Inwoner Oude-Tonge vraagt al 24 jaar om verkeersmaatregelen Oudelandsedijk
DEN HAAG/OUDE-TONGE – "Al in 2000 schreef ik mijn eerste brief naar de gemeente over de verkeersoverlast op de Oudelandsedijk. We zijn nu 24 jaar verder en er is nog steeds helemaal niets gebeurd", zei een teleurgestelde inwoner van Oude-Tonge vandaag tegen de Raad van State.
Die behandelde de zoveelste rechtszaak in een slepend conflict tussen de gemeente Goeree-Overflakkee en de bewoner van de Oudelandsedijk. Volgens de Oude-Tongenaar kan de gemeente het conflict heel simpel uit de wereld helpen door bij zijn woning de maximumsnelheid van 60 naar 30 km/u te verlagen en de grens van de bebouwde kom 200 meter opschuift richting de N498. De bewoner legde aan rechter-staatsraad Kees Bangma uit dat het verkeer de afgelopen twintig jaar alleen maar is toegenomen, ook het vracht- en landbouwverkeer, dat alleen maar zwaarder is geworden.
Trillen op de bank
"De scheuren zitten in mijn muren. Als ik op de bank zit en er dendert een vrachtwagen voorbij, dan zit ik te trillen op de bank. De weg bij mijn huis is maar 4,6 meter breed. Er gebeuren veel ongelukken en nog veel meer bijna-ongelukken vlak voor mijn deur. Er wordt vaak ook veel te hard gereden, vooral ’s nachts. Laatst nog een vrouw die van haar fiets werd gereden en gewond raakte. Ik herinner me ook nog een scooterrijder die werd aangereden. Een wandelaar die van achteren werd aangereden en bewusteloos onder aan de dijk werd gevonden. Daarvoor moest er zelfs een traumahelikopter aan te pas komen. Een andere keer reed een zware vrachtwagen een klein autootje half open. De bestuurster gilde het uit. Ik rende met een hartslag van 200 naar buiten. Dat is toch niet normaal meer. Waarom wil de gemeente daar niets aan doen?" aldus de Oude-Tongenaar.
Staatsraad Bangma speelde die vraag direct door naar de gemeentewoordvoerder. Die kwam met een droog en technisch betoog dat de weg geen hoog risicoprofiel heeft en niet hoog op de lijst staat van gevaarlijke verkeersknelpunten op Goeree-Overflakkee. "De Oudelandsedijk heeft niet de hoogste prioriteit om aan te pakken. En een snelheidsverlaging maakt het er waarschijnlijk alleen maar gevaarlijker op, als men toch 60 blijft rijden omdat het om een weg buiten de bebouwde kom gaat."
Verkeersaso’s
Alleen konden hij en de meegekomen verkeersdeskundige niet verklaren waarom de politie of hulpdiensten de laatste jaren blijkbaar nooit meldingen van de zware ongelukken aan het landelijke verkeersongelukmeetcentrum ViaStat hebben doorgegeven. Want volgens de gemeente zijn er de laatste jaren geen ongelukken nabij de woning aan de Oudelandsedijk geweest. Ook met het aantal hardrijders, die de Flakkeese woordvoerder "verkeersaso’s" noemde, zou het wel meevallen. "Niet meer dan 3 procent rijdt te hard." De raadsman van de bewoner rekende uit dat dat met het verkeer op de dijk nog altijd zo’n 15.000 auto’s per jaar zijn die te hard over de dijk rijden.
25-jarig jubileum
De bewoner had verder tal van foto’s bij zich, waaruit bleek dat er de laatste jaren wel degelijk verkeersongelukken op de dijk zijn geweest. Hoe dan ook, zegde de gemeentewoordvoerder aan het eind van de rechtszaak bereid te zijn de verkeersellende aan de Oudelandsedijk nogmaals onder de aandacht van het gemeentebestuur te brengen. De Oude-Tongenaar hoopt dat of een gunstige uitspraak van de Raad van State, of het gezond verstand van het gemeentebestuur er eindelijk toe zal leiden dat er iets gebeurt aan de verkeersoverlast op de Oudelandsedijk. En dat hij niet volgend jaar zijn 25-jarig jubileum van strijd tegen de gemeente moet vieren, omdat er nog niets is veranderd. Uitspraak binnen enkele weken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 februari 2024
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 februari 2024
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's