El-Fasher
El-Fasher is een stad in het zuiden van Sudan waar meer dan een miljoen mensen wonen. Over die stad las ik iets op de site van de NOS. Ik citeer: ‘El Fasher, een grote woestijnstad in het noorden van de Sudanese regio Darfur, staat op het punt om ingenomen te worden door de Rapid Support Forces (RSF). Al ruim een jaar vechten de paramilitairen met het Sudanese leger om controle in het Afrikaanse land. Hun macht in Darfur breidt zich sindsdien steeds verder uit, dorpen worden afgebrand en ze veroveren stad na stad. Nu is ook El-Fasher omsingeld, de stad waar officieel het leger en gelieerde rebellengroepen nog de dienst uitmaken. Ruim een miljoen inwoners kunnen geen kant op’.
Er zitten dus meer dan een miljoen mensen in een oorlogsgebied en ze kunnen geen kant op. Reeds eerder zijn er in dat gebied meer dan 300.000 mensen omgekomen. Uiteraard is er aandacht voor de zorgen in deze regio, het gebied onder Egypte. Artsen zonder Grenzen – die op dit moment werkzaam is in vijftig oorlogsgebieden in de hele wereld – is er werkzaam, maar het is de vraag of dat kan voortbestaan, omdat het geweld te grote vormen aanneemt. Ook de veiligheidsraad houdt zich met deze oorlog bezig. Dus het heeft de nodige aandacht.
Maar er is iets wat opvalt. We weten uit de krant dat er in Gaza gevochten wordt. Israël is daar slaags met een terreurorganisatie die raketten op Israël afschiet en burgers in gijzeling houdt. Ook heeft Hamas als doel om Israël te vernietigen. Kortom, er is alle reden voor Israël om sedert de gruwelijkheden van 7 oktober 2023 deze terreur aan te pakken. En gelukkig lukt dat ook steeds meer. De aanvoerlijnen van Hamas, via tunnels, worden steeds meer ontdekt en onklaar gemaakt. Het zou zomaar kunnen dat als de aanvoer van oorlogsmaterieel stopt, de oorlog misschien beëindigd kan worden en er gepraat kan worden over een wapenstilstand, een bestand en mogelijk een vredesregeling. Uiteraard zal dat de nodige tijd vragen, maar het is goed dat Hamas wordt uitgeschakeld en er vrede in dat gebied kan komen, ook voor de gewone Palestijnen. Want als één ding inmiddels wel duidelijk is, dan de gedachte dat Hamas een brute terreurorganisatie is, die ook voor de burgers van de Gazastrook niet het beste wil zoeken. Terreur is altijd een verschrikkelijke zaak. We hebben dat als westerse wereld wel gezien rond ISIS. Ook die islamitische terreurorganisatie is bevochten en onklaar gemaakt. Israël probeert in de Gazastrook niet anders te doen.
Wat echter wel opvalt, is dat we over de oorlog in Gaza dag in dag uit worden geïnformeerd. Ook zijn er dagelijks demonstraties op allerlei plaatsen. Voor sommigen lijkt het wel helemaal verkeerd dat Israël zichzelf verdedigt. Maar je hoort die mensen eigenlijk niet over de moeilijke toestand in Sudan. Nergens zie ik demonstraties om daar een einde aan te maken. Ook heb ik niet de indruk dat partijen die zich nogal opwinden over de terreurbestrijding van Israël, zich inspannen om het geweld in Sudan te verminderen. Gelukkig heeft Don Ceder van de ChristenUnie er vragen over gesteld, maar het zou ook mooi zijn als hierover een goed debat werd gehouden in de Tweede Kamer. Dan kunnen we gelijk zien of al die opwinding over Israël ook wordt doorgetrokken naar andere oorlogsgebieden. Vooral mensen in de linkerzijde hebben nogal grote woorden over de oorlog in Gaza. Ook een partij als Denk houdt niet op om Israël te veroordelen. Met een goed en grondig debat over andere oorlogsgebieden en mogelijke oorzaken zouden de intenties van dergelijke partijen eens tegen het licht gehouden kunnen worden. We zien er met grote belangstelling naar uit en we hopen dat gebieden waar vele malen meer slachtoffers vallen dan in de Gazastrook ook op de intense belangstelling en concreet meeleven van ons Nederlands parlement kan rekenen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 juni 2024
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
