Zeer fraaie droogschuur
Naar aanleiding van een artikelije ovci Üieiiiaauiecli m £ilanden Nieuws d.d. 14 september 1990 wenst de heer J. Wagner te Stad aan 't Haringvliet (ter aanvulling) een bijdrage te leveren. De familie Wagner heeft zich te Stad aan 't Haringvliet indertijd ook toegelegd op de teelt van uienzaad. Grootvader Abr. Wagner teelde reeds vanaf 1902 uienzaad en was toen ook in het bezit van een droogschuur. De eerste droogschuur van Wagner is echter in 1938 afgebrand, maar in 1941 is een nieuwe geplaatst aan de Nw. Stadse Zeedijk te Stad aan 't Haringvliet. Deze droogschuur staat er nog, maar niet meer in zijn originele vorm, zoals op de foto duidelijk te
Rietmatten
Aanvankelijk werden de droogschuren aan de lange zijden met rietmatten afgeschermd. Dat was bij T. Vroegindeweij in Sommelsdijk ook het geval geweest, maar daar was helaas geen foto van.
J. Wagner heeft als kleinzoon de benodigde rietmatten leren breien c.q. vlechten. Twee lengtes van het gelig gekleurde, uitgegroeide riet werden daartoe in tegenovergestelde richting samengebracht, waardoor een lengte van wel 4 meter kon worden bereikt. Vervolgens werden op onderlinge afstand bundeltjes van zo'n 6 ä 7 rietstengels aan elkaar geregen en daarna aan een onderliggend touw bevestigd. Dat breien gebeurde op 8 plaatsen waardoor een echte 'mat' verkregen werd. Deze lange matten werden in de lengterichting van het riet aan latten van de droogschuur zodanig vastgemaakt, dat de matten kon den worden op of uitgerold.
Behandeling
De behandeling van de uienzaadbollen gebeurde op de manier zoals reeds in het vorige stukje is beschreven. Wagner wet nog wel te vertellen dat hij soms midden in de nacht met een onweersbui, zijn bed uit moest en zo snel mogelijk de rietmatten moest uitrollen om inregenen van het uienzaad te voorkomen.
De familie Wagner heeft het gewonnen zaad altijd rechtstreeks doorverkocht aan de telers van uien. Ook de familie Maliepaard te Stad aan 't Haringvliet heeft zich met de teelt van uienzaad bezig gehouden. Dat was echter na de oorlog, maar zij brachten zelf geteeld uienzaad onder de naam 'Maliebo' in de handel.
Indien er onder de lezers van EilandenNieuws mensen zijn die op 'Uienzaadteelt' willen reageren, liefst met foto's, dan zal dat zeer op prijs worden gesteld.
Met dank aan de heer J. Wagner en aan de Redaktie. p. Hooazand
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 1990
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 1990
Eilanden-Nieuws | 14 Pagina's