Onder de Streep
Hoe staat het met de koopkracht van de middenklasse in ons land? Daarover is veel te doen. In de troonrede die koning Willem Alexander vorig jaar september voorlas, kondigde hij aan dat de werkenden in 2019 per saldo per maand meer zouden overhouden. Inderdaad ging de loonbelasting voor velen iets omlaag, maar door de stijging van zorgpremies, energiebelasting, de btw voor boodschappen, gemeentelijke heffingen, en dergelijke blijft er voor grote groepen per saldo per maand niets of niet veel extra’s onder de streep over.
Eerst schermde het kabinet met CPB-cijfers waaruit bleek dat ruim 90 procent van de burgers erop vooruitgaat. Maar door de inflatie zijn die cijfers nu deels achterhaald. Minister Wiebes van Economische Zaken verschuilt zich nu achter het argument dat werkgevers bij de cao-onderhandelingen over de brug moeten komen met loonsverhoging.
Nu mogen we in Nederland gemiddeld genomen natuurlijk niet klagen. We leven in een van de rijkste landen ter wereld. Maar omdat we onze normen over welvaart steeds hoger leggen, is er verhoudingsgewijs ook steeds meer (geld) nodig.
Er is ook een andere kant. Want gemiddelde cijfers zeggen dat er mensen zijn die boven het gemiddelde uitkomen, maar ook dat er mensen zijn die onder het gemiddelde uitkomen. En die er dus niets bij krijgen of per saldo negatief uitkomen. Voor die laatste groepen mag een kabinet, waarin CDA en ChristenUnie zijn vertegenwoordigd, meer opkomen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 juni 2019
RMU.NU | 52 Pagina's
