Messiaans, en nu…
Wat zijn Messiaanse gemeenten? Wat staan ze voor? En waarvoor kiezen mensen als ze zich aansluiten bij een Messiaanse gemeente? Over deze vragen schreven we enige tijd geleden twee artikelen. Naar aanleiding van enkele reacties willen we er nog een slotartikel aan toevoegen.
Vanuit de Messiaanse gemeenten kwam de vraag naar me toe welke bronnen ik gebruikte en of ik mensen heb gesproken die de stap zetten naar een Messiaanse gemeente. Wel, mijn bronnen zijn websites van Messiaanse gemeenten, een aantal preken die ik beluisterd heb én gesprekken met mensen die naar een Messiaanse gemeente overgingen. Daarnaast heb ik ook met meerderen gesproken van wie geliefden deze stap zetten. In die gesprekken merkte ik steeds grote pijn.
Onderstreping
Een reactie vanuit de Messiaanse gemeenten bevestigde mijn samenvatting over de prediking in Messiaanse gemeenten. Ik noemde dat een prediking die in evangelische gemeenten gangbaar is, aangevuld met Joodse accenten. In de bewuste reactie was te lezen: ‘Als wij ons niet naar dat aanbod toewenden, hoe kan de Heere anders in ons werken?’ Dit onderstreept helaas dat de wegen uiteengaan rond de vraag wat genade is. Uiteindelijk gaat het kennelijk om de keuze die de mens maakt. Want dán kan de Heere werken. Achteraf kan wel gezegd worden: ‘Wij belijden net zo goed dat alles genade is’. Maar, in de praktijk blijkt het genade te zijn met medewerking van de mens. Gelukkig is genade veel rijker en komt niet alleen de prediking van genade tot ons, maar werkt de Heilige Geest onwederstandelijk in harten van vijandige zondaren.
Overdoop
De pijn van overgangen naar een Messiaanse gemeente heeft vaak te maken met de overdoop die ermee gepaard gaat. Messiaanse gemeenten kennen de geloofsdoop, die past bij een geloofsbeleving waarin een accent ligt op de keuze van de mens. Daar past de doop bij als ‘onderdeel van een toegewijd leven’ aan de Heere, zoals een Messiaanse gemeente het omschrijft. Wie als kind gedoopt is, hoeft zich daarover niet schuldig te voelen, zo vervolgt deze gemeente, want de ouders namen deze beslissing. Nu je echt gehoorzaam wordt aan Gods Woord mag je jezelf ook laten dopen op de Bijbelse manier, zo stelt deze gemeente. Zo wordt duidelijk dat de doopvisie samenhangt met een andere geloofsbeleving, met te veel nadruk op de keuze van de mens, dit ten koste van het werk van de Heilige Geest. Dit heeft gevolgen voor de geloofsbeleving, de prediking, ja eigenlijk voor alles. Messiaanse gemeenten zijn geen reformatorische kerken, met enkele punten waarover verschil is. Het is een ander type gemeenten, zo moeten we met verdriet zeggen. Juist daarom trekken overgangen zulke diepe sporen en blijven geliefden met veel vragen en zorgen achter.
Feesten
Ook de keuze voor het vieren van de sabbat en Joodse feesten zorgt voor spanningen. Waarom we de eerste dag van de week als onze rustdag zien? Daarover is al veel geschreven. Kort gezegd houden we deze dag als herdenking van Christus’ opstanding, en dat in navolging van Hem Zelf. We vieren niet, zoals Messiaanse gemeenten, de feesten uit het Oude Testament, omdat deze in Christus zijn vervuld. Ook hierover zou meer te schrijven zijn. We verwijzen naar een serie artikelen in De Saambinder over het boek “Wake up” dat in Messiaanse kringen nogal wat invloed heeft uitgeoefend. Wie op digibron.nl de woorden ‘wake up’ als zoekopdracht geeft en De Saambinder aanklikt, komt bij deze serie uit.
Een laatste vraag naar aanleiding van de artikelen was: ‘Kun je, als je elkaar bijbels-eerlijk wilt blijven behandelen, als vrienden met elkaar om blijven gaan? Of moet je als vrienden afscheid nemen wanneer iemand een onbijbels leven gaat leiden met een evangelische inslag en zelfs met de zonde van overdopen?’
Dat is een ingrijpende vraag. Het zou me eerlijk gezegd niet verbazen als dit afscheid een geleidelijk proces zal zijn van onderlinge vervreemding. Als er zulke fundamentele verschillen zijn, zal dat een constante druk leggen op verhoudingen. De ander aanspreken is belangrijk, maar er komt een moment dat je uitgepraat bent. Althans, zo heb ik het ervaren in een dergelijk contact. Dan blijft gebed over of de Heere Zich wil ontfermen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 augustus 2023
De Saambinder | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 augustus 2023
De Saambinder | 16 Pagina's