De tabernakeldienst (281)
Voor wie is het voorhangsel van de tempel gescheurd van boven tot beneden als een zeker bewijs dat God door Christus met u verzoend is? We beseffen dat dit een zeer grote genade is. Dit geldt ook voor de volgende vraag: Wie van onze lezers is met Christus gekruist? Wellicht acht u dit een vreemde vraag omdat de evangelisten die de kruisdood van Christus beschrijven, slechts spreken van twéé boosdoeners die met Hem gekruisigd werden. Terecht.
Maar als u de ene Bijbelse tekst met de andere tekst vergelijkt, dan leest u
dat Paulus zich één van de ontelbare schare noemt die ook met Christus werd gekruisigd. Hij schrijft in zijn zendbrief aan de gemeente van Galatië: Ik ben met Christus gekruist (2:20).
Hoewel Paulus tijdens Christus’ kruisdood niet aanwezig was, getuigt deze belijdenis van grote genade. Want toen Christus de kruisdood stierf, stierf Hij als het Hoofd van het verbond der genade uit eeuwige liefde voor allen die Hij van Zijn Vader in de eeuwige vredesraad had ontvangen. Dát bedoelde Paulus toen hij schreef met Christus gekruist te zijn. Lees maar wat hij verder schrijft: Die mij liefgehad heeft en Zichzelf voor mij overgegeven heeft.
Paulus was op grond van Christus’ kruislijden neergeveld en als een vervloekte zondaar uit vrije genade met God verzoend en gerechtvaardigd! Hij bleef niet wie hij was, namelijk een vuurbrand voor de hel, maar werd wie hij niet was namelijk een gezaligde zondaar. Hij bleef geen eigendom van satan, maar werd het eigendom van Christus. Hij bleef niet leven buiten Christus, maar leefde een leven uit Hem, de Levensvorst. Christus was zijn Leven en hij achtte zijn sterven eeuwige winst, zodat hij vrijmoedig beleed: Want het leven is mij Christus, en het sterven is mij gewin (Fil. 1:21). Door het levende geloof in Christus mocht hij de indrukwekkende belijdenis afleggen: Ik ben met Christus gekruist. De vraag nu is wie door genade dit ook kan belijden?
Wie van onze lezers is met Christus gekruist?
We doen een indringend beroep op uw geweten om te onderzoeken of u geloofskennis hebt dat Christus u liefgehad heeft en Zich voor u heeft overgegeven. Als u deze grote genadeweldaad kunt bevestigen, dan hebt u ooit een tijd in uw leven gekend dat u uw verloren staat inleefde, waarin u de vloek als een donderslag van de overtreden wet hoorde: Vervloekt is een iegelijk die niet blijft in al hetgeen geschreven is in het boek der wet, om dat te doen (Gal. 3:10). U hebt toen gezegd: ’Ik ben het die Uw wet heb overtreden en ik verdien Uw toorn.’ Vervolgens hebt u uw doodstaat ingeleefd, dat u volkomen onbekwaam was om uzelf te verlossen, de wet te gehoorzamen, de straf weg te dragen en in het Evangelie te geloven. Het kan niet anders dan dat de zondekennis, het Godsgemis en de verdiende straf op de zonde u zeer bedroefd maakten. U treurde bij dagen en bij nachten en u vond geen vertroosting, want God wilde dat aan Zijn gerechtigheid genoeg geschiedde. Droefheid deed uw hart ineenkrimpen en toch dreef het u tot God uit om genade af te smeken. ’Genade’ was dikwijls het enige woord dat u als zondaar met uw lippen lispelde. Vrienden, is het bovenvermelde nu uw toestand, zodat u bedroefd bent over uw zonde en u een verbroken hart en een verslagen geest hebt? Dan spreekt Christus u middels Zijn Woord zalig: Zalig zijn die treuren; want zij zullen vertroost worden (Matth. 5:4). Christus zal de balsem van Zijn liefde, genade, gerechtigheid en barmhartigheid in uw gewonde hart gieten en het verband van Zijn liefde gebruiken om uw gapende wonden te genezen (Ps. 147:3). Zie hoe Christus voor u heeft geleden en uit weergaloze liefde Zich voor u tot in de kruisdood heeft overgegeven! Het voorhangsel is voor u gescheurd en God is niet langer op u vertoornd, maar wil Zich in Zijn onuitsprekelijke liefde aan u openbaren om de verdienste van Zijn Zoon. Als Gods Geest nu het licht laat schijnen op de dierbare kruisdood van Christus, dan legt Hij de volgende tekst als gouden letters open voor uw geloofsogen: Hierin is de liefde Gods jegens ons geopenbaard, dat God Zijn eniggeboren Zoon gezonden heeft in de wereld, opdat wij zouden leven door Hem (1 Joh. 4:9). U kunt dan dit genadewonder niet kleinkrijgen.
De gegeven liefde van Christus
De liefde van Christus is ons dierbaar onderwerp en het nooit-vermoeiende thema. Wat een troost is het om te horen dat Christus u heeft liefgehad, niet omdat er in u wat aangenaams te vinden was, maar wel dat Hij Zichzelf voor u heeft overgegeven. Christus kon niets groters, niets heerlijkers geven dan Zichzelf. Is dat geen weergaloze liefde? Niet voor gevallen engelen, maar voor hellewichten zoals u bent. Wat een onpeilbare diepte. Ontroerend. Genoeg om het woord ’Sela’ in te lassen en een stil dankgebed tot de Heere op te zenden.
Zodra u iets van Christus in uw leven leert kennen, dan kan het niet anders of u begeert méér van Hem te weten. De geloofsmaat kan verschillend zijn zodat er zwak- en sterkgelovigen zijn, maar er gaat niemand van u naar de hemel of u zult iets van de zaligheid in Hem geproefd hebben toen u door deze aardse woestijn over bergen en diepe dalen werd geleid. We kunnen nu onmogelijk geloven dat iemand met geloofskennis moe wordt om over de liefde van Christus verder te willen lezen. Van een vijand of een onkundige kunnen we dit verwachten, en we hebben diep medelijden met u en smeken of de Heere u genadig wil zijn.
Geloofszekerheid gaat gepaard met liefde
Wie echter ooit de liefde van Christus heeft gesmaakt die zoeter is dan honing, kan nooit verzadigd zijn, maar begeert altijd méér van deze liefde te proeven. Wie ooit Christus gelovig heeft gezien, Die Zichzelf voor u in de kruisdood heeft overgeven, heeft genoeg stof om over Hem te mediteren en de Heere hiervoor te danken. Wie ooit een liefdeskus van Christus’ lippen heeft gehad, roept opnieuw uit: Hij kusse mij met de kussen Zijns monds, want Uw uitnemende liefde is beter dan wijn (Hoogl. 1:2). Deze uitnemende liefde van Christus is nooit in woorden uit te drukken. De diepte van deze weergaloze liefde is niet te peilen en de hoogte is niet weer te geven. Alles wat Jezus voor Zijn Kerk heeft gedaan, heeft Hij uit liefde gedaan. Volg Zijn voeten, en u komt in Bethlehem terecht, volg Hem verder en u zult de hele gang van Zijn leven omschrijven als een leven van liefde tot verloren zondaars. Volg Hem in de Hof van Gethsémané tot aan Golgotha en u zult Zijn stervende liefde bewonderen.
Let wel, we schrijven niet over uw liefde tot uw Jezus, maar over Zijn liefde tot u. Want kunt u uit het overdenken van uw liefde tot Christus enige troost ontvangen? Deze liefdesbron is direct uitgeput en opgedroogd. Nee, de liefde van Jezus tot u is de enige bron van troost, kracht, sterkte, lijdzaamheid en vrede. Deze liefde van Christus is zo ontzaglijk sterk, dat niets ter wereld u van Hem kan losmaken. Door Zijn liefde bent u één met Christus en bent u vastgehecht aan Christus. Lees maar wat Paulus schrijft: Want ik ben verzekerd dat noch dood noch leven, noch overheden noch machten, noch tegenwoordige noch toekomstige dingen (…) ons zal kunnen scheiden van de liefde Gods welke is in Christus Jezus, onzen Heere (Rom. 8: 38,39). De dood, het leven, het tegenwoordige of toekomstige kruis, niets kan u scheiden van de liefde van Christus, en daarom blijft u ook liefde tot Hem houden. Wat een wonder!
De liefde van Christus veroorzaakt geen twijfel in tegenheden
Het past u dan ook nooit om Gods voorzienigheid verkeerd uit te leggen en moedeloos of opstandig te zijn. Denk aan Zijn liefdeswoord: Zwijg den HEERE, en verbeid Hem (Ps. 37:7a). Heeft Christus Zich voor u in de kruisdood overgegeven en zult u dan het liefdeskruis niet willen aannemen maar afschudden of afbidden? De oven van beproeving kan zeer heet zijn, maar niet te heet. Christus heeft voor u de hitte uitgeblust en bewaart u voor te sterven in twijfel. Weet dat de Heere u het liefdeskruis oplegt om u los te maken van deze wereld, om u vaster aan Hem te verbinden en om u verlangend te maken ontbonden te worden en met Christus te zijn. Kortom, om uw levende geloof te verzekeren dat Christus’ liefde u alles is. Als u nog vreemdeling van Christus bent, dan hopen we dat Gods Geest deze overdenking over het gescheurde voorhangsel wil zegenen aan uw hart! God zij u allen genadig!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 juni 2022
De Wachter Sions | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 juni 2022
De Wachter Sions | 12 Pagina's