Woorden doen ertoe
‘Schelden doet geen zeer’. Waar kinderen dat nog wel eens roepen, weten we inmiddels wel beter: het zijn stoere praatjes, want woorden doen ertoe. Op alle niveaus.
Als er leugens over je worden verspreid, of als je wordt uitgescholden, het doet pijn. En woorden kunnen ook verstrekkende gevolgen hebben. Denk aan woorden die als waarheid worden gebracht, maar waarbij het uiteindelijk toch heel anders blijkt te zitten. Recent voorbeeld is de ontploffing bij een ziekenhuis in Gaza. Meteen werd Israël verantwoordelijk gehouden. Waarom? Omdat de terroristen van Hamas dat de wereld in slingerden. Het werd door veel media gretig overgenomen. Net als het aantal doden, mogelijk sterk overdreven door diezelfde terreurorganisatie. Uit de eerste onderzoeken lijkt de conclusie echter heel anders: geen Israëlische bom, maar een raket die vanuit Gaza zelf werd afgeschoten zorgde voor brand, dood en verderf. Het anti-Israël-zaadje was toen al geplant, getuige de vele protesten over de hele wereld. En nadat toch al vrij snel duidelijk was dat het wel eens heel anders zou kunnen zitten, gingen de protesten gewoon door. Het noopte oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen er eerder deze week toe om nog eens onomwonden uit te leggen hoe belangrijk het voor journalisten is om terughoudend te zijn in berichtgeving hierover. Bij oorlogen en conflicten is de waarheid het eerste slachtoffer, luidt een bekend gezegde. Het geeft maar weer eens aan hoe woorden ertoe doen.
Op kleinere schaal zie je hetzelfde effect. Als je maar hard en vaak genoeg roept dat het gemeentebestuur alles fout doet, wordt het voor sommige mensen vanzelf 'de waarheid'. Open op social media een willekeurig bericht over een project met verschillende belangen en er zijn ongetwijfeld mensen die roepen dat het college van B en W ‘één corrupte bende’ is, dat er ‘vast en zeker weer iemand is omgekocht of voorgetrokken’ en ‘dat ze er zelf beter van worden’. Bewijs hiervoor wordt zelden of nooit geleverd, dus gaat het vermoedelijk vooral om onderbuikgevoelens, wantrouwen richting gemeentebestuur of een combinatie daarvan. En het gebeurt tot in de gemeenteraad aan toe.
Voor hen die zich aangesproken weten: wees terughoudend met beschuldigingen, tenzij er overtuigend bewijs geleverd kan worden. En slik die harde woorden liever in, want ze doen ertoe en kunnen veel kapotmaken.
Vroeg of laat komt de waarheid toch wel op tafel.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 oktober 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 oktober 2023
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's