Nijmegen [3]
In de jaren zestig woonde de familie Driessen, afkomstig uit Apeldoorn, in de Nijmeegse wijk Hatertse Hei. Een zoon uit het gezin, de Bennekomse leerkracht G.J. Driessen, herinnert zich de lange fietstochten naar de zaal waar de kleine Gereformeerde Gemeente haar diensten hield.
Andere gemeenteleden woonden nog verder weg. ‘Met name rondom Groesbeek woonden een paar gezinnen waarvan de man bij de douane of de rijkspolitie werkzaam was’, zegt Driessen. ‘Ik herinner me het gezin van Mart van Dijk, later verhuisd naar Vlissingen. Mijn vader heeft tot het overlijden van dit echtpaar contact met hen gehad. Hun gezin telde ook een aantal kinderen en op zondag zochten we elkaar regelmatig op. Het kwam nogal eens voor dat schippers de diensten bezochten. Bij ons kwamen militairen over de vloer. In Nijmegen was toen een opleidingskazerne voor de luchtmacht. Ook jongens uit de Gereformeerde Gemeenten kwamen daar terecht om hun dienstplicht te vervullen. Ze vonden doordeweeks een gastvrij onthaal bij mijn ouders.
Ik kan me nog herinneren dat mijn vader als collectant met de lange stok rondging. Zeker als er een enkele keer op zondag een predikant was, zat het zaaltje behoorlijk vol. Je zag de stok dan steeds verder buigen. Bij mijn weten is het ook eens voorgekomen dat de ‘hengel’ brak, wat de nodige hilariteit opleverde.
In Nijmegen waren de protestants-christelijke scholen al behoorlijk verwaterd. De gelijkenis van de verloren zoon werd in een ‘geactualiseerde’ versie verteld: een nozemachtig type op een Harley Davidson raakte tijdens een kroegentocht aan lager wal. Later heb ik het als een groot gemis er-varen dat ik zo weinig psalmversjes kende’. Reformatorisch onderwijs was er in de omgeving niet, en dat was voor sommige leden aanleiding om naar elders te vertrekken.
In de file
Op 1 juni 1969 verhuisde de gemeente van Berg en Dalseweg 38 naar de Adventkapel van de Zevendedagsadventisten (Graadt van Roggenstraat 28).
Er werd alleen ’s zondagmorgens nog kerk gehouden. Driessen: ‘Met een zekere regelmaat woonden we een middagdienst in Arnhem bij, maar mijn vader was er niet over te spreken als we dan op de A325 in de file kwamen te staan.
Ik was een jaar of tien toen mijn ouders besloten te verhuizen. Over niet al te lange tijd zou ik naar de catechisatie gaan en mijn vader zag het niet zitten om daarvoor steeds naar Arnhem heen en weer te rijden. We zijn toen verhuisd naar Dodewaard en gingen in Opheusden kerken. Voor de gemeente van Nijmegen was ons vertrek een flinke aderlating: twee leden en vier doopleden minder’.
Organist M.C. Verbeek (1943-2010) verhuisde in 1971 ook naar Dodewaard. Later was hij organist in Opheusden en Gouda en diaken en ouderling in Nunspeet.
Opgeheven
Vanaf september 1969 werd Nijmegen niet meer genoemd in de classisnotulen, ook niet bij de afwezige gemeenten. In februari 1971 was ouderling Verbeek echter weer present. Hij was in Nijmegen toen de enige ambtsdrager. Een Nijmeegs gemeentelid vroeg de classis om de gemeente bij Arnhem onder te brengen, maar dat wees de vergadering af. Verbeek kreeg wel het advies ’s zondags weer een tweede dienst te gaan houden.
Het einde was echter in zicht. Kand. D. Rietdijk werd op 28 juli 1971 tot consulent benoemd, maar dat is hij vanaf zijn bevestiging in Veenendaal op 1 september maar heel kort geweest: op 3 september droeg Verbeek de bezittingen van de Nijmeegse gemeente over aan ds. Rietdijk en ds. C. de Ridder.
Op 14 oktober meldde De Saambinder: ‘De godsdienstoefeningen van onze gemeente in Nijmegen moesten voorlopig worden gestaakt in verband met het feit dat een zeer groot deel van de leden naar andere plaatsen in het land verhuisde. De opkomst werd daardoor zo gering dat het niet meer mogelijk bleek met de zondagen weekdiensten verder te gaan. Nadere berichten omtrent deze gemeente volgen’. Die volgden echter niet. Wel vermeldde hoofdredacteur ds. K. de Gier in zijn terugblik op het jaar 1971: ‘De kleine gemeente te Nijmegen werd opgeheven omdat door verhuizing vele leden dichter bij Arnhem en Opheusden kwamen te wonen en zij daar gemakkelijker ter kerk konden gaan’. Verbeek werd lid in Opheusden. Ongeveer een jaar voor zijn overlijden verhuisde hij van Nijmegen naar bejaardentehuis Elim in Barneveld.
(slot)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 juni 2020
De Saambinder | 20 Pagina's
![Nijmegen [3]](https://www.digibron.nl/images/generated/de-saambinder/reguliere-editie/2020/06/18/1-thumbnail.jpg)