Filteren
De kracht en de zwakte van sociale media kwamen afgelopen maandag tijdens het 'kraanwaterschandaal' in één ochtend samen in een explosie van paniek, inhaligheid en daarna schaamte.
We zullen vermoedelijk nooit precies weten wie de bewuste 'neef ' is die in een bericht op WhatsApp de oproep deed om geen kraanwater te drinken omdat dit zou zorgen voor buikgriepklachten. En ook niet hoe diegene op het idee is gebracht. Vermoedelijk heeft het een hoog 'doorfluistergehalte', vrij naar het fluisterspelletje dat op kinderpartijtjes nog altijd een succesnummer is. Het bericht zorgde hoe dan ook voor de nodige paniek. Bijvoorbeeld op scholen, waar kinderen die water bij zich hadden dit op sommige scholen meteen door de gootsteen dienden te spoelen. Ongetwijfeld versterkt door de vele ziekmeldingen die dag, raakte men toch een beetje in paniek.
Hamsteren
Het verwarrende was dát er inderdaad een pittig buikgriepvirus heerst op Goeree-Overflakkee. Dat is blijkbaar zo bijzonder dat 'we' er zelfs de landelijke media mee haalden. Hoe het ook zij, in paniek werden beslissingen genomen -ook door mensen van wie je dat niet zo snel zou verwachten- waar ze zich later die dag vermoedelijk wel een beetje voor schaamden. Dat geldt hopelijk ook voor de hamsterende eilandbewoners, die massaal de schappen met flessen water plunderden. Tot in Bruinisse aan toe was op een gegeven moment geen fles water meer te krijgen.
Nepnieuws
Het opvallende is dat het lopende vuurtje maar moeilijk kon worden geblust met een flinke straal (kraan)water. Het is de kracht van de sociale media. Een bericht werd gedeeld in groepsapps van klassen, scholen, sportclubs en werkgevers en binnen de kortste keren draaiden veel mensen de kraan dicht. De snelheid was enorm en het bereik al even indrukwekkend. Al snel (een paar uur later) bleek dat er niets mis was met het kraanwater en ook van 'code rood' in het ziekenhuis geen sprake was. Het bleek fake news, om met Donald Trump te spreken.
Bronnen
Het kraanwaterverhaal toonde wel het belang van een goede filter aan. Niet alleen voor het water zelf, maar ook voor de informatievoorziening hierover. Even wachten met 'maatregelen' of de supermarkt plunderen tot de bronnen die er daadwerkelijk toe doen (in dit geval de experts bij het waterbedrijf en de zorgorganisatie) van zich hebben laten horen via hun eigen kanalen en de lokale media. Het zou niet alleen een hoop gedoe en paniek hebben bespaard, maar ook geld en ruimte in de schuur of de kast.
Beangstigend
Wat zich maandagochtend afspeelde op het eiland was fascinerend en tegelijk een beetje beangstigend. Het is ongekend hoe snel mensen anno 2024 onbevestigde berichten voor waar aannemen en er vervolgens naar handelen. Het wordt pas echt beangstigend als je bedenkt dat dit 'maar' om kraanwater ging en 'alleen maar' op ons eiland. Stel je voor wat er gebeurt als het echt misgaat, op veel grotere schaal. Hoe 'ontwikkeld' we ook zijn, onze beschaving is één echte ramp verwijderd van totale wetteloosheid en anarchie. Om met verschillende filosofen te spreken: het is een dun laagje vernis die -eenmaal weggekrast- onze ware aard toont. Maandag was een glimp daarvan te zien.
De mens is geneigd tot alle kwaad, daarom is het maar goed dat er Een is die de wereld in Zijn hand houdt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 mei 2024
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
