Twintig eeuwen christelijke politiek
Waarom vinden christenen Israël zo interessant? Natuurlijk, Jezus Christus was een Jood. Maar het gaat verder dan dat. Israël is het volk dat zijn identiteit van God kreeg en gekozen werd om tot zegen te zijn voor alle naties van de aarde.
Israël is niet bijzonder omdat het apart staat, maar omdat het door God apart is gezet. Het volk werd door God uitgekozen (Jakob en zijn zonen), het kreeg zijn wet van God, zijn land van God. Zelfs de naam ‘Israël’ gaf God aan Jakob. Waar wij bij de canon van Nederland ons achter de oren moeten krabben wat nu tot onze identiteit behoort, is er bij Israël maar één antwoord mogelijk: het Woord van God riep Israël in het aanzijn.
Het is verdrietig dat we er al aan gewend zijn geraakt dat Israël niet meer het licht van de andere volken is, omdat de meeste Israëlieten Jezus niet als de beloofde Messias hebben aangenomen. Alleen God kan dat veranderen. Hij kan de afgehakte takken weer enten. Intussen is het onze opdracht om Israël jaloers te maken. Doen wij dat?
Wat hebben twintig eeuwen christendom Israël geleerd? Machtswellust, begeerte naar rijkdom, bedrog, hoogmoed: van de kruistochten via het Britse mandaat over Palestina tot en met het hedendaagse gevecht om olie in het Midden-Oosten.
We moeten God bidden dat we iets meer mogen gaan begrijpen van de liefde van Christus. Daarvan omvat de breedte Jood en heiden. De lengte daarvan is eeuwig, want de Heere is niet een God die eerst ontfermt en dan verstoot, maar Hij is eindeloos geduldig. Zijn liefde is zo diep dat ze is neergedaald om de verst verwijderde mens tot God te brengen. En zo hoog dat het Gods heerlijkheid en vrede voor Jeruzalem belooft.
Aris van Dijk, redactielid
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 maart 2018
Zicht | 112 Pagina's
