Defensie
De Nederlandse politiek en media werden onlangs opgeschrikt door uitspraken van de voormalige president van de Verenigde Staten dat die land niet langer wil opdraaien voor de verdediging van Europa. Het is namelijk zo dat de VS beduidend meer geld besteden aan defensie dan de Europese landen. Veel Amerikanen vinden dat niet eerlijk en daar maakt Trump, die bezig is met een verkiezingscampagne, handig gebruik van.
Het is reeds veel langer bekend dat de Europese landen veel te weinig geld uitgeven aan het leger, maar daar is jarenlang de schouders over opgehaald. De diverse regeringen hebben de defensie wat laten versloffen en vandaag de dag zitten we met de problemen. Vooral in Nederland is de krijgsmacht op een onvoorstelbare manier uitgehold en hebben we bijvoorbeeld alle tanks maar van de hand gedaan. Ook is er in ons land veel te weinig munitie om onze soldaten goed te laten oefenen. Je moet er niet aan denken dat er een groot conflict richting West-Europa gaat. Dan zou het er voor dit deel, zonder steun van Amerika, niet best voorstaan.
Trouwens, in het algemeen hebben de Europese landen niet veel in te brengen in het internationale veiligheidsbeleid. In het Midden-Oosten woedt een belangrijk conflict. En uiteraard gaan de leiders van Europa in Israël praten, maar ze hebben helaas weinig te bieden en daarom ook niet veel invloed. Het enige land wat veel invloed heeft is Amerika, die met vliegdekschepen in de wateren rond Israël aanwezig kan zijn. Amerika heeft ook voldoende capaciteit om daadwerkelijk steun aan Israël te leveren. Het is daarom van doorslaggevend belang wat de president van de Verenigde Staten precies wil. Alle andere landen hebben in dat gebied eigenlijk amper enige invloed. Je kunt je daarom afvragen wat regeringsleiders er precies doen. Veel betekenis heeft het niet, omdat we eigenlijk amper wapens hebben.
Maar terug naar het laten verslonzen van onze defensie. Het is inderdaad wat merkwaardig dat een voormalig president van de Verenigde Staten dergelijke uitspraken publiek doet. Het heeft alles te maken met de verkiezingscampagne voor het komende presidentschap. Dit jaar zullen de Amerikanen een nieuwe president kiezen en de strijd zal waarschijnlijk gaan tussen Biden, democraat en Trump, republikein. Het is natuurlijk vreemd om publiek zomaar te zeggen dat landen niet meer verdedigd of beschermd zullen worden door de VS. Het wordt allemaal nog merkwaardiger als Trump Rusland min of meer gaan aansporen om landen dan maar aan te vallen. Het is een staaltje van onverantwoorde politiek, waarbij eigenlijk alleen het belang van Amerika geldt. Dat zien we trouwens wel meer de laatste tijd. Amerika heeft heel erg geprofiteerd van de besluiten van Europa om maar geen gas meer te kopen in Rusland. Het gat is ingevuld door de Amerikanen. Nog nooit in de geschiedenis is er zoveel olie en gas in dat land geproduceerd. En de economie van de VS doet het heel aardig.
Maar het gemopper op de VS kan beter achterwege blijven. De Europese landen hebben zelf hun defensie uitgekleed. En dan moet je niet vreemd opkijken dat Rusland een keer gebruik maakt van de situatie. Ook moet je niet vreemd opkijken dat Amerika een keer zegt dat het wel genoeg is geweest. De landen zullen zelf weer hard aan het werk moeten om onze krijgsmachten op peil te brengen. Vooral in ons land is daar de laatste jaren heel erg weinig aandacht aan besteed. Laten we hopen dat er een omkeer komt in het denken van politici. Defensie moet weer één van de eerste prioriteiten worden van onze regering. De beste manier om een oorlog te voorkomen is zelf een sterk leger te hebben. Wat dat betreft is het onverantwoord om in een wereld vol zondige mensen geen sterk leger te onderhouden. Dat is vragen om moeilijkheden. Rusland en China zijn grootmachten die ons een spiegel voorhouden. We moeten ons land weer gaan verdedigen. En dat heeft meer prioriteit dan wat dan ook. De nieuwe regering heeft een belangrijke taak te verrichten. Ons land heeft een goede krijgsmacht meer dan nodig.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 februari 2024
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 februari 2024
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's