heel klein beetje, maar er is nog zoveel meer te zien en te ontdekken.
De schepping is ontzaglijk groot en zit geweldig in elkaar. Je kunt daar heel wetenschappelijk naar kijken en afvragen hoe het ontstaan is. Maar als gelovige heb je daar een antwoord op: het is door God geschapen.
Hoe ervaarde u de overgang naar pensioen?
Dat heeft een achtergrond. Eén van onze kinderen had vanaf jonge leeftijd problemen met haar gezondheid, waarvoor ze meerdere malen is geopereerd. Op haar 20e is zij overleden aan een hersentumor. Zo’n gebeurtenis heeft veel impact op jezelf en je prestaties, ook op het werk. Ik kreeg de ruimte om een stap terug te doen, en kwam ik op de kwaliteitsafdeling. Daarna hebben we in goed overleg gekeken hoe ik mijn werk eerder kon afronden. Zo ging ik op mijn 62e met pensioen. De RMU heeft mij daar heel goed bij geholpen.
Waar houdt u zich nu mee bezig?
Een collega vroeg mij toen ik vertrok: wat ga je doen? Ik zei: de armste mensen van de wereld, daar wil ik mijn tijd aan besteden. Zo ben ik sindsdien actief voor vluchtelingen, vanuit de evangelisatiecommissie van onze kerk.
Ik bezoek hen in het asielzoekerscentrum of op straat. Ook doe ik een keer per week Bijbelstudie met hen. Er zijn afgelopen jaren tientallen mensen gedoopt, velen zijn tot geloof gekomen.
Waarom RMU-lid?
Toen er veel reorganisaties op mijn werk plaatsvonden, ben ik lid geworden. Niet omdat ik bang was dat ik er met mijn werkgever niet uit zou komen. Maar toch, als je zwakker wordt, heb ik graag iemand naast me bij een onderhandeling.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zondag 1 september 2019
RMU.NU | 52 Pagina's
