Eén uit u…
Twaalf discipelen zijn naar Jezus’ woord uitverkoren. Hoe moeten we dat verstaan als we óók lezen dat Judas verloren is?
Verkoren
Simon Petrus heeft heerlijke woorden gesproken: ‘Heere, tot wien zullen wij heen gaan? Gij hebt de woorden des eeuwigen levens. En wij hebben geloofd en bekend, dat Gij zijt de Christus, de Zoon des levenden Gods’ (Joh. 6:68b, 69). Veel discipelen hadden kort daarvoor afscheid genomen. Ze zijn weggegaan bij de Zaligmaker, geërgerd over Zijn prediking. De Meester had toen Zijn twaalf discipelen aangekeken en gevraagd: ‘Wilt gijlieden ook niet weggaan?’ (67b).
Als de spanning dan om te snijden zal zijn geweest, klinkt de geloofsbelijdenis van Petrus. Hij zal ongetwijfeld gedacht hebben namens alle jongeren te spreken. Zij zullen niet weglopen. Maar, o schrik, Jezus geeft zo’n ander antwoord dan verwacht. Ernstig klinkt het van Zijn lippen: ‘Heb Ik niet u twaalve uitverkoren? En een uit u is een duivel. En Hij zeide dit van Judas, Simons zoon, Iskáriot; want deze zou Hem verraden, zijnde een van de twaalve’ (70b,71). Bij dat woord ‘uitverkoren’ schrijft kanttekening 90: ‘namelijk tot het apostelschap’. Vanuit de grondtaal mag hier ook het woord ‘uitgekozen’ staan. Nee, het gaat hier niet om een ‘uitverkorene’ naar ‘de voorkennis van God den Vader, in de heiligmaking des Geestes, tot gehoorzaamheid en besprenging des bloeds van Jezus Christus’ (1 Petr.1:2m). Eigenlijk is het huiveringwekkend als we erover nadenken. Er zal vreugde geweest zijn toen Judas geboren werd. Zijn naam betekent immers ‘Godlover’ of ‘ditmaal zal ik de Heere loven’. Judas groeide voorspoedig op en verliet zijn ouderlijke woning om Jezus te volgen. Zou een godvrezende vader of moeder niet uitroepen: ‘ook ditmaal zal ik de Heere loven’?
Drie jaar heeft hij het volgehouden: zijn eervolle positie als penningmeester in de discipelkring. Maar het loopt zo vreselijk af: hij verraadt de Meester, de gegeven Zaligmaker voor zondaren, met een kus. En kort daarop haast hij zich vol wroeging op de doodlopende weg om de hand aan zichzelf te slaan. Zo dicht bij Jezus geweest en geleefd. Door Hem onderwezen in de dingen van het Koninkrijk van God. Uitgegaan en gepredikt in Zijn Naam. En toch een duivel. De nacht viel over Judas’ leven. Eén uit u…
Deze werkelijkheid moeten we ook vandaag onder ogen zien. Ook in onze dagen zijn er die in Jezus’ Naam spreken, soms grote opgang maken en de naam dragen van discipel. Maar laten we dichter bij huis blijven. Een ieder die iets van zijn eigen hart leert kennen, leert dat hij nergens te goed voor is.
Verloren
Hoewel de Heilige Schrift erg terughoudend is over de eeuwige staat van zondaren, is opnieuw het woord van Jezus Zelf tekenend: ‘Toen Ik met hen in de wereld was, bewaarde Ik hen in Uw Naam. Die Gij Mij gegeven hebt, heb Ik bewaard, en niemand uit hen is verloren gegaan, dan de zoon der verderfenis, opdat de Schrift vervuld worde’ (Joh. 17:12).
Lezer(es), laten we maar nooit uit de hoogte zien op Judas. Als de Heere ons toch zou overgeven aan onszelf, dan eindigen we in die donkere nacht van Judas. Tegelijk valt over deze donkere bladzijde ook heerlijk licht. Er staat eveneens geschreven: ‘De Zoon des mensen gaat wel heen, gelijk van Hem geschreven is; maar wee dien mens door welken de Zoon des mensen verraden wordt; het ware hem goed, zo die mens niet geboren ware geweest’ (Matth. 26:24). De Zaligmaker is door de vreselijke daad van Judas verraden, maar Hij is in de handen van moordenaars gevallen naar Gods raad. Uit onbevattelijke zondaarsliefde heeft God Zijn Zoon gegeven als het Lam van God Dat móést lijden en sterven. Opdat doodschuldige zondaren straks eeuwig de naam ‘Judas’ zouden dragen. ‘Mijn God, U zal ik eeuwig loven, omdat Gij ’t hebt gedaan’.
Heb jij/hebt u ook een vraag?
Mogelijke vragen over onderwerpen binnen de doelstelling van De Saambinder kun jij/kunt u mailen naar ds. B. Labee of hem per post toezenden (zie colofon). Er volgt -zo mogelijk-altijd een reactie. Echter alleen als de redactie het waardevol acht voor de lezers, volgt een antwoord op jouw/uw vraag in een nummer van De Saambinder. Graag wel wat geduld. Er liggen nog tientallen vragen op een reactie te wachten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 mei 2023
De Saambinder | 20 Pagina's
