I.H. Murray, Jonathan Edwards, Biografie, Brevier, 583 blz., € 39,99.
Dit boek bevat een uitgebreide beschrijving van het leven en de werken van de Noord-Amerikaanse predikant Jonathan Edwards (1703-1758). Bovendien geeft het een beeld van de kerkelijke en politieke omstandigheden in New England (Nieuwe Engeland), het gebied waar hij het grootste deel van zijn leven verbleef. Het betreft een vertaling uit het Engels van een uitgave uit 2020 (1 e druk 1987). De auteur heeft gebruik gemaakt van wat Edwards zelf heeft nagelaten en heeft een groot aantal meningen van anderen over Edwards verwerkt.
Edwards kwam uit een predikantengezin, terwijl zijn grootvader Salomon Stoddart (bekend van ‘Een leidsman tot Christus’) ook predikant was. Van Stoddart is de uitdrukking: ‘Wij zijn niet naar de kansel gezonden om onze gevatheid en welsprekendheid te tonen, maar om het geweten van de mensen in vuur en vlam te zetten’ (p. 43). De vrouw van Edwards was een achterkleindochter van de bekende ds. Thomas Hooker. Na zijn opleiding is Edwards korte tijd predikant geweest in New York en docent aan Yale college (nu een beroemde universiteit) waarna hij 23 jaar verbonden is geweest aan Northhampton, als opvolger van zijn grootvader.
Edwards wordt beschreven als ernstig in uiterlijk en gedrag. Een man die om 4 uur opstond en doorgaans dagelijks 13 uur doorbracht in zijn studeerkamer met vaste tijden van gebed (hardop). Pastoraat was blijkbaar niet zijn sterkste kant, want hij bezocht gemeenteleden alleen bij ernstige ziekte. Graag hadden we meer willen weten van zijn bekering en geestelijk leven, want de beschrijving hiervan is summier.
Edwards is vooral bekend geworden door de grote opwekking (Great Awakening) die in zijn gemeente en verre omgeving plaatsvond. Het is omschreven als ‘Een opwekking van godsdienst, omvangrijker en krachtiger dan ooit tevoren of sedertdien heeft plaatsgehad’ (p. 225). Destijds was er van het oorspronkelijke puritanisme weinig meer over. In veel gevallen was de prediking zelfs arminiaans. De opwekking ging gepaard met vreemde gedragingen, mensen die in trance raken, enz., en fanatisme. Edwards was van mening: ‘Het feit dat er een groot aantal dwalingen en zondige onregelmatigheden vermengd zijn met dit werk van God, uit onze zwakheid, duisternis en verdorvenheid voortkomend, belet niet dat dit werk van Gods kracht en genade zeer heerlijk is’ (p. 287). Het gebeuren in Northhampton en omgeving heeft veel pennen, vooral van tegenstanders, in beweging gebracht. Als reactie heeft Edwards in verschillende boeken uiteengezet waarin zijns inziens het ware werk Gods bestaat. Hij geeft aan dat er een wezenlijk verschil is tussen de algemene en zaligmakende werking van de Heilige Geest, maar dat het niet buiten het gevoel omgaat.
Ook uit eigen gemeente kwam er veel tegenstand, aangewakkerd door eigen familieleden, mede door zijn visie wie er gerechtigd zijn aan het Heilig Avondmaal deel te nemen. Men was toen van mening dat deelname wedergeboorte kan werken. Uiteindelijk is hij van zijn gemeente losgemaakt. Daarna heeft hij nog de kleine gemeente Stockbridge gediend met zending onder de indianen. Mede door zijn vriendschap met David Brainerd, de bekende zendeling onder de indianen, had zending zijn bijzondere belangstelling. Ook hier ontbrak het niet aan tegenwerking. Slechts enkele maanden is hij nog aan Princeton College (nu ook een prestigieuze universiteit) verbonden geweest, waar hij aan de gevolgen van een inenting tegen pokken op 54-jarige leeftijd is overleden.
Het tragische van Edwards is dat hij tijdens zijn leven en ook nog geruime tijd erna in eigen land niet de waardering kreeg die hij later door zijn talrijke geschriften wel ontving. Nu wordt hij gezien als een van de grootste Amerikaanse theologen wiens werken (inmiddels 73 delen) nog steeds worden uitgegeven en (op universitair niveau) worden gelezen en bestudeerd.
Deze levensbeschrijving is anders van opzet en inhoud dan wij gewoon zijn. Een en ander is ook zeer gedetailleerd, er komen veel namen, plaatsen en feiten voorbij (een register zou makkelijk geweest zijn), maar ook zeer gedocumenteerd. De liefhebbers van de kerkgeschiedenis zullen dit waarderen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 maart 2023
De Wachter Sions | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 maart 2023
De Wachter Sions | 12 Pagina's