Vreugde in Christus
Petrus heeft Christus gezien. De apostel heeft met Jezus gesproken, gewandeld en gegeten. Je zou zeggen: Dat híj Hem liefhad, is nog te begrijpen. Maar: ‘Denwelken gij niet gezien hebt en nochtans liefhebt’ (vers 8).
In Dewelken gij nu, hoewel Hem niet ziende, maar gelovende, u verheugt met een onuitsprekelijke en heerlijke vreugde. 1 Petrus 1:6-9
De e lezers van deze brief hebben Christus nooit met hun natuur- lijke oog gezien. Maar, o wonder van genade, zij hebben Jezus hartelijk lief gekregen. In hun verlorenheid en schuld is het geloofsoog geopend voor Hem. Toen Hij gepredikt werd als de Zaligmaker voor rampzaligen. Toen Hij werd aangeprezen als het Lam Gods, Dat de zonde der wereld wegneemt, liet de Geest het licht op Hem vallen. Ze kregen deze Christus lief. Er kwam een innerlijk liefdesverlangen om Hem te volgen.
Kent u ook die hartelijke wederliefde?
Want zij hebben Hem lief omdat Hij hen eerst heeft liefgehad. ‘...niet ziende, maar gelovende, u verheugt met een onuitspre- kelijke en heerlijke vreugde’ (vers 8). Door het zaligmakende geloof zijn ze Christus ingeplant. Dit openbaart zich in de geloofs- daden. Daardoor kennen ze, ondanks hun zware verdrukking, toch vreugde (vers 6).
Beproefde genade
Het oprechte geloof is een genade die be- proefd wordt (Comrie). Deze beproeving is van meerdere kracht en waarde dan de beproeving van het goud door vuur (vers 7). Goud is vergankelijk. Het geloof is veel kostbaarder (Spr. 8:10).
Ondanks de beproevingen kent elk kind van God een geestelijke blijdschap in God door Christus. Een vreugde in de ziel door de Geest. Een vreugde die alle aardse blijdschap ver te boven gaat. Twee woorden zijn toegevoegd: onuitsprekelijk en heerlijk. Onuitsprekelijk, dat is: niet in woorden uit te drukken. Deze vreugde is beter te beleven dan onder woorden te brengen. Philpot schrijft: ‘Zij, die haar bij ervaring kennen, verstaan het wanneer door anderen over deze liefde gesproken wordt, maar niet uit de woorden zelf, maar omdat die woorden flauwe schaduwen en onvolkomen uitingen zijn, die door hun eigen ervaring worden verklaard’.
Het tweede woord is: heerlijk! Letterlijk betekent dat: verheerlijkte vreugde. Het is een vreugde met de glans van de eeuwige heerlijkheid omkleed.
Standvastig geloof
‘Verkrijgende het einde uws geloofs’ (vers 9). Einde betekent: doel(einde), bestem- ming. Petrus tekent de uitkomst van het standvastig geloof: de zaligheid van de zielen. De kanttekening (33) voegt hieraan toe: ‘Hoewel deze zaligheid, die wij door Christus verwerven, de gehele mens toe- komt, zo wordt zij nochtans ‘der zielen’ genoemd, omdat in dit leven en na dit le- ven deze zaligheid in de ziel begint’.
Na de opstanding uit de doden zal ook het lichaam er in delen. De Kerk van Christus verwacht de verlossing van de hele mens.
Het volle heil!
Daarom is de belangrijkste vraag: Wat is uw enige troost in leven en in sterven?
(wordt vervolgd)
Vragen
a. Welk verschil is er tussen Petrus en zijn lezers als het gaat over het zien van de Heere Jezus?
b. Twee woorden worden gevoegd bij de vreugde in Christus. Verklaar deze woorden.
c. Geef de betekenis van het woord ‘einde’ in vers 9.
Dit is het vierde deel in een serie Bijbelstudies over de eerste brief van Petrus.
ds. M. Karens, Middelburg
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 januari 2021
De Saambinder | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 januari 2021
De Saambinder | 20 Pagina's