Het Portret Bij Het Programma
Acht mensen vertellen hun verhaal, het menselijke verhaal bij onze standpunten.
In ons verkiezingsprogramma hebben we onze visie en voorstellen op hoofdlijnen beschreven. Dit keer heeft de commissie voor het verkiezingsprogramma ervoor gekozen om daarbij ook de mens achter onze mening te laten zien. Er komt daarmee een gezicht bij ons gezichtspunt, of nog weer anders gezegd: het portret bij het programma
Vrijheid
De SGP staat al ruim 100 jaar op de bres voor vrijheden, zoals de vrijheid van onderwijs. Scholen moeten het recht behouden om hun identiteit te verwoorden en in de praktijk uit te dragen.
Wel Kaders, Maar Geen Keurslijf!
“Vrijheid is een groot goed. Mijn leerlingen leer ik dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Vrijheid geeft ook verantwoordelijkheid: heb respect voor anderen.
Door de vrijheid van onderwijs kunnen ouders en kinderen het onderwijs kiezen dat dicht bij hun eigen identiteit ligt. Dát is de plek waar kinderen zich veilig voelen. De overheid hecht terecht veel waarde aan de kwaliteit van onderwijs. Maar overheidsbemoeienis kan ook te ver gaan. De overheid moet geen burgerschapsvisie opleggen die niet aansluit bij onze identiteit. Kaders zijn prima, maar een keurslijf voor ons denken is vrijheidsberoving!
Zelf hoef ik gelukkig niet elke dag na te denken over dit soort bedreigingen van de onderwijsvrijheid. Ik ben blij dat de SGP hiervoor zijn best doet!”
Léanne Offerman, leerkracht groep 8, Eben-Haëzerschool Oud-Beijerland
Leven
Investeren in de zorg is niet alleen het voorzien in financiële middelen, maar ook het op de juiste manier verdelen van die middelen. De SGP wil meer waardering voor mantelzorgers, verpleegkundigen en verzorgenden. Ook moeten we vooral eens stoppen met al die onnodige administratieve lasten.
Investeer In De Thuiszorg
“Bij mijn werk in de thuiszorg krijg ik van cliënten veel waardering. Ik zie dat deze levens niet ‘voltooid’ zijn, maar hun waarde blijven houden!
Voor de cliënt is het belangrijk om zoveel mogelijk zelf te doen, geholpen door hun persoonlijke netwerk en technologieën. Maar deze buffer is niet genoeg, want de druk op de zorg neemt toe en de beheersbaarheid voor ons neemt af. Veel zorg wordt verplaatst naar thuis. De vergrijzing vraagt om een overheid die deze zorg voldoende faciliteert en meedenkt voor alternatieven. Onze opdracht om vanuit barmhartigheid te zorgen, voeren we met passie uit. We hebben daarin wel het vertrouwen nodig van de overheid en alle betrokkenen. Beperk bijvoorbeeld de administratieve lasten, want dat helpt zorgvragers en verzorgenden!”
Marije ter Maaten, wijkverpleegkundige RST Zorgverleners
Gezin
In het Nederland van nu zou meer nadruk op de goudmijn van het klassieke gezin moeten liggen. De nadruk op het individu verschraalt en vereenzaamt. Een miskend probleem is de zorg voor de rouwenden. De SGP wil een wettelijk recht op rouwverlof. Een regelrecht onrecht is de behandeling van het eenverdienersgezin in de verdeling van de belastingdruk. Dit jarenlange schrijnende probleem laat te meer zien dat het gezin te weinig waardering krijgt.
Voor Rouwverlof
“Toen onze kinderen geboren werden, hadden wij recht op geboorte- en zwangerschapsverlof. Toen mijn man opeens overleed was er geen verlof. Alleen, in een zwart gat. Ons leven stond op zijn kop. We moesten leren leven zonder mijn man en hun vader. De kinderen vroegen meer dan ooit aandacht en steun van mij, terwijl ik zelf ook veel verdriet had. Er moest ontzettend veel geregeld worden. Een flexibel inzetbaar rouwverlof had mij lucht en ruimte gegeven. Bittere noodzaak dat dit wettelijke gat wordt opgevuld. Zo kan een rouwend gezin weer enigszins opkrabbelen en mee gaan doen in de maatschappij.”
Marleen Oostendorp-Lancee verloor op 37-jarige leeftijd haar man en bleef met een tweeling van vijf en een baby van negen weken achter.
“Mijn Moeder Is Er Áltijd”
“Als mijn kinderen thuiskomen, hebben ze een plekje waar ze hun verhaal kwijt kunnen. Ik ben er dan voor ze. Als je mensen positief over hun jeugd hoort praten, klinkt ook vaak: ‘Mijn moeder was er áltijd.’.Hoewel ik niet tegen betaald werken ben, kies ik er liever voor om thuis bij mijn kinderen te zijn. In deze tijd van individualisme, zien wij ons gezin als een ‘samenleving in het klein’ en een zegen van de Heere. Hier kan ik mijn kinderen waarde(n)vol laten opgroeien voor hun plek in de maatschappij.
Het doet ons verdriet dat onze overheid de waarde van het gezin níét lijkt te zien. Ik vrees dat ze zich op de lange termijn in de vingers snijdt. Sommige gezinnen hebben ook niet de ‘luxe’ van onze keus, omdat armoede dan dreigt. De ouders van die gezinnen worden gedwongen beiden te werken.
Het gezin is geen extraatje, maar de hoeksteen van de samenleving!”
Familie Neele, Lisse
Onderwijs
Nederland doet er goed aan het beroepsonderwijs zijn verdiende plaats te laten behouden. Voor onze toekomst hebben we behoefte aan goed opgeleide vakmensen.
Vakmensen Zijn Onmisbaar Voor Nederland
“Voor de toekomst van Nederland blijven goed opgeleide vakmensen nodig. Ik ben daarom ook blij met mijn beroepsopleiding Beveiligen & Bewaken.
In deze mbo-opleiding krijg ik de goede praktijkervaring en competenties voor mijn uniformberoep. Het is ook een goede tussenstap om vanaf het voortgezet onderwijs bekwaam in het werkveld te komen. Sommige jongeren worden misschien gestimuleerd om een hogere opleiding te doen, maar voor de maatschappij is het goed worden en blijven in een mbo-functie ook onmisbaar!
Nederland redt het niet zonder goed opgeleide agenten, soldaten en beveiligers.
Waardering voor het beroepsonderwijs is dus blijvend van belang!”
Matthias van Staveren, student Hoornbeeck College Gouda
Boeren En Vissers
In ons verkiezingsprogramma zeggen we: “Zonder boeren en tuinders geen eten, zo eenvoudig is het. De vruchtbare Nederlandse delta levert al vanaf het ontstaan van ons land een belangrijke bijdrage aan de voedselvoorziening, niet alleen voor onszelf, maar ook elders. Land- en tuinbouw en alle bedrijvigheid daaromheen dragen bovendien bij aan de leefbaarheid van het landelijk gebied, inclusief de zorg voor het landschap.” Zo geldt dat ook voor de visserij. Een waterland als Nederland zou onwijs handelen als we de visserij afstoten en de vis uit het buitenland importeren. Daarom moet tot en met de Brusselse burelen geknokt worden voor onze boeren en vissers.
Voor De Boer En Ons Voedsel
“Als boer werk ik, samen met mijn zoons en onze ruim 100 koeien, aan de voedselvoorziening van Nederland. Een uiterst belangrijke taak waardoor de winkelschappen vol staan. De meeste landgenoten zien dat in en dragen ons werk daarom gelukkig een warm hart toe.
Verbonden met de leefomgeving waarin ik woon en werk, houden we - net als de meeste boeren - rekening met de draagkracht van de natuur. We zetten al decennia in op innovaties om bijvoorbeeld stikstof te reduceren.
Als boer ben je gewend aan onzekerheden in bijvoorbeeld het weer en de markt. Je leert als ondernemer daarop te anticiperen. Maar de wispelturigheid van de overheid gaat zelfs ons ondernemerschap te ver. Heldere kaders van een voorspelbare en betrouwbare overheid zijn daarom dé randvoorwaarden voor toekomstperspectief!”
Henk van der Wind, melkveehouder in Maarsbergen
Duurzaamheid
Op een realistische en betaalbare manier wil de SGP graag blijven inzetten op een zorgvuldige verduurzaming van onze energie- en grondstoffenvoorziening. De overheid moet daarbij niet blindelings op een doodlopende weg voorthollen, maar oog houden voor wat betaalbaar en haalbaar is. Wij willen niet drammen, maar wie rood staat, kan niet groen doen. Ook moeten goedwillende, ambitieuze bedrijven niet op de limieten van het energienet hoeven te stuiten.
Geef Ondernemers Ruimte En Perspectief
“Toen wij als onderneming flink investeerden in duurzaamheid, bleek dat de netbeheerder onze aardwarmtepompen en zonnepanelen niet kon aansluiten op het net. Ook het afstemmen en bijstellen van de juiste hoeveelheid vermogen was omgeven door veel belemmerende wet- en regelgeving.
Als ondernemer wil je rentmeester zijn, maar je ervaart het spanningsveld tussen deze verantwoording en de praktische uitdagingen en hoge kosten. Regel één bij ondernemen is: financieel gezond blijven. Ambitieuze doelen voor verduurzaming zijn belangrijk, maar de haalbaarheid moet ook reëel zijn en geen bedreiging vormen. Investeer in het energienet. Geef ondernemers ruimte en perspectief om stappen te kunnen maken!”
Aart de Bruin, DB Keukens
Veiligheid
Veiligheid is een kerntaak van de overheid. Als een minister in een recent verleden aangeeft dat we onze grondwettelijke bescherming aan de burgers niet eens meer kunnen bieden, staat de klok al over twaalf. Zonder veiligheid staat onze vrijheid onder druk. Dat geldt zowel voor Israël en Oekraïne, als voor onze straat en computer. Daarom moet onze overheid secuur omspringen met de veiligheid en de orde blijven handhaven. De actualiteit van deze jaren confronteren ons met meerdere oorlogen op niet al te grote afstand. Dat vraagt onder meer om een sterke defensie en politie. De doorwerking van de oorlog in Israël, confronteert ons ook met het gif van het antisemitisme. We hebben gezegd dat een vernietiging als de Holocaust niet meer mag gebeuren. Daar moeten we onszelf aan houden.
Strijd Tegen Antisemitisme
“Toen ik gisteren op straat liep en een auto met hoge snelheid hoorde naderen, keek ik direct om me heen om te bepalen of ik veilig genoeg was. Staat er een lantaarnpaal tussen mij en de naderende auto in?
Als ik in Nederland op straat loop, ben ik niet bang, maar wel alert. Ik ben me ervan bewust dat ik goed herkenbaar ben als zichtbare orthodoxe Jood en daarom houd ik mijn omgeving steeds goed in het oog. Helaas heeft de ervaring geleerd dat dit nodig is.
Antisemitisme is nooit uit Nederland verdwenen. Soms lijkt het te sluimeren, maar tegenwoordig steekt het ook zichtbaar de kop weer op. Erkenning en bestrijding van antisemitisme blijft nodig en daarom pleit ik mét de SGP voor een adequate aanpak voor onze veiligheid!”
Binyomin Jacobs, opperrabbijn
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 november 2023
De Banier | 32 Pagina's
