‘AI dringt steeds meer ons leven binnen’
Vijf vragen aan Chris Stoffer over AI en de politiek
Elders in dit nummer klinkt meerdere keren de verzuchting dat de politiek vaak achterloopt als het gaat om technische vraagstukken. De technische ontwikkelingen gaan immers veel sneller dan de Haagse agenda kan bijbenen. Toch is er ook in de Tweede Kamer wel degelijk aandacht voor technologie, en de ontwikkelingen rond artificiële intelligentie. Namens de SGP behartigt Chris Stoffer onder meer de portefeuille Digitale Zaken.
Kunt u voorbeelden noemen van de AI-gerelateerde thema’s die in de achterliggende periode in de Tweede Kamer besproken zijn?
“Er is steeds meer aandacht voor AI-gerelateerde thema’s in de Tweede Kamer. Dat is niet verwonderlijk, want AI dringt steeds meer ons leven binnen. Zelf heb ik onlangs samen met Nico Drost (CU) vragen gesteld over een chatbot van Snapchat die zich voordeed als echt persoon en afspraakjes maakte met kinderen.1 Dit is een gevaarlijke ontwikkeling. Wanneer het gaat om apps voor kinderen, moet het belang van het kind voorop staan bij het ontwerp. Het is cruciaal dat ouders, opvoeders en de samenleving als geheel zich bewust worden van de gevaren van AI en proactief maatregelen nemen om kinderen te beschermen.”
Wat zijn voor de SGP belangrijke Bijbelse beginselen en uitgangspunten, júist waar het gaat over moderne (digitale) technologieën?
“Wat de SGP betreft is het altijd belangrijk dat we ons afhankelijk weten van de HEERE. God de HEER regeert. Met de introductie van moderne digitale technologieën probeert men steeds meer macht en zeggenschap te verkrijgen, maar men vergeet onze totale afhankelijkheid. Het gevaar bestaat dat we met deze technologieën steeds meer als God willen zijn: de eerste zonde. We mogen best technologie ontwikkelen, maar laten we in ons achterhoofd houden dat wij mensen niet alles kúnnen en móeten willen.”
Zoals ook bij de drukpers, kan AI zowel een kracht ten goede als ten kwade zijn. Hoe bevordert de SGP dat eerste?
“Onlangs kwam uit Zweeds onderzoek naar voren dat AI vaker borstkanker ontdekt dan radiologen.2 Dit is wat de SGP betreft een kracht ten goede. Vrouwen kunnen sneller behandeld worden en dat bevordert de mogelijkheid op een goed herstel van de gezondheid. Let wel, het werk van AI dient altijd gecontroleerd te worden; in dit geval door een arts. Daarnaast gaat het hier om het stellen van een diagnose, niet om de behandeling. Dit soort positieve toepassingen van AI kunnen op onze steun rekenen.”
Eén van de belangrijkste bezwaren tegen AI is dat het de privacy en vrijheid van meningsuiting kan schaden. Deelt u deze vrees?
“Zeker, met name als je kijkt naar de achtergrond van AI. AI lijkt alles te weten, maar het is slechts de verwerking van verzamelde input. Deze input kan gemakkelijk gestuurd worden. Stel dat een pro-abortusactivist of Palestijns bedrijf een AI-programma maakt. De input die zij in het programma stoppen kan ertoe leiden dat wanneer dit programma gebruikt wordt om berichten met ‘negatieve connotatie’ te verwijderen van een platform, met name berichten die pro-Israël of pro-life zijn getroffen zullen worden. Zo wordt de gebruiker enorm beïnvloed. Zeker met de huidige ‘woke’-cultuur kunnen onwelgevallige meningen zoals christelijke uitingen of pro-life berichten geweerd worden van platforms. Het Bijbelse geluid wordt zo minder hoorbaar in de samenleving.”
Biedt AI ook mogelijkheden om het christendom – de staatkundig gereformeerde beginselen – te bevorderen?
“Zeker, er zijn inmiddels AI-programma’s ontwikkeld die bijdragen aan het vertalen van de Bijbel in een zeldzame taal.3 Dit bevordert Bijbelverspreiding over de gehele wereld. Omdat het hier om technologie blijft gaan, zal het resultaat wel altijd gecontroleerd moeten worden om de Bijbelvertaling zo getrouw mogelijk te houden.”
Bronnen
1 Het bericht ‘Nieuwe functie Snapchat wil met kinderen afspreken: Zie ik je vanavond? Ik ben een echt persoon!’ | Tweede Kamer der Staten-Generaal
2 Kunstmatige intelligentie ontdekt borstkanker vaker dan radiologen (nos.nl)
3 Bijbelvertaling in zeldzame taal kan sneller dankzij AI-programma Greek Room - Friesch Dagblad
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 oktober 2023
Zicht | 100 Pagina's
