Rotterdamse Rechtbank dook in velerlei Flakkeese problemen
* Van wapenbezit naar drankmisbruik tot mishandeling *
De Flakkeese orgelman en scharensliep stuurt nog deze week een cheque van tweeduizend gulden aan 'Hernesseroord'. Niet dat'ie zo'n royale fooi makkelijk missen kan, maar Rechtbank-president Mr. Schoonaard heeft de orgelman daartoe veroordeeld. En die toonde zich woensdagmorgen, ter zitting in Sommelsdijk, een blijmoedig gever want er had hem al een veel zwaardere bui boven 't hoofd gehangen. Boven 't ontblote hoofd, moet gezegd, want beleefdheidshalve had'ie z'n petje afgezet, zo hoort dat.
Veel liever trekf ie met z'n orgel en z'n slijperskar welgeluimd de dorpen langs, maar ook een orgeldraaier voelt zich soms bedreigd zo zou blijken. „Dan ga ik naar 't buitenland Edelachtbare en dan slaap ik achter in m'n auto en dan vind ik het een veilig gevoel, zo'n wapen op zak", liet hij weten. En een wapen häd'ie, een Star pistool en maar liefst 203 patronen. „Om me te beveiligen", had'ie verklaard, „maar 'k had het misschien niet eens durven gebruiken", bekende hij timide.
Dat dacht eigenlijk ook mr. Schoonaard die verdachte voorhield hoe uitermate gevaarlijk het is zo'n schiettuig voorhanden te hebben, gekocht in een Belgisch café voor duizend pieken. Verd. heeft er trouwens al afstand van gedaan, maar pff, hoorde hij 't nou goed wat de Officier van Justitie Mr. W. Hendriks daar eiste: zés weken gevangenisstraf?
Verdachtes raadsman probeerde daar 't nodige op af te dingen. Natuurlijk was verd. er niet mee de wijk ingegaan, hij had zich alleen in 't Belgische onveilig gevoeld; een voorwaardelijke straf leek de raadsman een voldoende stok achter de deur te zijn. „'k Heb er niks op te zeggen, 'k wacht het
„'k Heb er niks op te zeggen, 'k wacht het maar af', zei verdachte gelaten en daar hoorde hij het, uit de mond van mr. Schoonaard, dafie iets heel onvolwassens had gedaan: „Stel dat een echte cnmineel uw pistool gevonden had, wat had daar van kunnen komen?" Mr. Schoonaard vond het van verd. een uit-glijer van jewelste, maar anderszins vond hij dat de door mr. Hendriks gehanteerde tarievenlijst niet echt bij verdachte past. De zes weken gevangenisstraf evenmin en die werden door de President dan ook voorwaardelijk uitgesproken, maar er werd een speciale voorwaarde aan toegevoegd. Verd. had een onvolwassen aanslag op de beschaving gepleegd en nou moest'ie maar'es wat terug doen, iets geven aan een maatschappelijk doel en dat werd, zo koos verd., 'Hernesseroord' waar hij, sans rancune, op 't zomerfeest best weer z'n orgel draaien wil.
Dat pistool, ja, dat was dom, maar er waren daar in die Zeeuws Vlaamse streken al zes mensen vermoord en daarom had verd. zich bewapend.
Boete, geen vakantie Straks gaan weer velen met vakantie,
Straks gaan weer velen met vakantie, maar niet die Nieuwe Tongse verdachte die van z'n vakantiegeld z'n boete van ƒ 1.000,- gaat betalen. Hij was geverbaliseerd toen hij met 900 microgram alcohol per liter uitgeblazen lucht auto had gereden. Verd. zou haast verklaren waarom hij was gaan drinken, maar dat stopte de President af: „daar zijn wij niet van, ons interesseert het alleen waarom u bent gaan rijden!" „Wanneer u zich met de auto naar het café begeeft en u gaat drinken dan gaat u zich opzettelijk in de misdrijfsfeer begeven", zo liet de Rechtbank-president waarschuwend horen. De Off. mr. Hendriks had er evenmin een goed woord voor en dat heeft hij deze zitting frekwent moeten herhalen. Hij eiste tegen verd. een geldboete van ƒ1.250,- en 9 maanden ontzegging onvoorwaardelijk. De uitspraak luidde ƒ1.000- en 6 maanden ontzegging, want zo vond de President, verdachte heeft het wel erg bont gemaakt. Ook de brommer zal op stal moeten blijven. Een verdachte uit Middelhamis, (met 800 microgram) was in Rockanje geverbaliseerd, een half jaar nadat hij een fikse vorige boete had betaald, weer mis dus en dat viel de heren achter de tafel tegen. „Steenfout", zei verd. hartgrondig. Eis
„Steenfout", zei verd. hartgrondig. Eis ƒ1.750,- 9 maanden ontzegging; uitspraak ƒ1.750,- en 6 maanden ontzegging.
Met 885 microgram ('t mag ten hoogste 220 zijn) was een inwoner van Den Bommel achter 't stuur aangetroffen. De man had enkele keren eerder hetzelfde misdrijf begaan en is inmiddels z'n chauffeursbaan kwijt.
Hij hoopt z'n rijbewijs nog weer'es terug te krijgen, maar praat z'n raadsman niet van de kennelijke nonchalance waarmee de arts zijn cliënt vorig jaar oktober had afgekeurd. De Rechtbank-president wilde dat liever gescheiden houden van het strafrechtelijk element, maar er werd meer over geklaagd. Uitspraak: f 1.000,- en 6 maanden ontzegging.
Moeilijker geval
De eerder genoemden gaven hun misdrijven (zo staat rijden onder invloed nou eenmaal te boek) toe, maar dat deed niet de Platenaar die door de politie thuis werd aangehouden. Hij had z'n rit weliswaar tot een goed einde gebracht maar een politieman had via de meldkamer z'n collega's achter de man aangestuurd. Jawel, hij bekende wel twee pilsjes te hebben gedronken en thuis had'ie er net voor de politie kwam ook nog twee achterover geslagen en dat maakte er vier, teveel begreep verd., waarom hij niet meewerkte aan een ademproef waarvoor de twee agenten hem zelfs gevankelijk naar het bureau te Middelhamis hadden gevoerd.
Verdachtes raadsman was daar nogal gepikeerd om, ook over de manier waarop de aanhouding was gebeurd. De agenten hadden z.i. niet eens een last tot binnentreding, maar de beide agenten die als getuigen werden gehoord verklaarden dat de verd. zelf uit z'n dijkhuisje naar buiten was gekomen. „Een kompleet onnozel verhaal", vond
„Een kompleet onnozel verhaal", vond raadsman dat, want de deur gaat naar binnen open en wie dan naar buiten stapt loopt tegen z'n bezoekers aan.
(vervolg op binnenzijde van dit blad)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 juni 1993
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
