De wandelkoorts begint weer toe te slaan
Aanmeldingen stromen binnen, route Omloop dit jaar iets anders
OOLTGENSPLAAT – De wandelkoorts begint weer toe te slaan op het eiland. Op 30 augustus zal om 19.00 uur in Ooltgensplaat het startschot klinken voor de tocht der wandeltochten: De Omloop van Goeree-Overflakkee. De voorbereidingen zijn in volle gang en de inschrijvingen stromen binnen. Onder hen veel eilandbewoners. Voor de organisatie een teken dat de Omloop weer leeft op het eiland. “We maken er weer een mooi feest van waarbij het plezier, de uitdaging en het wandelen voorop staan”, aldus het bestuur.
Het bestuur bestaat uit Ton Korteweg, Jan Birkhoff en Wilko de Vos. Een klein, maar goed op elkaar ingespeeld team, waarbij ieder een eigen taak heeft. Eerder dit jaar waren ze al druk met de Waterpoortloop en na een korte pauze richten ze zich nu volledig op de Omloop, die ook dit jaar weer twee afstanden kent. De 80 en de 110 kilometer. Wilko de Vos neemt de cijfertjes en het papierwerk voor zijn rekening. “We hebben nu, half juli, al 520 inschrijvingen”, laat hij weten. “Dat is 150 meer dan vorig jaar deze tijd. De mannen zijn met 76 procent in de meerderheid. Het overgrote deel komt van het eiland. Voor ons een teken dat de Omloop “oude stijl” aanslaat. Toch missen we nog 80 procent van de deelnemers van vorig jaar. Bovendien vernamen we dat een andere tocht op deze dag is afgelast. We verwachten dus nog heel veel aanmeldingen. Traditiegetrouw kan men inschrijven tot aan de start. Maar organisatorisch hopen we van harte dat mensen zich eerder aanmelden. Dat kan via de site tot 25 augustus.”
Kleine routewijziging
De tocht start weer op de Kaai in Ooltgensplaat en eindigt bij MFC Het Centrum. Deelnemers aan beide afstanden gaan tegelijk van start. “De route wijkt een klein beetje af van vorig jaar”, zo laat men weten. “Bij Stad aan het Haringvliet gaat men dit keer via de Zeedijk naar de haven. Dat is iets korter, maar wordt later bij Ouddorp haven gecompenseerd met een extra lus. Na de vismijn in Stellendam gaan de deelnemers dit keer over het pad door de Kwade Hoek en bij Ouddorp gaan ze iets eerder het strand op. Er zijn 14 rustposten, waar verzorging aanwezig is en een versnapering wordt aangeboden. Naast de kleinere posten, zijn er drie grote rustposten ingericht, waar maaltijden worden geserveerd, bereid door Tamara’s Horeca uit Ooltgensplaat. Bij de Vismijn in Stellendam is er soep, bij Westhoeve in Ouddorp krijgt men een pastamaaltijd en bij Van der Velde in Herkingen is er wederom soep en een vlaflip. Deze laatste post is tevens het eindpunt voor de 80 kilometer. Deelnemers aan deze afstand moeten daar uiterlijk om 13.00 uur zijn.”
Vrijwilligers
Naast het uitzetten van de route moeten er ook veel randzaken worden geregeld. Jan Birkhoff heeft deze taak op zich genomen. “We hebben heel veel vrijwilligers nodig voor de posten, het toezicht, de veiligheid en de tassenservice”, legt hij uit. “Gelukkig kunnen we rekenen op voldoende mensen. Daar zijn we heel dankbaar voor. Ook de EHBO en het Rode Kruis hebben weer hun medewerking toegezegd. Zij regelen zelf hoe zij dit inzetten. Dat is voor ons ontzettend fijn natuurlijk. Dan hebben we ook nog de tassenservice. Deelnemers kunnen hun tassen met extra sokken of kleding door familie of vrienden van post naar post laten brengen, maar heb je die niet, dan doen wij dat. Per deelnemer kan er 1 tas worden ingeleverd, die tussen de grote posten wordt vervoerd. Verder willen we natuurlijk wat entertainment langs de route. Lokale bands en muzikanten hebben hun medewerking al toegezegd. In Oude-Tonge organiseert de Oranjevereniging een heus zomerfeest, een leuk initiatief voor deelnemers en publiek.”
Goed doel
Momenteel worden de laatste puntjes op de i gezet. “De vergunningen zijn rond”, meldt De Vos, “mede door de goede medewerking van de gemeente. We gaan nog even bekijken wie het startschot gaat geven en ook of er een goed (eilandelijk) doel aan de tocht wordt gekoppeld. We zeggen echter nog niks toe. Pas als er na aftrek van kosten wordt dat wat overblijft geschonken. Het inschrijfgeld houden we namelijk bewust laag om zoveel mogelijk mensen mee te kunnen laten doen. Voor iedereen die de tocht volbrengt is er een medaille met een mooie iconische afbeelding van het eiland. Wat dat is, houden we nog even geheim.”
Tips
Tot slot hebben de heren nog wat tips voor de deelnemers. “Neem je eigen drinkbeker mee, want deze wordt niet verstrekt. Zorg voor goede schoenen, liefst een maatje te groot, want je voeten zetten uit. Houd je voeten een beetje vet (met bijvoorbeeld vaseline). Draag naadloze sokken, die je regelmatig wisselt. Ga niet met zware bepakking lopen, maar geef je tas mee aan familie of de tassenservice. Doe verschillende laagjes aan, zodat je je steeds kan aanpassen aan de omstandigheden. Schrijf je (liefst) in voor 25 augustus. En tot slot: Ga oefenen! Op onze site staat een handig trainingsschema. We hopen er weer een mooi wandelevenement van te maken, waarbij het plezier bovenaan staat.”
Alle informatie is te vinden op www.dewandeltocht.nl.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 juli 2024
Eilanden-Nieuws | 28 Pagina's
