Knappe robotten
Een bijzonder onderzoek. Er zijn 31 personen bij betrokken. De proefpersonen kijken naar een spannende film. Als het beeldverhaal erg spannend wordt, gaat de hartslag omhoog, de bloeddruk stijgt, het gezicht wordt bleek.
Die lichamelijke verschijnselen worden geregistreerd. Op de schermen, waarmee de proefpersonen verbonden zijn, is dit zichtbaar. Als de spanning groot wordt, legt een robot een hand op de schouder. Op het scherm is te zien dat de hartslag normaler wordt en de bloeddruk daalt. Van die robot, een machine, gaat een rustgevende werking uit.
Een knuffeldier
Wetenschappers zijn al jaren bezig met het verder ontwikkelen van robotten die sociale taken kunnen uitoefenen. In de zorgsector neemt het gebruik van die robotten toe. In “Zorg van Nu” (website voor zorgtechnologie) is te lezen over de inzet van robotten als knuffeldier: ‘Een knuffelrobot vervangt een echt huisdier en werkt op batterijen of een accu. Er zijn verschillende robotten, zoals een robotkat en zelfs een robotzeehond. Doordat ze een echte vacht hebben, zijn ze lekker zacht en aaibaar.
De robotten reageren via sensoren op aanrakingen, licht, geluid en bewegingen. Zo kan een robotkatje bewegen en spinnen als je het aait en knuffelt’. De knuffelrobot is een stap verder dan de robot die mensen eraan herinnert dat ze op tijd de medicijnen innemen. Robotten kunnen ingezet worden om mensen te helpen uit bed te komen of om ze in de rollator te zetten. Deze apparaten zijn gemakkelijk en voorkomen dat zorgmedewerkers last van hun rug krijgen. Een belangrijke vraag hierbij is of de robotten de zorgverleners ondersteunen of ze vervangen.
Genegenheid voor robot
Door de toepassing van kunstmatige intelligentie worden robotten steeds ‘menselijker’. Uit zichzelf kan een robot niets. Als bij wijze van spreken de stekker eruit getrokken wordt of de batterij leeg is, doet het hoogontwikkelde apparaat niets meer. Dat is de ene kant. Aan de andere zijde zien we de resultaten van wetenschappers die robotten steeds meer mensachtige vaardigheden leren. Daarbij is te denken aan plannen, organiseren, communiceren, creativiteit en redeneren.
Kun je zelfs genegenheid voor een robot opvatten? De afkorting PaPeRo, die verwijst naar Partnerachtige Persoonlijke Robot, is in dit verband illustratief. In het vorige artikel wezen we erop dat mensen meer aandacht krijgen voor dingen dan voor medemensen. Met name kinderen hechten zich aan robotten. In een rapport wordt gewaarschuwd tegen de verwarring tussen de gewone en de robotwereld. Iedereen begrijpt dat het zeer onwenselijk is wanneer het gedrag waarop bijvoorbeeld ‘vrouwelijke’ oppasrobotten worden behandeld, wordt gekopieerd in de ‘gewone’ wereld. Een robot spreekt immers niet tegen, die voert zonder tegenspreken opdrachten uit. Over deze ontwikkeling is veel te schrijven. Velen vragen zich af wat naast de mogelijkheden de gevaren zijn. In dit artikel beperken we ons tot de relatie tussen sociale robotten en eenzaamheid. Wat een robot ook kan, het is en blijft een machine. Die kan de intermenselijke genegenheid niet vervangen. Het maakt nogal wat uit of een mens van vlees en bloed een hand op je schouder legt of een robot. Hoever zijn we verwijderd van de redenering: ‘Opa zit goed in het verzorgingstehuis. Zijn robot zorgt voor hem. Eigenlijk hoeven we er niet zo vaak meer heen’. Hoe eenzaam kan het zijn in een robot-omgeving.
Man én vrouw
Eenzaamheid. In Zijn wijsheid heeft de Heere man en vrouw geschapen. In Genesis 2 vers 18 lezen we: ‘Ook had de Heere God gesproken: Het is niet goed dat de mens alleen zij’. Matthew Henry schrijft daar in zijn Bijbelverklaring mooie dingen over: ‘Hier hebben we een voorbeeld van de zorg van de Schepper voor de mens en Zijn Vaderlijke voorzienigheid in zijn behoefte aan behaaglijkheid en troost’.
Adam was tussen de hogere wereld van de engelen en de lagere van de dieren. Hij was alleen: ‘Hoe genadig had God medelijden met zijn eenzaamheid’, aldus Henry. Onvergelijkbaar met een PaPeRo.
In het laatste artikel gaan we in op een heel ander aspect van eenzaamheid.
wordt vervolgd
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 juni 2024
De Saambinder | 20 Pagina's
