Nieuws van de Rijkstuinbouwvoorlichtingdienst
Rassenkeuze bij gladiolen
Bij het opmaken van het teeltplan voor het komende seizoen zal het de moeite waard zijn, ook ons gladiolensortiment eens onder de loupe te nemen. De meeste tuinders zullen hierbij uitgaan van de vorig jaar geteelde rassen, misschien uitgebreid met een of meer andere soorten, die het 't vorig jaar bijzonder goed gedaan hebben, wat opbrengst en prijs betreft.
Niet teveel speculeren
Toch is het onvoorzichtig, om dit laatste, — de prijs, — als argument te laten gelden bij de aankoop van een, voor U nieuw, gladiolensoort. Wij weten allen, dat de gladiolenprijzen van jaar tot jaar sterk kunnen wisselen en het is ook beleend, dat gladiolenrassen, welke in een bepaald jaar hoge prijzen opleveren, vaak in de volgende jaren sterk in prijs dalen door de toename van de met dit soort beteelde oppervlakte. Beter is het om. zulk „achter de markt aanlopen" zo veel m.ogelijk te vermijden.
Dat wil natuurlijk niet zeggen, dat we maar steeds ons zelfde sortiment moeten aanhouden, maar een verandering in de soorten moet wél altijd goed overwogen worden.
Nuttige cijfers
Aan de hand van gegevens, die we uit het eigen bedrijf verkregen hebben, Itunnen we nagaan, of een bepaald soort vervangen moet worden. Een eenvoudig hulpmiddel, dat ons zeer goede diensten kan bewijzen, is het op overzichtelijke manier noteren van de gang van zaken bij de afzonderlijke soorten. Dit kan op de volgende manier gebeuren:
RAS PICARDY:
Geplant 70.000 stuks — maat 4—6
Oppervlakte 100 roeden
Kosten plantgoed ƒ 3.50 per roe
AFGELEVERD:
stuks prijs opbr.
4—op 10.000 ƒ 4.50 ƒ 450.—
2—14 14.000 ƒ 3.75 ƒ 525.—
0—12 24.000 ƒ 1.80 ƒ 432.—
8—10 12.000 f 1.- ƒ 120.—
Totaal per 100 roe ƒ1527.—
Opbrengst per roe ƒ 15.27.
Wat zeggen die cijfers ons?
Door aan de hand van deze tabelletjes de soorten onderling te vergelijken, krijgen we gemakkelijk een juiste indruk van de goede en minder goede rassen. Hierbij letten we natuurlijk ook op het voorkomen van ziekten en de kosten'van de bestrijding daarvan. Een gladiolenras aanhouden, waarvan wij nu zien, dat het al jarenlang moeilijkheden geeft door ziekten, sleclite groei of slechte prijzen, is natuurlijk zeer ongewenst. Er zijn genoeg andere soorten, die U in minstens een van deze opzichten meer voldoening zouden geven.
Welke nieuwe soorten?
Om een ander soort te vinden is geen kunst; er worden U meer soorten aangeboden dan U lief is! Iets anders is, of bij die aanbiedingen wel het voor U geschikte ras is. Ga bij de aankoop van een voor U onbekende soort niet overhaast te werk. Informeer eens bij Uw vakgenoten, of zij ervaring hebben met de rassen, die U op het oog hebt. Bezoeken aan veiling en tentoonstelling kunnen in dit opzicht zeer leerzaam en nuttig zijn.
Waar letten we op?
Ie Het prijsverloop in de afgelopen jaren. De duurste soorten zijn echter niet altijd de beste. Veelal zijn het n.1. moeilijk te telen rassen en daarom kijken we ook naar:
2e De kweekeigenschappen. Van een gladiool, die niet zo vatbaar is voor ziekten en vlot groeit, doch die slechts een gemiddelde prijs opbrengt, zullen we tóch meer profijt hebben, dan van een heel dure, die slechts groeit of zeer vatbaar is voor Fusarium of andere gevaarlijke lïwalen.
3e Rooitijdstip. Dit is een zeer belangrijk punt, waar nog te weinig rekening mee wordt gehouden. Het is echter bewezen, dat te laat gerooide gladiolen veel vatbaarder worden voor verschillende ziekten, vooral voor Botrytis. U kunt dit te laat rooien voorkomen, door rassen te kiezen, waarvan de rooitijden zoveel mogelijk gespreid zijn. Tevens zal een goede verdeling van vroege middelvroege en late rassen U minder arbeidstoppen bezorgen, d.w.z. dat U het ene moment soort A niet op tijd gerooid kunt krijgen en de andere keer moet wachten, omdat soort B nog niet rijp is.
4e Tenslotte zijn er nog de factoren als stevigheid en forsheid van de soort, hetgeen van belang is voor het machinaal bewerken van de gladiolen. In een stevig en niet te welig groeiende soort kan men langer met machines werken ter verpleging van het gewas. Een sortiment dat al deze eigen
Een sortiment dat al deze eigenschappen ten volle in zich heeft, — een ideaal sortiment dus —, bestaat waarschijnlijk niet, maar als we met al deze factoren zoveel mogelijk rekening houden, zullen we toch bij het aanschaffen van andere rassen minder teleurstellingen krijgen te verwerken.
W. GLAS
Assistent Rijkstuinbouwvoor - lichtingsdienst
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 januari 1958
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 januari 1958
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's