Vier dagen kunst kijken: wederom een voltreffer
GOEREE-OVERFLAKKEE – Van bodypainting tot demonstraties glasblazen. Van gevarieerde muzikale optredens tot verteltheater en workshops mergelhakken en beitelen in glas. En natuurlijk heel veel kunst van bijna honderd kunstenaars op zesendertig locaties op Goeree-Overflakkee. Dat was de zeventiende editie van de KunstKijk in een notendop.
De KunstKijk 2024 ging woensdagavond van start in en bij de Ceres in Ouddorp. Dat gebeurde op een temperamentvolle manier: met een flamencodans die de vergelijking met een kunstwerk met gemak kon doorstaan.
Dat laatste gold trouwens ook voor de Ceres zelf, aldus Joost van Welsenis van brouwerij Solaes, die eerder dit jaar in het prachtig gerestaureerde pand een brewpup heeft geopend. “Dit is kunst, vinden wij. Ten eerste omdat we mooi en goed bier brouwen. Ten tweede omdat mensen hier kansen krijgen die ze ergens anders niet krijgen. En ten derde omdat dit initiatief meehelpt om het eiland mooier en beter te maken. Daarom is het ook mooi dat de start van de KunstKijk op deze locatie is.”
Insecten verkocht
Een dag later, de eerste dag van het vierdaagse kunstevenement, zijn er aan het begin van de middag al tegen de honderd bezoekers geteld in de Pop-Up Galerie aan de Markt 2 in Goedereede. “We hebben de woonkamer leeggehaald en ingericht als galerie”, zegt bewoonster Michelle Henar, die zelf textielkunst exposeert, waaronder een serie gebreide, gehaakte en gevilte zeedieren. In dezelfde woonkamer zijn de huisjes en landschappen met insecten van Fried van Beurden te zien. Ze heeft al twee insecten verkocht.
Een kilometer of wat naar het oosten, aan de Molendijk in Melissant, is de ûûlestee voor het eerst KunstKijk-locatie. De ûûlestee is een biologische veehouderij met een kleinschalig café en terras, dat steeds meer bezoekers trekt, niet in de laatste plaats fietsers die hier even uitblazen voordat ze hun tocht vervolgen. Vandaag zit het terras van het tuincafé vol en is er ook veel belangstelling voor de kunst die in de voormalige grupstal en rond de stee te zien is. “Het loopt de hele dag goed door”, zegt Ingrid, die de ûûlestee samen met Stephanie runt.
Voor wie de expositie gemist heeft tijdens de KunstKijk is er geen man overboord, want de kunstwerken zijn er nog tot 18 augustus. Het gaat om werken van KunstPluskunstenaars Ellen van der Bok, Foke Stribos, Jaap Reedijk, Frans Steginga en Leo van den Bos. KunstPlus is een vereniging van professionele kunstenaars op Goeree-Overflakkee.
Doka-gevoel
Op zaterdagmiddag bekijken verscheidene bezoekers de expositie van fotoclub De Rarekiek in een loods van jachthaven Atlantica in Stad aan ’t Haringvliet. Van zesentwintig van de circa veertig leden hangen er foto’s, netjes geprint en op foamboard geplakt door Theo Mastenbroek.
“Het gaat goed met de vereniging. We zijn de laatste jaren flink gegroeid omdat de drempel na onze verhuizingen, eerst naar het Diekhuus en daarna naar De Melishof, lager is geworden”, zegt Mastenbroek, die zelf ook exposeert in de Atlantica-loods. “Bovendien is er veel belangstelling voor fotograferen. Dat komt waarschijnlijk door het digitale: je hebt geen doka meer nodig. Een nadeel is wel dat maar weinig fotografen hun foto’s printen. Dat heb ik dus gedaan voor deze expositie. Fijn om te doen, want je krijgt van dat printen toch een beetje dat ouderwetse doka-gevoel: een papiertje kiezen, wat lichter of donkerder afdrukken…”
De belangstelling voor de KunstKijk groeit nog steeds. Exacte bezoekersaantallen zijn op dit moment nog niet bekend, maar de stellige verwachting van de organisatie is dat de editie van dit jaar zo'n 10.500 bezoekmomenten telde, 500 meer dan vorig jaar. Het mooie weer zal daar zeker mede debet aan zijn geweest.
Van de collectie schilderijen uit de nalatenschap van Co Schellevis, tijdens de KunstKijk te koop aangeboden bij Goed voor Goed in Sommelsdijk, is al voor 1525 euro aan schilderijen verkocht. De verkoop is nog gaande. De opbrengst van deze actie is voor Cherity Re-Use, een onderdeel van Goed voor Goed dat zich inzet voor mensen met weinig financiële armslag.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 mei 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
